kapat

02 MART 1997 PAZAR

Karadayı: Psikolojik rahatlama içindeler

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Milli Güvenlik Kurulu'nda, Türkiye'nin bugün birçok sorunu bulunduğunu, özellikle komşularıyla ilişkilerinde bir düşman çemberinin içinde olduğunu vurguladı.

Karadayı, "Ne yazık ki, böyle bir dönemde cumhuriyetin temel ilkeleri konusunda toplumda yaygın bir tartışma ortamı yaratılmaktadır" dedi. Bu tespiti yapan Karadayı, köktendinci akımların Türkiye'de psikolojik bir rahatlama içinde olduklarını, destek aldıklarını ve böylece yavaş yavaş laik demokratik cumhuriyeti değiştirmeye yönelik hazırlıklara giriştiklerini söyledi.

Komutanlar: Cesaret veriliyor

Karadayı'nın bu genel değerlendirmesinin ardından diğer komutanlar özel ve istihbari detaylara girdiler. Örneğin son dönemde açılan cami sayısıyla okul sayısı, örgün eğitim ile Kuran kursları arasındaki farkı dile getirdiler.

MGK toplantısında konuşan komutanlar, laikliğe, Anayasa'ya ve Atatürk ilke ve inkılapları ile devrim yasalarına aykırı davranışların özendirildiğini ve cesaret verildiğini belirttiler.

Ağırlıklı olarak hükümetin bazı üyelerinin tavırları ve açıklamaları nedeniyle laikliğe, Atatürk ilke ve inkılapları ile Anayasa ve yasalara aykırı yaygın bir hareketlenme olduğuna işaret eden komutanlar, Erzurum'da, Yozgat'ta, Sultanbeyli'de, Kayseri'de şeriat devleti özentilerinin organize olduklarına da dikkat çektiler. Bu saptamanın ardından tutuklanarak cezaevine konulan Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız'ın derhal yargılanıp cezalandırılması gerektiği de vurgulandı.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.