kapat

02 MART 1997 PAZAR

Kaş yapayım derken göz çıktı

Gurbetçiler için çıkarılan emeklilik yasası yıllardır prim ödeyenleri mağdur etti. 1999 yılında emekli olacak Hüseyin Kaya, borcu 6 bin 30 dolardan 15 bin 75 dolara çıkınca dava açmaya karar verdi.

Yurtdışında bir gün bile kalsa Türkiye'ye dönüşte çifte emeklilik imkanı getiren bakanlar kurulu kararının ardından çıkarılan genelge gurbetçileri mağdur etti. Eski gurbetçiler, bakanlar kurulu kararının iptali için yargı yoluna başvuracaklar.

Yurtdışı hizmet borçlanmasıyla ilgili olarak çıkarılan genelgeyle, yurtdışından daha önce dönerek ödeme yapanların borçlanma miktarı iki katına çıkarıldı. Genelgede, hiç ödemede bulunmayanların yanısıra, tahakkuk ettirilen borçlarının bir kısmını ödemiş olanların da kalan süreleri için iki katı kadar para ödemeleri istendi. 19 Şubat 1997'de çıkarılan genelgede, şöyle denildi:

"Tahakkuk ettirilen borçlarına karşılık hiçbir ödemede bulunmayanların, tahakkuk ettirilen borçlarının bir kısmını ödemiş olanların, bakiye süreleri için, 15.2.1997 tarihinden itibaren ilk defa borçlanma talebinde bulunanların, tahakkuk ettirilecek prim borç miktarı, borçlanılan her gün için 2.5 dolardır."

Mağdur olan vatandaşlar mahkemeye başvururak genelgenin iptal edilmesini isteyecekler. Mağdurlardan Hüseyin Kaya, 1999 yılında emekli olmak üzere yıllardır prim ödediğini belirterek, 6 bin 30 dolar ödemesi gerekirken, borç miktarının yeni yasayla 15 bin 75 dolara çıkarıldığını söyledi. Kaya, "Benim gibi mağdur olan çok arkadaşım var. Yasanın geriye işlememesi gerekir. Ödemem gereken paranın iki katını istiyorlar. Böyle şey olmaz. Mahkemeye başvuracağım" dedi.

Yurtdışında 17 yıl kaldıktan sonra Türkiye'ye dönen Necat Köse de, emeklilik için ödemesi gereken para miktarının 4 bin 672 dolar iken, yeni kararla bunun iki katına çıktığını, bunu ödemesinin mümkün olmadığını söyledi. Köse de, kararın iptali için mahkemeye başvuracağını belirtti.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.