ÇARŞAMBA 29 NİSAN 1998
NEZAHAT ALKAN-NEZİH GÜROL (SHA)
Gazeteci-yazar Abdi İpekçi'nin öldürülmesine yardımcı olduğu öne sürülen Oral Çelik'in İstanbul 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davasında belge bilmecesi yaşanıyor. Çünkü dava için kilit konumda olan ve İpekçi cinayetine karıştığı belirtilen Yalçın Özbey'le Almanya'da yapılan görüşmenin tutanakları büyük tartışma yarattı. Söz konusu tutanak için İçişleri Bakanı "var", Emniyet ise "yok" diyor.
İpekçi davasının dünkü duruşmasına, tutuksuz yargılanan Oral Çelik ile avukatı İlhami Yelekçi katıldı. İpekçi Ailesi'nin avukatı Turgut Kazan'ın da hazır bulunduğu duruşmayı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli de izledi.
Yalçın Özbey'in Almanya'nın Essen kentinde 2 MİT görevlisi ve emniyet görevlisi Nail Aydın tarafından alınan ifadesinin istenmesi üzerine daha önce konuyla ilgisi bulunmayan 4 klasörlük belge gönderen Emniyet Genel Müdürlüğü, mahkemenin isteğinde ısrar etmesi üzerine yazılı bir yanıt gönderdi.
Dünkü duruşmada okunan cevabi yazıda şöyle deniliyor: "Özbey'in beyanlarına ilişkin herhangi bir tutanak tanzim edilmediği ve görüşmeye ilişkin olarak ses bantlarının da bir yıl muhafaza edildikten sonra silindiği belirlenmiştir. Daha önce göndermiş olduğumuz doküman haricinde bilgi ve belge bulunmamaktadır. Yazınızda dava ile ilgisi bulunmadığı belirtilen klasörlerin iade edilmesini takdirlerinize arz ederim."
Yazıya ilişkin görüşleri sorulan Oral Çelik ve avukatı İlhami Yelekçi, herhangi bir diyecekleri olmadığını söylediler. Aynı konuda görüşleri sorulan müdahil avukatı Turgut Kazan ise Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yeni bir oyun oynadığını iddia etti. Devlet geleneğinde, belgelerin imha edilmesinin mümkün olmadığını, imha eden görevlinin "Yarın benden bunun hesabını sorarlar" endişesine kapılacağını anlatan Turgut Kazan, şöyle konuştu:
"Yalan söylüyorlar. İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, soru önergesine cevap olarak TBMM'ne verdiği 19 Eylül 1997 tarihli yazısında, Yalçın Özbey'den Abdi İpekçi'nin faillerinden bahisle, bu konuya ilişkin, Almanya'ya giden 2 MİT görevlisi ve 1 emniyet görevlisi tarafından Özbey'in ifadesinin alındığını ve tutanak bulunduğunu anlatıyor. Yalçın Özbey, 'Çok önemli şeyler anlatacağım' dediğine göre, nedir bu? Abdi İpekçi'nin öldürülmesidir."
Kazan, sonuç olarak görüşme tutanaklarının Emniyet Genel Müdürlüğü'nden reğil İçişleri Bakanlığı'ndan istenmesini, emniyet görevlisi Nail Aydın'ın tanık olarak dinlenmesini, varsa MİT'ten de tutanakların istenmesini ve Yalçın Özbey'in ifadesini alan 2 MİT görevlisinin kimliklerinin tespit edilmesini talep etti.
Görüşü sorulan duruşma savcısı Ünal Erdem, müdahil avukatların taleplerinin yerine getirilmesi konusunda mütaalasını bildirdi. Bu sırada kalabalık bir grup halinde duruşmayı izleyen Oral Çelik'in sivil korumaları ve arkadaşları müdahil avukatlara "şovmen", "şov yapıyor" diye sözlü saldırıda bulunup, basın mensuplarını sanık Oral Çelik'e fazla yaklaşmamaları konusunda uyardılar. Bu sırada taraflar arasında çıkan sözlü tartışma nedeniyle mahkeme salonu boşaltarak kısa süre ara verdi.
Aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, İçişleri Bakanı Başesgioğlu'nun "var" dediği söz konusu tutanakların bakanlıktan istenmesine, müdahil vekillerinin taleplerinin tutunaklar geldikten sonra düşünülmesine karar vererek duruşmayı 16 Haziran'a erteledi.
Duruşmayı izleyen TGC Başkanı Nail Güreli "Bürokrasinin adeleti engellediğini bir kez daha gördük. Dava ile ilgili delillerin yok edildiğini emniyet açıklıyor. Bu çok endişe verici bir durum" dedi.
20 yıl hapis istemi ile yargılandığı mahkemede söz almayan Oral Çelik erken saatlerde geldiği Adliye'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çelik, Malatya Spor Kulübü Başkanlığı için çok para gerektiği ve bu parayı nereden bulduğu sorusu üzerine "Bazıları için çok para gerekebilir ama benim başkanlığım için çok para gerekmez. Ayın 17'sinde görevi alacağım" diye konuştu.