kapat

02 MART 1997 PAZAR

İran konsolosuülkesine döndü

"İstenmeyen Kişi" ilan edilen Erzurum Başkonsolosu Said Zare, dün sabah eşi ve kızıyla birlikte Ağrı Gürbülak Sınır Kapısı'ndan İran'a geçerek Türk topraklarını terketti.

Türkiye tarafından "İstenmeyen Kişi" (persona non grata) ilan edilen İran'ın Erzurum Başkonsolosu Said Zare, dün saat 09.10'da, Ağrı'nın Gürbulak Sınır Kapısı'ndan çıkış yaparak Türkiye'den ayrıldı. İran da karşılık olarak Tahran Büyükelçisi Osman Korutürk ve Urumiye Başkonsolosu Ufuk Özsancak'a İran'dan ayrılmaları için bir hafta süre verdi.

Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in Amerika'daki konuşmasını "sorumsuz ve art niyetli" olarak niteleyen, "Ordu darbe yaparsa, İran tavrını koyar" diyen Zare, Türkiye'yi terk etmesi için verilen 48 saatlik sürenin dolmasına az bir zaman kala, eşi ve çocuğu ile birlikte Erzurum'dan ayrıldı.

Zare'nin konutunda gidiş hazırlıkları dün 04.30'da başladı. Sabahın erken saatlerinde hareketlenmeye başlayan konutta, araçlara çeşitli koliler yüklendiği gözlendi. Saat 05.45'te konuttan önce Zare'nin eşi ve kızı daha sonra da Zare çıkarak, 25 CF 200 plakalı Mercedes otomobile bindi. Moralinin bozuk olduğu gözlenen Zare, basın mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı. Zare ve beraberindeki iki araç, daha sonra Gürbulak Sınırkapısı'ndan İran'a geçmek üzere, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine geçti. Burada son işlemler tamamlandı ve İran'ın Erzumun Başkonsolosu saat 09.10'da Türk topraklarını terketti.

İran karşılık verdi

İran, Bagheri ve Zare'ye karşılık olarak Tahran Büyükelçisi Osman Korutürk ve Urumiye Başkonsolosu Ufuk Özsancak'a İran'dan ayrılmaları için bir hafta süre verdi. Tahran Radyosu, dün yerel saatle 14.00'de verdiği ana haber bülteninde, İran Dışişleri Bakanlığı'nın, Korutürk ve Özsancak'tan, "diplomatik kurallara uymayan davranışları nedeniyle bir hafta içinde İran topraklarını terketmeleri istendiğine" ilişkin açıklaması yayınlandı.

Açıklamada, "İran, uluslararası kurallara göre iki ülkenin dostça ve kardeşçe ilişkilerinin güçlenmesi ve istikrarı için karşılıklı işbirliği ve çabasına ihtiyaç olduğuna inanıyor. Buna göre, bazı Türk makamlarının İran aleyhindeki görüşlerinin, dostça ilişkilerin ruhuna tamamen aykırı olduğunu düşünüyor ve bunu kesinlikle kabul edilemez olarak görüyoruz" görüşü savunuldu. Ayrıca, İran'ın eskiden olduğu gibi, Türkiye de dahil tüm komşuları ile iyi ilişkiler içinde olma isteğinde olduğu, gayeye ulaşmak için eşit biçimde çaba göstermeye hazır olduğu ifade edildi.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.