kapat

PAZAR 26 NİSAN 1998

Yargıtay'da soruşturma

Örtülü ödenek davasında Çiller'i kurtaran Yargıtay 6'ncı Ceza Dairesi Başkanı Necdet Mutiş hakkında, başka bir davada "tek başına onama kararı yazdığı" gerekçesiyle soruşturma başlatıldı

Ankara- Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, örtülü ödenek davasının temyiz istemini sonuçlandıran Yargıtay 6'ncı Ceza Dairesi Başkanı Necdet Mutiş hakkında ön soruşturma başlattı.

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, "Necdet Mutiş'in, yüklü bir servete sahip yaşlı bir kadına sahte rapor düzenleyen doktorların temyiz davasında 6'ncı Ceza Dairesi'nin diğer üyelerine haber vermeden tek başına onama kararı yazdığı" şeklindeki suç duyurusu üzerine ön soruşturma başlattığı öğrenildi.

Suç duyurusundaki iddialar üzerine Birinci Başkanlık Kurulu, Mutiş'ten daha kıdemli bir Yargıtay üyesini ön soruşturma raporunu hazırlamakla görevlendirdi.

Mutiş hakkındaki ön soruşturma raporu, kurulda görüşülecek. Kurul iddiaların ciddi olduğu sonucuna varırsa, Mutiş'in de savunmasını alarak son soruşturma açılmasına karar verebilecek. Bu durumda Mutiş'in hakimlik görevini kötüyü kullandığı gerekçesiyle Yüce Divan'da yargılanması, ayrıca Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu'na sevki gündeme gelebilecek.

Kararlar kesin olacak

Kurul, verilecek ön raporda iddiaları ciddi görmezse, Mutiş hakkında işlem yapılmasına gerek olmadığına da karar verecek. Kurulun verebileceği evrakın kaldırılması veya yargılanması yönündeki kararlar kesin nitelik taşıyacak.

Yargıtay Kanunu'nun 46'ncı maddesi, Yargıtay üyelerinin görevleriyle ilgili suçlarından dolayı Anayasa Mahkemesi'nde yargılanmalarını öngörüyor. Yargıtay 6'ncı Ceza Dairesi'nin adı, örtülü ödenek davasının temyiz incelemesinde yerel mahkemenin kararını onarken eklenen bir cümle nedeniyle kamuoyunda gündeme gelmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu cümlenin çıkarılmasına yönelik yaptığı itiraz, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca usulden reddedilmişti.

Ünlü davalara baktı

Necdet Mutiş'in başkanlığını yaptığı 6'ncı Ceza Dairesi, bir süre önce Ayşegül Tecimer'in de mahkumiyet aldığı, "El yazması Kuran-ı Kerim'in çalınması" davasına bakmış ve Amasya Asliye Ceza Mahkemesi'nin, 7 sanık hakkında verdiği mahkumiyet kararını usül yönünden bozmuştu.

Halen Amerika'da bulunan ve Türkiye'ye iadesi istenen Ayşegül Tecimer, Amasya Külliyesi'nde bulunan el yazması Kuran-ı Kerim'in çalınmasına aracılık ettiği gerekçesiyle, yargılanmış ve Amasya Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 4.5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ayşegül Tecimer'in ve diğer 6 sanığın temyiz başvurusu üzerine, davayı inceleyen 6'ncı Ceza Dairesi mahkumiyet kararının usül yönünden eksiklikler taşıdığı gerekçesiyle, kararı bozmuştu.

12 yıldır Yargıtay üyesi

1936 Ruscuk doğumlu olan Mutiş, Şubat 1963'te Ankara hakim adayı olarak başladığı mesleğini, sırasıyla Posof, Maden ve Polatlı Cumhuriyet Savcı Yardımcılığı görevlerinde sürdürdü. Yargıtay'da bir süre Cumhuriyet Başsavcı Yardımcılığı yapan Mutiş, 26 Mayıs 1986'da Yargıtay Üyeliğine seçildi. Daha önce 7'nci Ceza Dairesi üyeliği yapan Mutiş, daha sonra 6'ncı Ceza Dairesi Başkanı oldu.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr