kapat

1 MART 1997 CUMARTESI

Ekinci: Muhalefet gibi davranmayın

DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci, dün düzenlediği basın toplantısında, Refah Partisi'ne mesaj verdi. Ekinci, "Muhalefetteyken söylediklerinizi iktidara geldikten sonra söyleyemezsiniz" dedi.

Ankara- DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci, dün Milli Güvenlik Kurulu toplantısından önce düzenlediği basın toplantısında, demokrasilerde çare müessesesinin parlamento olduğunu, Milli Güvenlik Kurulu'nun bir çare olarak düşünülmesinin son derece yanlış olduğunu belirtti.

Ekinci, "Milli Güvenlik Kurulu, ülkemizdeki lüzumsuz, abartılı tansiyonu düşürecek, sistemin kurumlarının işlediğini gösterecek, noksanlıkların önlenmesi konusunda önemli kararlar alacaktır" dedi.

Ekinci, son günlerde bazı çevrelerin rejim adına senaryolar ürettiğini ve bunun dalga dalga yayılarak yalan fırtınası haline getirildiğini söyledi. Sivil toplumun rejime sahip olması gerektiğini, sistemin bazı kurumlarında noksanlık olması halinde sistemin bunu düzelteceğini kaydeden Ekinci, "Sıkışınca 'Birileri var düzeltir, filanlar gelsin' diye demokrat bir ülkede konuşulmamalı. 21'inci yüzyılın demokrat Türkiyesi'nde muhtıra, mektup, darbe ve tanklar gibi sözler olmamalıdır" diye konuştu.

Mektup konusu

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Başbakan Necmettin Erbakan'a verdiği mektuba da değinen Ekinci, Cumhurbaşkanı'nın bu mektubu vermediğinden bahsettiğini, ancak diğer bir tarafın verildiğini iddia ettiğini belirtti.

Ekinci, bazılarının "Darbe geliyor, tanklar geliyor, aman gelin bir olalım" dediğini hatırlatarak, "Rejim tehdit altında olunca mı bir araya geliniyor. Biz DYP olarak daha önce siyasi partiler arasında bir diyalog süreci başlatmıştık. Parlamento'da grubu bulunan siyasi partilerimizin grup başkanvekilleri de zaman zaman bir araya gelip görüşüyorlar" diye konuştu.

'Sıkıntılar var'

DYP'nin RP ile koalisyon kurduğu zaman bir çok kesimin kafasında oluşan endişelerin zaman içinde yok olduğu, rejime ve sisteme yönelik herhangi bir şey görülmediğini ifade eden Ekinci, ancak RP'nin yönetim ve taşradaki uygulamaları konusunda bazı sıkıntıların yaşandığını kaydetti. Ekinci, şunları söyledi:

"RP bir muhalefet partisi gibi davranamaz. İktidar partileri mesaj vereceğim diye tribünlere oynayamaz. Muhalefetteyken söylediklerini iktidara geldikten sonra söyleyemez. Hükümetlerin görevi tansiyonu, gerilimi artırmak değildir. RP yönetimi inşallah bundan sonra daha dikkatli olur. Ancak, bazı kesimler hiçbir şey bulamazlarsa bile 5 yıl önceki kasetleri oynatıyorlar. İlgisi olmayan bazı dernekleri ortaya çıkararak halkın kafasını bulandırıyorlar."

Ekinci, "DYP'ye son katılımlar" konusundaki bir soru üzerine, orta sağın patronunun ve merkez partisinin DYP olduğunu, son akımı gören gerek milletvekilleri, gerekse belediye başkanları ve belediye il genel meclisi üyelerinin DYP'ye akın akın geldiklerini söyledi. Ekinci, "Bizden ayrılan bağımsız arkadaşlarımızın bir bölümü de DYP'ye döneceklerdir "dedi.

Uzlaşma çağrıları

"Ecevit'in RP dışındaki hükümet formülü" konusundaki bir soruya ise DYP Genel Başkan Yardımcısı, "Bu formülü biz RP ile hükümet kurmadan önce Sayın Çiller önermişti. Ancak merkez sağ ve merkez solda birinin ak dediğine öteki kara diyor. Herkes farklı düşünüyor ama, bu farklılıkları yavaş yavaş gidermek lazım" yanıtını verdi.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.