kapat

02 MART 1997 PAZAR

MGK toplantısı dünyaya duyuruldu

Milli Güvenlik Kurulu'nun önceki gün geç saatlere kadar süren tarihi toplantısı dünyanın önde gelen Fransız haber ajansı AFP, Amerikan haber ajansı Associated Press, İngiliz haber ajansı Reuters ve dev medya kuruluşu CNN geniş yer ayırdı.

"MGK, ülkenin laik düzeni koruma ve irticanın çekertilmesi kararı aldı" diye haberi tüm dünyaya duyuran AFP ajansı, bunun İslamcı hükümetin Başbakanı Necmettin Erbakan'a generallerce yapılan son uyarı olduğunu kaydetti. Haberde, Silahlı Kuvvetler'in en üst düzey komutanlarının toplantıda Erbakan'ı sert bir dilde eleştirdikleri kaydedilerek, görüşme sonrası yayınlanan bildiride konuşmaların içeriği hakkında bilgi verilmese de, ülkede köktendinci faaliyetlere karşı sert tedbirler alınması yönünde Erbakan'ın uyarıldığı belirtildi. 9 saat süren MGK topl antısına geniş yer ayıran AFP, "Darbe söylentileriyle gerilen Türkiye toplantı sonrası rahatladı" yorumunu da yaptı.

CNN televizyonu ise önceki günkü MGK'yı diğerlerinden önemli kılan sebepleri sıraladı. CNN televizyonu yorumsuz verdiği haberde, gerilimi tırmandıran sebeplerin Erbakan'ın partisinden kaynaklandığını belirtti. CNN, "Taksim'e ve Ankara'ya cami projesi, kamu çalışanlarına türban giyme özgürlüğü tanınması ve Sincan olayları askeri tedirgin etti" yorumunu yaptı. Son olarak Erbakan'ın laiklik için "Türkiye'de laiklik faşizmi var" demesi de gerginliği tırmandırıcı bin neden olarak gösterildi.

Öte yandan Reuters haber ajansı ise, MGK toplantısını tüm dünyaya, "Laik generaller ve iktidardaki koalisyon arasında haftalarca süren gerginlikten sonra generallerin çoğunlukta olduğu konsey, iktidardaki İslamcı hükümete demokrasi ve laiklik yolundan sapmamalarını söyledi" sözleriyle anlattı. Erbakan hükümetine karşı bir darbe söylentilerinin var olduğunu belirten ajans, "Ancak Batılı diplomatlar, Türkiye'nin dışardaki imajının sarsılacağını düşünen generallerin müdahale etmek için isteksiz olduklarını düşünüyorlar" yorumunu ekledi. Sincan kentinde düzenlenen anti-İsrail gösterilerinde İranlı diplomatın ve diğer islamcıların yaptığı şeriat yorumlarına ordunun çok kızdığını dünyaya geçen Reuters, "Gözlemciler, Erbakan'ın islami politikasına karşı hoşnut olmayan ordunun takacağı tavrın bu sefer, daha önce yapılan 3 darbe gibi sonuçlanmayacağını" belirtti. Sokaktaki vatandaşın da sözlerine geniş yer ayıran ajans, bir vatandaşın "Darbe istemiyoruz, ancak bu uyarı ggerekliydi" sözlerine dikkat çekti.

Associated Press ajansı da MGK toplantısını dakikası dakikasına izledi. 9 saat süren toplantı sonrası ajans, tüm dünyaya "Türk modern tarihinin ilk islami koalisyonu olan Erbakan hükümeti laik düşünceyi sinirlendirdi" haberini geçti.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.