E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
* 3 yaşındaki kız ve 5 yaşındaki erkek çocuğuma birlikte banyo yaptırıyorum. Bunun, herhangi bir sakıncası var mı?
3 yaşına kadar çocukların sizleri ya da kardeşlerini çıplak görmeleri sorun yaratmaz. 3 yaşından sonra çocuk, sosyal durumlarda yapılabilecekler ve yapılamayacaklar konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Bu yaştan sonra onunla, özel durumları ve sınırları konuşmanız gerekir. Ona kapıyı çalmadan odaya ya da banyoya girmemeyi, evde çıplak gezmemeyi anlatın. Onları ayrı yıkayın. Kız çocukların anne, erkek çocukların ise baba ile yıkanması farklılıkların konuşulması için fırsat olur.

* Anne-babalar, çocuklarının yanında çıplak dolaşılabilir mi?
2 yaşından büyük çocuklarınızı yıkarken ya da yanlarında dolaşırken, çıplak olmamaya özen gösterin.

Cinsel Farkları Kitapla Anlatın

* 7 yaşındaki oğlum bu aralar kadın cinsel organını merak ediyor. Ben ona, "Erkeklerden farklı" dedim ama nasıl olduğunu kavrayamıyor. Nasıl bir açıklama yapmalıyım? 10 yaşındaki kızımın ise memeleri çıkmaya ve tüylenmeye başladı. Ona regl ve ergenlik dönemini nasıl anlatabilirim?
Bu sorular, ailelerin çocukların cinsel gelişimi konusundaki endişelerinin ve kendilerini yetersiz hissetmelerinin yansımasıdır. Çocuklara yaşlarına uygun cinsel bilgileri düzenli olarak verirsek, bunlara gerek kalmaz. Oğlunuzun 7 yaşına basmadan daha önce, kız ve erkeğin cinsiyet farkı konusunda bilgi sahibi olması gerekirdi. Kendisine, bu konudaki gerekli bilgileri daha önceden vermemişseniz; resimli kitaplardan yararlanarak ona kadın ve erkek arasındaki farkları öğretmeniz yararlı olacaktır. Adet görme, meme büyümesi ve tüylenme gibi konular ise; kız çocukları ile 9 yaşında, erkeklerle ise 10 yaşında konuşulabilir. Tüm bu konuları çocuklarınıza açıklamak için güvenilir bir kitaptan yararlanın.

Mastürbasyona Kızmamalısınız
* 8 yaşındaki kızım 2 yıldır mastürbasyon yapıyor. Okula başladığında geçer diye düşündük ama geçmedi. Ceza verdik, konuştuk ama işe yaramadı. Bu konuda ne yapmalıyız?
Ailelerin mastürbasyondan korkma nedenlerinden biri; çocuğun mastürbasyon için cinsel organına dokunması ve bundan haz almasıdır. Bazen çocuk kendini başka konularda yetersiz hissettiği ya da duygusal olarak rahatlamaya ihtiyaç duyduğu için bu açığını mastürbasyonla kapatmaya çalışıyor olabilir. Mastürbasyon genellikle normal bir cinsel aktivitedir. Çocuğa, bedenini tanıma fırsatı verir. Ancak ona, başkalarının yanında mastürbasyon yapmaması gerektiği anlatılmalıdır. Cezalandırmak ve korkutmak son derece yanlıştır. Çocuğa bunun normal ve çok bir doğal süreç olduğunu söylemek ve onu, rahatlamasını sağlayacak farklı aktivitelere yönlendirmek yararlı olacaktır.

Bedenini Göstermesini Önleyin!
* 4 yaşında ikizlerim var. Birbirlerinin pipi ve popolarını açıp bakıyorlar. Bana ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Çocuklara cinsellik ve özel bölgelerin gizliliği ile ilgili gerekli bilgiler verilmelidir. Söylediğiniz yaştaki bir çocuğa bedeninin hangi ortamlarda gösterilip (doktor, banyo gibi), hangi ortamlarda gösterilemeyeceğini (toplum içerisinde, oyun sırasında) öğretmek son derece önemlidir.

* 5 yaşındaki kızım kendisiyle aynı yaşta olan kız arkadaşı ile oyun oynarken odaya girdiğimde, üzerinde iç çamaşırı olmadığını gördüm. Aşk oyunu oynadıklarını söylediler. Arkadaşı ağlayarak gitti. Aynı cinsten oldukları için daha da korktum. Ne yapmalıyım?
Çocukların bu dönemdeki cinsel içerikli oyunlarının ardında yatan merak, öğrenme isteği ve bundan haz almanın farkına varmalarıdır. Ancak cinsel içerikli oyunları fark ettiğiniz zaman ilk yapılması gereken, çocukları azarlamadan ve korkutmadan bazı şeyleri merak ettiklerini anladığınızı onlara hissettirmektedir. Onlarla, bu oyunlardan hareketle merakları ve cinsel gelişimleri üzerine konuşmak çok uygun olacaktır.