SALI 30 HAZİRAN 1998
Kısa bir süre önce mollaların çoğunlukta olduğu meclis tarafından görevinden alınan İran İçişleri eski Bakanı Abdullah Nuri mollaları topa tuttu. Ilımlı Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin sıkı bir savunucusu olan Nuri, mollaları "Hatemi'nin tıkır tıkır işleyen sistemine çomak sokmakla" suçladı. Hatemi'nin ülkedeki 20 milyon seçmenin oyları ile iktidara gelse dahi reformlarını yapabilmesi için şans tanınmadığını belirten Nuri, "Bu mollalar Hatemi'nin başa gelmesinden sonra teşkilatlandılar. Hatemi'nin görevlerini ve icraatlarını kısıtlamak istiyorlar" diyerek mollaların bir bakıma sayıları gün geçtikçe artan ılımların gücünden çekindiklerini sözlerine ekledi. 21 Haziran günü görevinden alındıktan sonra Hatemi tarafından Cumhurbaşkanı'na bağlı Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na getirelerek meclisteki yerini sağlamlaştıran Nuri, halkın rejimin katı kurallarından bıktığını, Hatemi'nin başa gelmesi ile birlikte ülkedeki ılımlı-molla savaşının arttığına dikkat çekti. (AFP)
Fransa'daki Dünya Kupası'nda 21 Haziran günü oynanan İran-Amerika maçı ülkede çoğu şeyi değiştirdi. Kavgaların çıkması beklenen maçta, İranlılar maça Amerikalılara çiçek vererek başlayınca, İranlı mollalar çileden çıkmışlardı. 2-1 İran'ın zaferi ile sona eren maç ılımlıların dünyaya açılma isteğinin sembolü olurken, dün ülkenin dini lideri Ayetullah Hamaney'den sonraki en büyük din adamı olarak anılan Ayetullah Ahmed Cennati, ABD'ye zeytin dalı uzattı. Tahran Üniversitesi'ndeki Cuma namazı öncesi yaptığı vaazda, "Gelecekte Amerika'ya karşı olan kararlı adımlarımızdan geri dönebiliriz, yeter ki İslam karşıtı tavırlarından uzaklaşsınlar" dedi. Amerika'nın rahat rahat ibadet etmelerine karışmadığı takdirde konuşulacak bir ülke olduğuna dikkat çeken Cennati, "Aramızdaki tek problem İslam dinidir" dedi. Amerika'nın Hazar petrollerinin İran üzerinden geçirilmesine karşı çıkmasına, İran'a terörist demelerine rağmen Cennati, zeytin dalı uzattıklarını belirterek "İran yeni ve ılımlı cumhurbaşkanı ile daha iyi bir konuma gelecektir" dedi. Cennati'nin bu sözleri molla kesiminden ılımlı Cumhurbaşkanı Hatemi'ye karşı sarfedilen en radikal sözler oldu. (REUTER)
Tahran hükümeti, tarihinin belki de en kritik kararını almak üzere. Ilımlı kanadın en radikal savunucusu, molla rejimine her sayısında şiddetle karşı çıkan Cemaat gazetesi mollaların çoğunlukta olduğu meclisin aldığı kararla 10 Haziran günü kapandı. Ve dün tam 222 İranlı gazetecinin imzasının bulunduğu ve Cemaat'in yeniden açılmasının talep edildiği mektup ılımlı Cumhurbaşkanı Muhammed Seyid Hatemi'ye gönderildi. Mektup da şu cümlelere yer verdi İranlı gazeteciler: "Bir gazetenin kapatılması ile ilgili kaygılarımızı sunuyoruz. Siz bize iktidarınızla birlikte tüm özgürlüklerin geri geleceğinden bahsetmiştiniz. Şimdi sizin gazetenin yeniden yayın hayatına dönmesi için tüm gücünüzü kullanmanızı istiyoruz" Türbanlı kadın fotoğrafı dışında kadın fotoğrafı kullanılmasının yasak olduğu İran'da Cemaat "Clinton'ın seks skandallarında adı geçen kadınların fotoğraflarını ve eski Cumhurbaşkanı Ebülhasan Beni Sadr'ın karikatürünü" basmış, birçok editörü de hapse girmişti. İçlerinde muhafazakar kanada ait gazeteciler de bulunduğu 222 gazetecinin mektubu Cumhurbaşkanı'nı zor durumda bıraktı. "Ilımlı İslam" sloganı ile ülkenin çehresini bir yıl içinde değiştiren Hatemi'nin vereceği karar çok önemli. Cemaat'in günlük tirajı 150 bin. Hatemi daha önce de mollaların verdiği iki kararı fesetmişti.
(AFP)