Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Türban sorununda ana muhalefeti üstlenen CHP nasıl tavır takınır? Yürüteceği muhalefet anlayışı nasıl olur? Üniversitelerde çatışma olursa bu topluma nasıl yansır? Bu soruların yanıtlarını sosyolog ve siyaset bilimciler verdi.
Toplumu germesin
Prof. Dr. Faruk Alpkaya (SBF Öğretim Üyesi - Sosyolog)

Üniversitenin bu sorunu kendi kendine aşabilmesi gerekir. Siyasilerin üniversitenin üzerinden ellerini bir yirmi yıl çekmesi gerekiyor. Yargının da daha geniş bakarak her olay karşısında, o olaya özgü tutum takınması gerekir. Ana muhalefet partisi ısrarcı olursa toplumda tekrar ciddi bir gerginliğe yol açabilir bu.

Prof. Dr. Nasır NirayMitingler yine başlar
Prof. Dr. Nasır Niray (Ege Üniversitesi - Siyaset bilimci)

Bu anayasa değişikliği gerçekleşme aşamasında CHP yerinde durmayacaktır. Muhtemelen Anayasa Mahkemesi'ne götürecektir. Ondan önce toplumsal bir uyanış yeniden söz konusu olabilir mi acaba, toplumu yeniden harekete geçirebilirler mi? Yeniden aynen Cumhuriyet mitinglerinde olduğu gibi cumhuriyetine sahip çıkar mı? Toplumsal örgütler, kadın örgütleri bu konuda harekete geçebilir.

Prof. Dr. Hikmet Sami Türk
DSP de destekler
Prof. Dr. Hikmet Sami Türk (Eski Adalet Bakanı)

Bu düzenleme öncelikle, anayasanın başlangıcına, laiklik ilkesine aykırı. Anayasa'nın 4'üncü maddesine göre, ilk üç maddesinin değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceği belirtiliyor. Bunlar içinde laiklik maddesi de var. Böyle olunca değiştirilmesi teklif edilemeyecek konuda yapılacak değişiklik hukuki bakımdan yok hükmünde olacaktır. CHP'nin ve DSP milletvekillerinin de desteğiyle yapacağı başvuruda buna dayanması gerekir.