Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kapıda
Ayakkabılarınızı eve girmeden dış kapıda bırakın. Evinizin içine giren bakteriler, tarım ilaçları ve kimyasallar sağlığınız için büyük tehdit oluşturur.

Yatak odasında
Yatağınızı ve yastıklarınızı her gün havalandırın. Haşerelere karşı koruyan ürünler kullanın.

Mutfakta
Mikrodalgada plastik kullanmayın. Süngerlerinizi atın ve bunların yerine her hafta çamaşır suyu ile temizlediğiniz 10 adet bulaşık bezi temin edin. İçme suyunuzu filtre edin. Mutlaka iyi su kullanın.

Dolaplarda
Eğer giysilerinizi kurutemizlemeye veriyorsanız, bunları plastik kılıflarından çıkarın ve havalandırın. Sadece kurutemizleme gerektiren giysileri, kurutemizlemeye verin.

Genel temizlik
Evinizi temizlemek için alkol, peroksid ya da bikarbonat temelli toksik olmayan ürünler kullanın. Lavabolar ve küvetlerin temizliğini yapmak için basit karbonat mükemmel olabilir. Bir püskürtme şişesi içine doldurduğunuz sirkeyi de pencereler ve aynaların temizliğini yapmak için kullanılabilirsiniz.

Banyoda
Derinizi koruyabilmek için, klorin ve diğer kötü materyalleri ortadan kaldırmak üzere, suyunuzu bir karbon filtresi ile filtreleyin. Ter doğaldır ancak gözenekler değildir. Bu yüzden antiperspiran yerine deodorant kullanmayı tercih edin.

Bodrumda
Evinizdeki radon seviyesini kontrol altında tutun. Islak ortamlarda, küfü azaltmak için nem giderici kullanın. Nemlilik oranını yüzde 40'lık bir oranın altında tutmaya özen gösterin.

Evin dışında

Yüzbinlerce çocuk kurşun boyaların toksik seviyelerine maruz kalıyor. Bu konuda baş suçlu; evin tamamı boyandığı zamanlarda bile boyanmadıklarından dolayı pencere eşikleri. Otoyol yakınlarında yaşamak da, çocuklar için solunum yolları komplikasyonlarına yol açar ve bu komplikasyonlar çocuklar büyüdükten sonra da iyileşmez. Köpeğinizin patilerini ve tüylerini temizleyin. Bahçe, çimen ilaçları ve tarım ilaçları genellikle sadece uygulandıkları alanlarda kalmazlar ve oda içi havasını kirletebildikleri gibi yeraltı sularına da geçerler. Bahçe ot kontrolünde kullanılan ürünler ise; organik ve toksinsiz olmalıdır.

Pencereler

Evinizin kapılarını mümkün olduğu kadar dış dünyaya açın. Çünkü bir evin içi genel olarak, sağlığımız için en tehlikeli olan toz ve partiküllerin 3-4 katını barındırır.

Garajda
Yeni arabanızın kokusu size tatlı gelebilir ancak bunun yanında içerdiği kimyasallar da henüz tazedir. Burnunuz için ufak bir hayalkırıklığı olsa da, belki de en iyisi yeni arabaları havalanmaları için dışarıda tutmak olacaktır.

Verandada
Etlerin maruz kaldığı kömür ateşini mümkün olduğu kadar azaltın. Kırmızı et, tavuk ya da balığınızı pişirmeden önce 15 dakikalığına sirke ve zeytinyağı karışımında bekletmeniz; tehlike riskini yüzde 90 oranında azaltır. Aynı zamanda böcekleri de uzak tutmak için, idris otu kullanın. Bu ot; sıklıkla böcek uzaklaştırıcı olarak kullanılan nörotoksinler kadar etkili ve sağlıklıdır.

Havalandırmalarda
Eviniz için en iyi hava filtresi, bir yüksek verimlilikte partiküllü hava filtresidir. (HEPA) Klima filtrenizi yılda bir kez değiştirin. Havalandırma kanallarınızı da her 3 senede bir temizletmeyi unutmayın.