![]() |
| 03 SUBAT 1997 PAZARTESI |
Sincan Belediyesi tarafından düzenlenen Kudüs Gecesi'nde yaşananlar için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve DGM Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı. Gecenin, ses ve görüntü kayıtları incelemeye alındı.
Sincan Belediyesi tarafından düzenlenen Kudüs Gecesi'nde yaşananlara Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı tarafından çifte soruşturma başlatıldı. Geceye katılan İran Büyükelçisi Mohammed Reza Bagheri'nin "şeriat çağrısı" yaptığı toplantının ses ve görüntü kayıtlarını incelemeye alan savcılıklar, soruştuma sonucunda "suç" tesbit ederlerse, Sincan'ın RP'li Belediye Başkanı Bekir Yıldız hakkında dava açılacak. Gecenin düzenlendiği salona, dünyanın terörist ilan ettiği Hamas ve Hizbullah örgütü liderleri Musa Sadr, Fethi Şakaki, Yahya Ayaş ve Abbas Musavi'nin posterlerinin asılması, soruşturma kapsamının da genişletilmesine neden oldu.
Laikliğe aykırı
RP'li Belediye Başkanı Bekir Yıldız'ın konuşmasını da incelemeye alan savcılıkların, soruşturmayı Türk Ceza Kanunu'nun 312'inci maddesinde yer alan ve 4.5 yıla kadar hapis cezasını öngören "halkı kin ve düşmanlığı tahrik" ve "terör örgütünü övme" ile "laik cumhuriyeti yıkma faaliyeti" suçları çerçevesinde yürüttükleri öğrenildi. Soruştumanın sonucunda "suç" unsuruna rastlanırsa, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı "görevsizlik" kararı vererek dosyayı Ankara DGM Başsavcılığı'na gönderecek. TCK 312'nci maddenin DGM kapsamında yer alması nedeniyle geceyi düzenleyen sorumlular hakkında DGM'de dava açılacak. Davanın sonucuna göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Belediye Başkanı Yıldız'ın RP'den ihracına karar verebilecek.
İstenmeyen adam
Gecede yaptığı konuşma ile dikkatleri üstüne çeken İran Büyükelçisi Bagheri hakkında ise "diplomatik dokunulmazlık" nedeniyle, dava açılamayacak. Hükümet'in DYP kanadında rahatsızlık yaratan konuşma nedeniyle Türkiye ancak, Bagheri'yi Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak uyarıda bulunabilecek ya da, Bagheri'yi Persona Non Grata (istenmeyen adam) ilan ederek ülkeden ayrılması istenecek. Ankara DGM eski Başsavcısı Nusret Demiral, Kudüs Gecesi'nde yapılan konuşmalar ve yaşanan olayların, laik düzene karşı başkaldırı anlamına geldiğini söyledi.
Teşvik var
Hamas ve Hizbullah'ın terör örgütleri olduğunu da belirten Nusret Demiral, SABAH'a şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu örgütlerin liderlerinin posterlerinin asılması, onları övmek anlamına gelir ve TCK'ye göre suç oluşturur. Sincan Belediye Başkanı'nın, içki satışını yasaklaması, yılbaşı kutlamalarına engel olması ve hindi satışını yasaklaması gibi daha önceki hareketlerini de dikkate alırsak, baskı ve zorlamadan söz edilebilir. Soruşturma kapsamında illegal örgüt veya örgütlenme durumuda araştırılmalıdır. Ayrıca, İran Büyükelçisi'nin yaptığı irticai konuşmada dikkate alınmalıdır. Çünkü bu konuşma için gerekli zemin hazırlanmıştır. Bu durumda TCK 312'inci maddenin yanı sıra, Terörle Mücadele Kanunu'nun, 1 ve 7'inci maddeleride gündeme gelebilir". |
|