kapat

02 MART 1997 PAZAR

Ecevit: Darbesöylentisi bitti

DSP lideri Ecevit, yaptığı yazılı açıklamada, "darbe söylentilerinin", hem toplumda huzursuzluğa yol açtığını hem de Türkiye'nin dış ilişkilerini olumsuz yönde etkiledini belirtti.

Ankara- DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yayınlanan bildirinin "darbe söylentilerine son vereceğini" umduğunu bildirdi.

Ecevit, dün yaptığı yazılı açıklamada, haftalardır kamuoyuna yayılan ve ülke dışına da yansıyan "darbe söylentilerinin", hem toplumda huzursuzluğa yol açtığını hem de Türkiye'nin dış ilişkilerini olumsuz yönde etkiledini belirtti. Bu söylentilerin MGK bildirisinin ardından sona ereceğini umduğunu ifade eden Ecevit, bildirinin devletin doruğunda her sorunun açıkça ve derinliğine tartışılabildiğini gösterdiğine işaret etti.

Bildirinin aynı zamanda sorunlara çözümlerin demokratik hukuk devleti kuralları içerisinde araştırılabildiğini kanıtladığını kaydeden Ecevit, "MGK bildirisinde laikliğin özellikle vurgulanmış olması, kamuoyunun büyük çoğunluğunun bu konudaki duyarlılığını da yansıtmaktadır. Şimdi önemli olan, aynı duyarlılığın hükümet uygulamalarına da yansımasıdır" dedi.

Ecevit, eğer bu sağlanamazsa, toplumdaki huzursuzluğun artarak devam edeceğini savundu.

Bildirinin son bölümünde yalnız laiklikle ilgili olarak değil, Türkiye'nin insan hakları ve demokrasi bakımından eksiklikleri ve rejim tartışmalarına son verilmesinin istendiğini hatırlatan Ecevit, bu tür tartışmalara karşı yeni yaptırımlar uygulanabileceğinden söz edildiğini, gerekçe olarak da böyle tartışmaların Avrupa Birliği üyeliğimizi engelleyebileceğinin kaydedildiğini ifade etti.

'Önemli olan laiklik'

Avrupa Birliği üyeliğinin önündeki asıl engelin, demokrasi bakımından eksikliklerin tartışılması yasaklanarak değil, eksiklikler giderilerek aşılabileceğine işaret eden Ecevit, açıklamasında şöyle dedi:

"Demokrasimizin eksiklikleri giderilmedikçe, kamuoyunu çok rahatsız eden yolsuzluklar ve kirlenme de önlenemez. Laikliği de, demokratik hukuk devleti kuralları içinde ve serbest tartışma ortamında korumak gerekir. Laiklik, devletimizin can alıcı niteliğidir. Bildiride bu konuya özel bir ağırlık verilmiş olması çok yerindedir. Eğer Refahyol Hükümeti laiklik konusunda gereken duyarlılığı göstermezse, en etkili ve demokratik yaptırım Meclis içinden o duyarlılığı gösterecek bir hükümet çıkarılması olacaktır. DSP, haftalardır bunun yolunu, yordamını, somut önerilerle göstermektedir."


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.