kapat

14 MAYIS 1997 CARSAMBA

Basın susturulamaz

Önce Flash TV, ardından Hürriyet gazetesine yönelik çirkin saldırıları protesto etmek için dün medya kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ve çalışanları dün İstanbul'da yürüdüler.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önünden başlayıp, İstanbul Valiliği önünde sona eren yürüşten sonra Vali Yenişen ile görüşen gazeteciler, bu tür saldırıların önlenmesi için daha geniş güvenlik önlemleri alınmasını istediler.

AYDIN ŞENTÜRK HASAN ERŞAN CEMAL KÖYÜK CEM ESER

Sabah gazetesi Genel Yayın Müdürü Zafer Mutlu, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Uğur Dündar, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ziya Somay, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, ATV Haber Dairesi Başkanı Ali Kırca, NTV Genel Yayın Koordinatörü Nuri Çolakoğlu, TGRT Haber Müdürü Mehmet Köşker, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Orhan Erinç ile birçok gazete ve televizyon kuruluşu çalışanının da aralarında bulunduğu 500 kadar basın mensubu, dün saat 10.30'da Türkiye Gazeteciler Cemiyet (TGC) önünde ve Burhan Felek Konferans Salonu'nda bir toplantı yaptılar.

TGC Başkanı Nail Güreli, burada basın mensuplarına hitaben bir konuşma yaptı.

TGC Salonu'nda çok önemli bir dayanışma örneği verildiğini belirten Güreli, "TGC, 50 yıldır demokrasi ve basın özgürlüğü savunucusu olmuştur. Son günlerde basın, kışkırtmalarla silahlı saldırılara hedef olmaktadır. Siyasal iktidarlarını sürdürebilmek için basını hedef seçmektedirler. Basın, çekinmeden, korkmadan görevini yerine getirmektedir. Yapılanlar, rejimi tehlikeye sokmaktadır. Son saldırılar neyin olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. 56 tane gazeteciler cemiyeti, Diyarbakır'da toplanacak ve Türk basınının susturulamayacağını açıklayacağız. Kamuoyuna Türk Basını'nın dayanışma içinde olduğunu göstereceğiz" dedi.

Valilik önünde toplanan TGC Başkanı Güreli, gazete ve televizyonların üst düzey yöneticilerinden oluşan 15 kişilik temsil heyeti, İstanbul Valisi Rıdvan Yenişen ile görüşmek için makam odasına kabul edildiler. Kabule, İstanbul Emniyet Müdürü Ramazan Er de katıldı.

Rejim sorunu

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli, görüşme sonrası yaptığı açıklamada basının talep ve şikayetlerini Vali Yenişen'e ilettiklerini söyledi. "Basına yönelik silahlı şiddet eylemleri ve saldırılar için güvenlik güçlerinin caydırıcı olması konusunda önemli görevler üstlenmesi gerekir" diyen Güreli şöyle devam etti:

"Gerekli ve caydırıcı önlemin bir an önce alınmasını talep ettik. Halka gerçekleri duyurmakta görevli olan basın organlarının işlevlerini yerine getirdiği zaman bundan rahatsız olan siyasal güçler, basını hedef göstermektedirler. Silahlı saldırıları adeta kışkırtmaktadırlar. Bu, artık basının güvenliği olmaktan öte demokrasi ile rejimin ve hukuk devletinin güvenlik sorunu haline gelmiştir. Bunun için hukuk devletine bağlı, görevinin sorumluluğunda olan güvenlik güçlerinin suç odaklarına caydırıcı davranması gerekmektedir. Yine belirttik ki basın saldırı ve şiddetten asla yılmayacaktır. Demokrasi için işlevini yerine getirecektir."

Vali: Basının sesi kısılamaz

İstanbul Valisi Rıdvan Yenişen ise, basının çok seçkin temsilcilerini kabul ettiğini ve bundan onur duyduğunu belirterek, "Fakat bu vesile ile görüşmekten üzüldüm. Çünkü basına karşı iki önemli çirkin saldırı meydana geldi. Biz, Cumhuriyet Türkiyesi'nin kamu güçleriyiz. Biz bütün tedbirleri alacağız, eksikler varsa gidereceğiz. Emniyet güçleri bu gözüdönmüşleri caydırmak için her türlü tedbiri alacaktır. Kimsenin şüphesi olmasın, olayı nefret ve şiddetle kınıyorum. Basının gür sesinin kısılmaması gerektiğini ifade ediyorum. Basın zaten susturulamaz" dedi.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.