kapat

02 MART 1997 PAZAR

Çiller: TSK demokrasinin bekçisidir

Başbakan Yardımcısı Çiller, MGK Genel Sekreteri Kılıç'la görüştükten sonra yaptığı açıklamada, hiç kimsenin, demokrasinin kesintiye uğrayacağı gibi bir beklenti içine girmemesi gerektiğini söyledi.

Ankara- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, MGK toplantısını değerlendirirken "Hiç kimse, demokrasinin kesintiye uğrayacağı gibi bir beklenti içine girmesin" dedi.

Dün sabah Şeker-İş'in 17'nci dönem toplu iş sözleşmesi imza törenine katılan Çiller, burada yöneltilen sorular üzerine MGK bildirisi için "Gayet iyi" demekle yetindi. Trafik kazasında yaralanarak Numune Hastanesi'nde tedavi altına alınan Erzincansporlu futbolcuları da ziyaret eden Çiller, burada yöneltilen MGK ile ilgili sorulara şu yanıtı verdi: "Türkiye, hem laik, hem demokrat kalacaktır. MGK'da, irtica görüşüldü. Çok güzel bir diyalog oldu."

Çiller, hastaneden sonra Dışişleri Konutu'na gitti ve burada MGK Genel Sekreteri Orgeneral İlhan Kılıç ve Kilis Milletvekili Doğan Güreş ile görüşmelerde bulundu.

'Laikliğin teminatıyız'

Tansu Çiller bu görüşmelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, hiç kimsenin, demokrasinin kesintiye uğrayacağı gibi bir beklenti içine girmemesi gerektiğini belirterek, "TSK, demokrasinin ve Türkiye'nin önündeki hedeflerin bekçisidir" dedi.

Çiller, "Dolayısıyla laikliğin teminatı biziz. Arkasında halk vardır, Meclis vardır. Herkes bunu böyle bilsin ve ülke farklı bir beklenti içine sokulmasın. Sokulursa yanlış olur. Bunu yapanlar, yine mahçup olurlar" dedi.

Türkiye'nin yerinin, çağdaş dünyanın içinde olduğunu vurgulayan Çiller, şöyle devam etti: "Türkiye, büyüklerin arasında bir büyük ülke olarak yerini alacaktır. Bu açıdan önemli olan bu istikrarın, demokrasinin devam etmesidir. laik Türkiye Cumhuriyeti, aynı zamanda demokrat bir ülke olarak, bu çağdaş dünyanın içinde bir büyük ülke olarak yerini alacaktır."

'Geriye dönüş olmaz'

Laiklikten en ufak bir sapma olmayacağını ve demokrasinin daha da yeşereceğini belirten Çiller, şunları kaydetti: "Türk kadını, çağdaş dünyanın içinde yerini alacaktır. Daha da ileriye gidecektir. Atatürk'ün vermiş olduğu haklardan hiçbir biçimde geri dönme olmaz. Çağdaş yasalardan en ufak bir geri dönme olmaz. Türk halkı, kendi içinde manevi inançlarını ve çağdaş dünya ile bütünleşmeyi birarada çözmüştür esasen. Hiç kimse bunu bozmaya kalkışmasın. Hükümetler, yaptıkları icraatlarla bunun aslında teminatı olurlar. Bu hükümetin 75 tane yasası, 114 Kanun Hükmünde Kararname çıkmıştır. Hiçbiri laikliğe aykırı değildir, olamaz da. Bizim içinde olduğumuz hiçbir hükümette olamaz."

Koalisyonlarda partilerin hükümet ortağı olduklarını, dolayısıyla birbirlerine karşı mesuliyetlerinin bulunmadığını anlatan Çiller, "Ancak şu da bilinmeli ki, bu ortamda hükümet olan partilerin son derece dikkatli davranması gerekiyor. Kendi tabanlarına sahip çıkması gerekiyor. Din üzerinden siyaset yapmaması gerekiyor" diye konuştu.

'Bu ülkeyi bölmeyelim'

Çiller, hiç kimsenin dini siyasallaştırmaması, ancak hiç kimsenin de laiklik üzerinden partizanlık yapmaması gerektiğini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu ülkeyi bölmeyelim, bu ülkede hepimiz kardeşiz. Bu ülkede hem kardeşlik, hem birlik olacak, hem din ve vicdan özgürlüğü olacak, hem demokrasi olacak, hem de çağdaş dünya ile bütünleşme konusunda en ufak bir taviz verilmeyecek. Türkiye'nin önünde çok büyük hedefler var. Çok büyük yerlere gelmiştir Türkiye. Ülkemizde artık hiçbir şey istismar konusu yapılmasın. Omuz omuza Türkiye'nin bir büyük hedefine beraberce yönelelim."

Çiller, bir gazetecinin, "Başbakan, laiklik konusunda size teminat verdi mi?" sorusunu, "Teminat benim" diye yanıtladı.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.