Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Kişi uzun saatler uyusa bile sabah hiç uyumamış gibi yorgun kalkar. Bazen uykuya dalmada zorluk veya sık uyanma şeklinde uyku bozukluğu olabilir.
* Üç aydan uzun süren yaygın ağrı esas belirtidir. Hasta ağrısını tanımlamakta ve yerini söylemekte güçlük çekebilir.

* Daha çok boyun, sırt ve bel ağrısından yakınırlar. Eşlik eden belirtilerden en sık görülenler sabahları belirgin olan yorgunluk ve dinlendirici olmayan uykudur.

* Hastalar enerjilerinin olmadığını ve bunun günlük yaşamlarını etkilediğini ifade ederler. Ev işlerini yapmakta bile zorlanabilirler.

* Bazı hastalarda yumuşak dokularda şişlik hissi, uyuşmalar, gerilim tipi baş ağrısı, 'irritabl barsak sendromu', ağrılı adet kanamaları, sık idrara çıkma, çene ekleminde ağrı, huzursuz bacak sendromu, depresyon ve anksiyete tabloya eşlik edebilir. Bu kadar çeşitli belirtilerin olması farklı hastalıklar ile karışmasına neden olur.

* Yakınmalar psikolojik streste, soğuk ve nemli havalarda artış gösterebilir. Uzun süre aynı pozisyonda çalışma, belirtileri artırabilir. Sıcak duş ve banyo, ılık ve kuru hava, tatil, dinlendirici uyku genellikle belirtileri hafifletir.

Ağrı kesici fazla işe yaramıyor
Klasik ağrı kesici ve antiromatizmal ilaçların etkileri sınırlıdır. Tedaviye mutlaka hekim muayenesinden sonra karar verilmelidir. Uyku düzenleyiciler ve antidepresanlar yarar sağlayabilir. Dirençli olgularda ilaç tedavisi yeterli gelmez, fizik tedavi, egzersiz ve terapi önerilir. Hastalara; kendilerine ve sağlıklarına daha fazla zaman ayırmaları, yoğun çalışma sırasında sık sık ara vermeleri, düzenli egzersiz yapmaları ve uyku düzenlerine özen göstermeleri önerilir.