![]() |
| 1 MART 1997 CUMARTESI |
![]() |
Irak ordusundan beş seçkin birliği Kuzey Irak'a yönlendiren Saddam Hüseyin Türkiye'ye uzanan ticaret yolunu kontrol altına almaya çabalıyor.
Irak lideri Saddam Hüseyin'in beş Cumhuriyet Muhafız birliğini Kuzey Irak'a kaydırdığı ve bu bölgedeki yeniden hakimiyet kurmaya çabaladığı kaydedildi. Saddam muhalifi Irak Ulusal Konseyi tarafından yapılan açıklamada, birliklerin Kerkük, Süleymaniye ve Zaho kentlerine saldırma hazırlığında oldukları da ileri sürüldü. Merkezi Amman'da bulunan Konsey'in üst düzey temsilcilerinden biri, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Irak ordusunun asıl hedefi Bağdat'ın kuzeyinde etkinliğini artırıp Türkiye'ye uzanan ticaret yolunu kontrol altına almaktır" diye konuştu. Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği de önceki gün yaptığı açıklamada, Kürdistan Demokrasi Partisi lideri Mesud Barzani'nin Saddam Hüseyin ile anlaştığını ve Kuzey Irak'ta saldırı hazırlığı yaptıklarını ifade etmişti.
Yeni silahlar
Öte yandan Irak'ın kitle imha silahlarını denetlemekle görevli BM komisyonu uzmanları, bu ülkenin şu anda sanıldığından daha etkili kimyasal silahlara sahip olduğunu bildirdiler. İngiliz BBC televizyonunun haberinde, BM uzmanlarının Irak'ın XV olarak bilinen bir tür sinir gazını kullanılır hale getirmeye çalıştığından şüphelendikleri duyuruldu. Haberde, BM uzmanlarının, Irak'ın Körfez Savaşı sırasında kullanılan Scud füzeleri modelini temel alarak, füze geliştirme çalışmaları içinde olduğunu ve bunlarla sinir gazını yaymayı planladığını sandıkları kaydedildi. BBC'nin haberinde, yapılan çalışmalarda Scud füzelerinin menzilinin, Avrupa ülkelerini içine alacak şekilde 3 bin kilometreye çıkarılabileceği belirtildi. |
|