ÇARŞAMBA 29 NİSAN 1998
PKK'nın iki numaralı adamı Şemdin Sakık'ın Diyarbakır'daki itiraflarında, "İsveç Başbakanı Olof Palme'yi biz öldürdük" dediğini SABAH'ın dün özel olarak manşetten duyurması büyük yankı uyandırdı. Sakık'ın bu itirafı, 12 yıldır bir türlü çözülemeyen cinayetin aydınlanması yolunda yeni bir ışık yakarken, özellikle İsveç'tekiler başta olmak üzere dış basın organları da SABAH'tan daha fazla bilgi almaya çalıştı.
İsveç'te yayınlanan akşam gazeteleri, SABAH'ın özel haberi üzerine dün sabah manşetlerini değiştirdiler. Gazeteler yeni manşetlerinde, Sakık'ın SABAH'ta yayınlanan Palme suikastıyla ilgili ifadelerine detaylı olarak yer verirken, kaynak olarak da SABAH'ı gösterdiler. Gazeteler yorumlarında, yıllar çözülemeyen ve hakkında birçok teori üretilen Palme suikastının aydınlanma yoluna girdiğini de belirttiler. Suikastla ilgili geniş bilgi almak isteyen İsveçli gazetecilerin telefonları nedeniyle gazete telefonlarımız kilitlendi. Bunun üzerine bazı gazeteciler ise İnternet üzerinden SABAH'a ulaştı. Manşetini değiştiren gazetelerden biri olan AftonBladet, İsveç'in en yüksek tirajlı akşam gazetesi olarak biliniyor. Bu gazete, SABAH'ın dünkü manşetinin kupürünü de kullanarak, Şemdin Sakık'ın "Palme'yi biz öldürdük" sözünü manşet yaptı. İsveç'te yayınlanan Express, Götte boris Rosten, Dsegens-Muhettek gazeteleri de Palme haberimizle ilgilendi.
Sakık'ın itirafları nedeniyle İsveç Dışişleri Bakanlığı'nda da büyük bir telefon trafiği yaşandı. Gazeteciler, Dışişleri'ni telefonla arayarak konuyla ilgili bilgi almaya çalıştılar. Bu yüzden İsveç Dışişleri'nin telefonları da uzun süre kilitlendi.
28 Şubat 1986'da başbakanlarını bir suikastta kaybeden İsveçliler Sakık'ın itiraflarına büyük ilgi duyarken, uluslararası haber ajansları da SABAH'ın özel haberini tüm dünyaya geçtiler. Associated Press (AP), Reuters, Agence France Presse (AFP) gibi dünyanın büyük ajansları, SABAH'ı kaynak göstererek Palme haberini dünyaya duyurdu. Haberi yeni baskılarına yetiştiremeyen Avrupa ve Amerikan gazeteleri de SABAH'ın manşetini İnternet'teki sayfalarına hemen taşıdılar.
SABAH'ın özel haberi üzerine dün Ankara da hareketlendi. İsveç Büyükelçisi Michael Sahlin ve Müsteşar Ulf Walden'in bir görev için Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunmaları dolayısıyla Maslahatgüzar Katharina Berggren öğleden sonra 13.30'da, Dıişleri Bakanlığı'na vekalet eden Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel'in makamına geldi.
10 dakika süren görüşmeden sonra bir açıklama yapmayan Berggren açıklama yapmadan koşar adımlarla Devlet Bakanlığı'ndan ayrıldı. Berggren'in elinde bir dosya olduğu görüldü. Bakan Sina Gürel de bir açıklama yapmadı.
Alınan bilgilere göre kısa süren görüşme sırasında Gürel, Sakık'ın sorgusunda Palme suikastıyla ilgili söylediklerini içeren bir dosyayı Berggren'e verdi.
Bakan Gürel, İsveç Maslahatgüzarı'yla görüşmesinden önce yaptığı açıklamada ise Sakık'ın söz konusu suikastı bölücü örgütün düzenlediğini ilk ifadesinde söylediğini belirterek, Türk ve İsveç makamlarının ellerinde bulunan suikasta ilişkin bilgileri karşılaştıracağını söyledi.
Ankara'daki siyasiler, gün boyunca gittikleri her yerde basın mensuplarının Palme cinayetiyle ilgili sorularıyla karşılaştılar. Başbakan Mesut Yılmaz, Yunanistan'ın eski Cumhurbaşkanı Karamanlis'in vefatı nedeniyle taziyede bulunmak üzere gittiği Yunanistan Büyükelçiliği'nde kendisini izleyen gazetecilerin Palme cinayetiyle ilgili soru yağmuruna tutuldu. Ancak Yılmaz, "Şu an bir değerlendirmede bulunmuyorum" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit de, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Cofrafya Fakültesi'nde düzenlenen Kıbrıs sorunu ile ilgili toplantıdan çıkışında, aynı konudaki sorular üzerine "Haberleri yakından izliyoruz. Şu anda değerlendirme yapacak durum yok" demekle yetindi.
İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu da, "Şu an Sakık'ın verdiği her bilgi bizim için çok kıymetlidir. Umarız açıkta kalmış bütün cinayetlere açıklık getirir. Bu hem bizim ülkemiz için hem de diğer ülkeler için iyi bir gelişme olur" dedi.
Baesgioğlu, bir soru üzerine de "Sorgulama esnasında ifadeler direk bize gelmez, DGM savcılarına gider. Bu nedenle şu an gazetelerde çıkmış olan haberler için ne doğrudur ne de yanlıştır diyebiliriz" diye konuştu.
Şemdin Sakık'ın Pişmanlık Yasası'ndan yararlanıp yararlanamayacağı konusundaki bir soruyu da cevaplayan Başesgioğlu, bunun mümkün olamayacağını çünkü yasanın yürürlükte olmadığını söyledi.
Bakan Başesgioğlu şöyle konuştu: "Bu konu ile ilgi parlamentoda bekleyen yasa ne şekilde çıkar bilinmez. Belki parlamento bu konuları dikkate alarak, örgütün lider kadrolarını bu işin dışında tutabilir. Kendiliğinden teslim olmayanları, yani bu şekilde yakalananları bu kapsamda görmeyebilir. Bu Parlamento'nun göstereceği hassasiyete bağlıdır. Fakat şunu söyleyeyim, hükümet bu konuda çok hassastır."