kapat

02 MART 1997 PAZAR

Baykal: Hükümetsuçüstü yakalandı

CHP lideri Baykal, MGK bildirisinin yayınlanmasından sonra Türkiye'de Anayasa'nın öngördüğü anlamda bir hükümetin varlığından sözetme imkanı kalmadığını söyledi.

Ankara- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, önceki gün yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından açıklanan bildiri ile "Hükümetin, siyasetin özünü, MGK kararı ile yeniden tanımlamasını içine sindirmek zorunda kaldığını" ileri sürdü. Baykal, "Bu bildiriden sonra, hükümetin Anayasa'nın öngördüğü bir hükümet olarak varlığını sürdürme olanağı kalmamıştır" dedi.

Anayasal kurumlar ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile bir hükümetin sürekli sürtüşme içinde bulunmasının, doğal olmadığını belirten Baykal, "Kendi toplumu ve anayasal kurumları ile sürekli gerginlik yaşayan bir hükümet, bir süre sonra bu gerginlik krize dönüşünce, dayatılan şartları kabul etmek zorunda kalmış ve bir anlamda sürtüşmeyi askıya almayı kabul etmiştir" diye konuştu.

Bunun doğal bir durum olmadığını ve gerginlik, kriz ve mütareke anlayışı ile demokratik rejimin işleyemeyeceğini ifade eden Baykal, şunları söyledi:

"Meclis'in görevi, sürtüşme içinde olmayacak bir hükümet ortaya koymaktır. Meclis'in, bu görevi bu hükümetle yapamadığı anlaşılmıştır. Hükümet suç işlerken suçüstü yakalanmış, bir daha suç işleyebileceği düşünüldüğünde, yaptırım uygulanacağı kendisine tebliğ edilmiştir. O da bunun altını imzalamıştır. Bu konumdaki bir hükümet, Anayasa'da tanımlanan hükümetin dışındadır. Meclis, kendi anayasası ve kurumları ile kendi toplumuyla sürtüşme içinde olmayacak bir hükümeti kurmalıdır. Eğer Meclis bu görevini yerine getirmezse, millet bu sorunu sandıkta çözer. Anayasa'nın 24. maddesine "faşist laiklik" diyen bir Başbakan, bu anlayış doğrultusunda toplumdaki pek çok özlemi harekete geçiren bir iktidar, köşeye sıkışınca, MGK içinde, 6 defa laiklik sözü geçen bildirinin altına imza atmakla teselli bulamayacaktır."

DYP rahatladı

DYP'nin "Çok iyi oldu RP'ye haddini bildirdik rahatladık" düşüncesinde olduğunu savunan Baykal, hükümetin küçük ortağının kendi siyasetini RP'ye kabul ettiremezken silahlı kuvvetlerin müdahalesiyle aynı noktaya gelmekten mutluluk duyduğunu kaydetti. Baykal "Bunun hükümet kavramına nasıl bir ihanet teşkil ettiğinin farkında değiller. Vahim olan da budur" dedi.

Baykal, Türkiye'nin bugün geldiği noktayı değerlendirirken, "Türkiye'nin başına bu dertleri açan Tansu Çiller'dir" ifadesini kullandı.

Baykal, son günlerdeki tartışmaların yeni oluşumlar doğurduğunu da ifade ederek, "Bu süreç böyle işler, Türkiye yeni siyasal oluşumlara yöneliyor. Yukarıda bu tartışma tabanda yepyeni şekillenmeler yaratıyor. Önümüzdeki seçim çok yeni, çok değişik sonuçlar verecektir. Millet, RP'ye karşı mücadele edeceğim deyip oy alan ANAP'ın DYP'nin DSP'nin gereğini sandıkta yapacaktır" diye konuştu.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.