kapat

02 MART 1997 PAZAR

Paketler yaya kalıyor

Kaynak paketlerinden Ağustos 1996-Şubat 1997 döneminde 1 katrilyon 566 trilyon lira gelir elde edildi. Erbakan'ın hesabına göre, yılsonuna kadar 3.8 katrilyon lira daha imkan yaratılacak.

Başbakan Necmettin Erbakan'ın ekonomiyi kurtarma formülü olarak gündeme getirdiği kaynak paketlerinin Ağustos 1996-Şubat 1997 dönemine ilişkin uygulama sonuçları belli oldu. Buna göre son 7 ayda kaynak paketlerinden 1 katrilyon 566 trilyon lira gelir elde edildi.

Erbakan, 1997 yılının Ocak-Mart döneminde 9 milyar dolar, yılsonuna kadar da 28.5 milyar dolar (3.8 katrilyon lira) gelir bekliyor.

Başbakan'ın kullandığı verilerde, ağırlıklı bölümü kamu tek hesabında biriktiği belirtilen 788 trilyon lira oluşturuyor. Bu hesapta toplanması öngörülen kaynak 1.350 katrilyon lira olarak ifade ediliyordu.

Kamu bankalarının yurtdışı hesaplarından çekilen 343.5 trilyon lira ile süper döviz hesabı, dövizli tahvil ihracı ve bedelsiz ithalat yoluyla gelen 345.4 trilyon lira da Başbakan'ın gelir kalemleri arasında yeralıyor.

Satış kararı henüz Özelleştirme Yüksek Kurulu'nda onaylanmayan Etibank, Anadolubank ve Denizbank'tan gelmesi beklenen 38.4 trilyon lira da kaynak olarak listede kullanılıyor.

Vergide erken ödeme primi verilmesinin ardından bugüne kadar 33.5 trilyon lira gelir elde edildi. Kamu kesiminin sahip olduğu arsa, lojman, sosyal tesis ve arazi satışlarından 300 trilyon lira gelir beklenmesine rağmen, bu yolla şimdilik 7 trilyon lira sağlanabildi. 1.5 trilyon lira hedeflenen maden ruhsatlarının yenilenmesinden 792 milyar lira tahsil edildi. Vadeli ithalata Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu getirilmesiyle 6 trilyon lira gelir elde edildi. Kuyumculara stok affı getirilmesiyle 64 trilyon lira gelir öngörülürken elde edilen gelir 3 trilyon lirada kaldı. Zabıtaya KDV denetimi yaptırılması yoluyla 17 trilyon lira gelir planlayan Hükümet, bu konuda bir arpa boyu bile yolalamadı.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.