Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Her öğün 2 avuç yemek yiyerek forma girin!

Dr. Ender Saraç kararlı olan herkesin kendine uygun diyet formülünü bulabileceğini söylüyor. Dr. Saraç: İncelmek isteyen ev kadınlarına her öğünde iki avuç büyüklüğünde yemek yeterlidir
Ünlü diyet doktoru Ender Saraç, kendi kendine zayıflamak isteyenlere yönelik önemli tavsiyelerde bulundu ve bu konudaki soruları yanıtladı:

* Diyetisyene, doktora ya da zayıflama kampına gitme imkanı olamayanlar için kilo vermek çok mu zor?
Kişi eğer çok kararlıysa, artık internetten cep telefonuna, kitaplardan belediyelerin hazırladığı yürüyüş parkurlarına kadar birçok imkan var. Bilgiyi esirgemeyen doktorlar ve diyetisyenler, halkı nelerin doğru olduğuna yönlendiriyor. Örneğin bugün hangi cep telefonu şebekesinde olursanız olun; telefonunuzdan ücretsiz bir anketi cevaplayıp, beden tipinize göre, vejetaryenlere göre veya genel olarak 5-6 seçenekle çok düşük bir ücrete sabah, öğlen ve akşam mönüleri gelebiliyor. Piyasada, sağlıklı zayıflamanın yollarını anlatan çok iyi kitaplar da var. Artık herkes kendi zayıflama yolunu bulabilir. Ama bunun için istek ve bilgi edinmek gerekir. Sürekli olarak ekranlardan ve gazetelerden 'beyaz unu azaltın, kızartmalardan kaçının, bol bol yeşil çay için' diye uyarılarda bulunuluyor. İnsanlar, bunları klişe zannediyorlar. Ama bu klişeler kilo vermenin gerçekten önemli ipuçları. Aklı başında olan her insan, okuduklarını yorumlayarak bir yıl içinde fazladan kilo verebilir.

PSİKOLOJİNİZ ÖNEMLİ!
* Sizce kilo vermeye karar veren biri öncelikle ne yapmalı? Bir diyet programını mı seçmeli yoksa alışkanlıklarını mı değiştirmeli?
İmkanı varsa; hekime başvurup kan tahlili, tansiyon, nabız ve vücut analizi yaptırmalı. Tıbbi açıdan elden geçmeli. Gizli şekeri mi var, tiroiti mi çalışmıyor öncelikle bunların bilinmesi lazım. Yoksa akıntıya karşı kürek çekersiniz. İmkanı kısıtlı olan kişiler bile sosyal güvenceleri ile bu testleri yaptırabilirler. Bu tip sorunlarınız yoksa, kendiniz için bir zayıflama programı oluşturabilirsiniz. Ama unutmayın; yalnızca diyetle zayıflama olmaz, aç kalarak zayıflanmaz. Tek bir maddeyi kısarak ya da tek bir madde ağırlıklı beslenerek de diyet yapılmaz. Bilinçli egzersiz mutlaka diyete eşlik etmelidir. Günde 45 dakika orta tempoda yürüyüş, step, aerobik lazım. İnsanın psikolojisinin diyet yapmaya uygun olması lazım. Bütün başarılı diyet doktorları, aslında çok iyi bir motivasyon sağlarlar. Hastaların çoğu da, "Ben bunların çoğunu biliyordum ama bir türlü kendim uygulayamıyordum" der.

* Kendi kendilerine kilo vermek isteyenler, bir tarih seçip ne yiyorlarsa onun yarısını mı yesinler?
Ayurvedaya göre yediğiniz yemeği avuç ölçünüze göre ayarlamanız gereklidir. Her öğünde, 2 avuç dolusu yemek yiyebilirsiniz. Ama aç kalmadan ara öğünlerde de yemek yemelisiniz. Bunlara ek olarak sadece ne yediğiniz değil; neyi, ne şekilde ve nasıl tükettiğiniz de önemlidir. Rahat rahat yediğiniz yemeğe alışın. Mümkün olduğu kadar stressiz olarak, yediğiniz şeye konsantre olarak yemek çok önemlidir.

* Evde bütün gün mutfakta olan ev kadınları için kilo vermek daha zor, öyle değil mi?
Bu tamamen insanların elinde. Ev kadınları kendi yemeklerini hazırlama imkanına sahip, bu nedenle de bence çok avantajlılar. Ama sürekli yemekle karşı karşıya oldukları için daha fazla yemek yiyebilirler. Bu da dezavantajdır. Sağlıklı yemek yaparak beslenmeye başlayabilirler. Fazla kilo, sağlıksız bir ruh hali ve yanlış alışkanlıklarla birleşince insanın ömrünü törpülüyor. Ne olursa olsun, kilolarla savaşmak şarttır. Pes edilmemeli!

* Siz diyet yapmaya karar verseniz, hangi yöntemi tercih edersiniz?
Bütün yöntemler doğru aslında. Kamplar, diyetisyen kontrolü, tek başınıza kilo vermeye çalışmanız... Kişisel olarak, bu konuda fazlasıyla bilgi sahibi olduğum için kendi kendime kilo vermeyi tercih ederdim. Ancak hekim olarak, diyet yapmaya başlayacak insanlara mutlaka bir hekim kontrolünde kilo vermelerini öneriyorum. Çünkü bir hekime başvurduğunuz zaman kan tahlilleri isteyecektir. Sizde kronik obezite ya da tıbbi bir hastalık varsa, mutlaka hekim kontrolünde kilo vermelisiniz. Kamplarda ise, vücut bileşenleri cihazı bulunmalıdır. Bu cihaz sizin yağ, protein, kas, su, mineral ve kemik ölçümlerinizi ortaya çıkarır. Bu cihaz sayesinde, hangi bölgenizden ne kadar kilo verdiğinizi görmüş olursunuz.

Ayran kilo aldırır
Birçok kişi aç kaldığını düşünüyor ama içeceklere hiç dikkat etmiyor. Şekerli ya da asitli içecekler, şeker eklenmiş asitli içecekler, yağlı ayran ve kefir, kahve ve çaya atılan şekerler çok ciddi kalori ve kilo kaynağıdır.