kapat

SALI 23 ARALIK 1997

2.5 milyon dolarlık infaz

Edirne'de otobüste başlarından vurularak öldürülen 6 kişinin, Polonya-Türkiye arasında kara para taşıdığı ve gizli bölmedeki 2.5 milyon doların da saldırganlarca alındığı ileri sürüldü

FİKRİ BİZTİREN (SHA)

Edirne'de 6 kişinin bir otobüsün içinde öldürüldüğü korkunç infaz, kimliği bilinmeyen bir kişinin İl Jandarma Komutanlığı'na yaptığı ihbarla ortaya çıkarıldı.

İhbarda belirtilen TEM otoyolunun 17'nci kilometresinde Havsa çıkışındaki otoparka saat 01.00'de giden jandarma ekipleri, Türkiye-Bulgaristan ve Polonya arasında yolcu taşıyan Avar Turizm'e ait Ömer Balaban (44) yönetimindeki 34 YSE 98 plakalı yolcu otobüsünün çalışır halde olduğunu gördüler.

Mitsubischi Prenses marka otobüsün içine giren ekipler, 6 kişinin cesedini, Polonya uyruklu Renata Kinga Weselowska isimli kadını da sağ olarak şok halde buldular. Yapılan ilk incelemede otobüsün arka kısmında bulunan sürücü ve aracın sahibi Ömer Balaban, Ayhan Fındık (37-Yedek Şoför), Murat Balaban (23-Sürcünün oğlu), Halil Altınoy (39), Bedri Kara (35-Yedek Şoför) ve Nedim Sevim'in (45-Aracın sahiplerinden) başlarından tek kurşunla öldürüldükleri görüldü.

Otobüsün 17 Aralık'ta Kapıkule'den çıkış yapıp Romanya'ya gittiği ve kanlı infazların gerçekleştiği gece saat 21.15'te Türkiye'ye giriş yaptığı belirlendi. İnfazların ise 24.00'te yapıldığı saptandı. Öldürülenlerden 4'ünün aynı firmada şoför, birin firma elemanı, diğerinin de şoför Ömer Balaban'ın oğlu olduğu öğrenildi. Öldürülenlerden Ömer Balaban, Nedim Sevim ve Bedri Kara'nın bu yıl bir kaçakçılık olayından sabıkalarının bulunduğu anlaşıldı. Otobüsün ait olduğu Avar Turizm'in daha önce olaya karışıp karışmadığı soruşturuluyor.

İdeolojik yanı bulunmadığı ileri sürülen olayla ilgili olarak jandarma soruşturma başlattı.

Zuladaki dövizler

Cinayetlerin işlenme nedeninin otobüsün gizli bölmelerine saklandığı belirtilen 2.5 milyon dolarlık döviz olduğu ileri sürüldü. 6 kişiyi öldüren katillerin zuladaki dövizleri alarak kaçtıkları tahmin edilirken, otobüsün gizli bölmelerinde yapılan aramalarda paketler halinde 126 bin 175 Alman Markı ile 39 bin 276 ABD Doları bulundu. Yetkililer, "Yolcu otobüsü, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra Aslanlı Tesisleri'nde mola vermiş. Daha sonra yollarına devam etmişler. Cinayeti işleyenlerin, otobüsü yolda durdurduklarını tahmin ediyoruz" diye konuştular.

Yetkililer, otobüste bulunan paraların aklanmak için Polonya'dan Türkiye'ye getirilen kara para olabileceğini, bu paranın da büyük olasılıkla Türkiye'den Avrupa'ya gönderilen uyuşturucunun parası olabileceğini söylediler.

Öldürülenlerden Murat Balaban'ın Polonya'da yaşadığı ve burada bir şekerleme fabrikası bulunduğu, ancak babasıyla anlaşmazlığa düşünce fabrikayı sattığı, yılbaşı tatilini geçirmek için yüklüce bir parayla Türkiye'ye geldiği öğrenildi. Otobüsteki paranın fabrika satışından elde edilen para olabileceği de ileri sürüldü. Baba Ömer Balaban'ın da bavul ticareti yapan kişilerle çalıştığı, sürekli olarak eşya dolu vaziyette Polonya'ya gidip dönüşte de yüklü miktar para getirdiği iddia edildi. Abdülbaki Albayrak isimli eski bir milletvekili adayı ile iş ortaklığı da bulunduğu iddia edilen Ömer Balaban'ın geçen yıllarda Tekirdağ Çorlu'da otomobilinin içinde kurşunlandığı ve 200 bin dolarının alındığı belirtildi.

Saldırganlar 2 kişi

Olaydan sağ kurtulan ve şok halinde bulunan Polonya uyruklu Renata Kinga Weselowska, doktor kontrolünden geçirildikten sonra İl Jandarma Alay Komutanlığı'nda tercüman aracılığıyla sorgulandı. Battaniyeye sarılı halde uyuduğunu, bu yüzden ilk anda saldırganlar tarafından fark edilmediğini söyleyen Weselowska'nın, "Otobüsten inecekleri sırada beni fark ettiler. Pasaportuma bakıp yabancı olduğuğmu anlayınca beni öldürmekten vazgeçtiler" dediği öğrenildi. Türkiye'ye bavul ticareti için geldiğini açıklayan Wesolowska'nın pasaportun sık sık Türkiye'yi giriş-çıkış yaptığı saptandı. Polonyalı kadının ifadesinden saldırıyı 2 kişinin gerçekleştirdiği anlaşıldı.

7 boş kovan bulundu

Olayın meydana geldiği yolcu otobüsü, park alanından alınarak, Edirne Jandarma Alay Komutanlığı'na getirildi. Otobüsün arka kısmında, yerlerde ve koltuklarda kan izleri görülürken, otobüsün bir yanında da içeriden atılmış bir kurşun izi bulundu. Jandarma yetkilileri, otobüste 9 mm. çapında bir silaha ait 7 boş kovan ile iki mermi bulduklarını açıkladılar.

Cesetlere otopsi

6 kişiden 3'ünün cesedi SSK Edirne, 3'ününkü Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Cesetler daha sonra otopsi için Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü. Cumhuriyet Savcısı, Adli Tıp Kurumu Doktoru ve hastane yetkililerinin katıldıkları otopsi sonucunda, Ömer Balaban'ın başından 2 kurşunla, Ayhan Fındık'ın başından 2 kurşunla, Murat Balaban'ın ise başından tek kurşunla öldürüldükleri anlaşıldı. Otopsiyi gerçekleştiren yetkililer, mermilerin 9 milimetre çapında olduğunun ve atışların 50-60 santimetrelik mesafeden yapıldığının da belirlendiğini kaydettiler. Öldürülenlerin üzerinden çıkan 2 cep telefonundan hangi numaların arandığı belirlendi. Şimdi bu numaraların kimlere ait olduğu araştırılıyor.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr