E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Prof. Dr. Bengi Semerci, çocuklara cinsel organlarının biyolojik isimlerini öğretmek gerektiğini söylüyor. Çocuk bunları telaffuz edebildikten sonra, cinsel organlara başka isimler takmanın son derece anlamsız olduğunu belirten Semerci, ekliyor:

Fırsatları kullanın
"3 yaşından sonra ebeveynler, doğru anatomik isimleri kullanmalıdır. Böylece çocuk en doğru şekilde, utanmadan bu isimleri kullanmayı öğrenir. 'Kuku' ya da 'pipi' gibi sevimli ama anlamsız kelimeler bulmak yerine, doğru kelimeler kullanılmalıdır. Erkek çocukların cinsel organları için 'penis', kız çocukların cinsel organı için ise 'vajina' doğru kelimelerdir." Prof. Dr. Semerci, ebeveynlerin karşılaştıkları bazı olayları çocuklarının sorularını yanıtlarken kullanabileceklerini de belirtiyor: "Hamile bir arkadaşınız varsa, bu çocuğunuza bebeklerin nereden geldiklerini anlatabilmek için bir fırsattır. Cinsellikle ilgili konuşmaları, bir kardeşin dünyaya gelişinin ya da ev hayvanınızın yavrularının olmasının ardından yapabilirsiniz. Çocuğunuzu aklına takılan soruları çekinmeden sorması için teşvik edin. Kızınızın bezini değiştirirken, oğlunuz görürse; kardeşinin neden penisinin olmadığını sorabilir. Onun penisi olmadığını çünkü kız olduğunu söyleyebilirsiniz."

Bilmediğiniz cevapları onun için araştırıp öğrenin

Çocuğunuzla cinsellik hakkında açık bir biçimde konuşmanız, onu dinlemeniz ve sorularını yanıtlamanız; onun bu konuda yüksek riskli davranışlar göstermesi olasılığını azaltacaktır. Eğer kendinizi bu konuda rahat hissetmiyorsanız, cinsellikle ilgili bir kitap okuyabilirsiniz. Ya da duygularınızı çok güvendiğiniz biriyle paylaşıp, ondan akıl alabilirsiniz, Her şeye rağmen kendinizi cinsellik hakkında konuşurken rahat hissetmiyorsanız, bunu çocuğunuza açıklayın. Ona, "Ben bu konuda rahat konuşamıyorum çünkü annem ve babam benimle bu konuda konuşmazlardı. Ama ben seninle her konuda konuşabilmek istiyorum. O yüzden lütfen bana sorularını sor. Cevaplarını bilmesem de, senin için araştırıp öğrenirim" diyebilirsiniz. Dürüst duygularınızı aktaran bir açıklama yapmanız, çocuğunuz için rahatlatıcı ve güven verici olacaktır.

Sakin ve rahat olun
Çocuğunuz en tuhaf soruyu sorduğunda bile sakin olmaya çalışmak ve çocuğu yargılamadan onun merakına saygı duymak gerekir. Bir soruyu her iyi ele alışınızda, sizin de çocuğunuzun da kaygısı azalacaktır. Eğer bu tür konuşmalar karşısında
çocuğunuzu susturur veya onunla konuşmaktan kaçınırsanız; çocuğunuz bu konuda sizin değil arkadaşlarının ya da etrafındaki yazılı ve görsel kaynakların yargılarını öğrenecek ve onları benimseyecektir.

Soruyu tam anlayın
Çocuğunuz size cinsellikle ilgili bir soru sorduğunda, hemen uzun bir konuşmaya başlamayın. Önce çocuğunuzun sorduğu şeyi tam olarak anladığınızdan emin olun. İsterseniz, onun sorusuna bir soru ile de karşılık verebilirsiniz. Örneğin çocuğunuz size, "Bebekler nasıl oluyor?" diye sorarsa, ona "Bebeklerin nasıl dünyaya geldiğini mi, yoksa onların nasıl oluştuğunu mu merak ediyorsun?" diye cevap verebilirsiniz. Çocuğunuzun sorusu ne olursa olsun, bunu neden öğrenmek istediğini sorgulamayın. Gerçeği ararken, çocuğunuzun kafası karışır. Siz, onun en güvenilir kaynağı olmalısınız. Sorularını size sormasını destekleyin, onu başka sorular da sorması konusunda yüreklendirin. Onu sorgular ve yargılarsanız, size soru sormaktan çekinecektir.

Tek kaynak değilsiniz
Çocuğunuzun cinselliğe ilişkin bilgiler edindiği tek kaynağın siz olmadığınızı unutmayın. Cinsel içerikli yayınlar, şarkılar, kliplerle ilgili olarak her zaman seçici olmalısınız. Evin içinde çocuğun ulaşabileceği bazı denetimsiz yayınlar, cinsellik konusunda ona sizin aktardıklarınızdan fazlasını yanlış olarak anlatabilir. Bunları denetlemeniz gerekir çünkü bunlar çocuğunuzun cinsel gelişimini olumsuz etkiler.

Dokunmayı öğretin
Çocuğunuza dokunma türlerini anlatın. Sarılmanın hoş bir davranış olduğunu bilsin. Size ve arkadaşlarına ne şekilde dokunmasının uygun olduğunu öğrensin. Sırf istiyor diye, 4 yaşına gelmiş oğlunuzun göğüslerinize dokunmasına izin vermek, onu tersleyip utandırmak kadar yanlıştır. Ona sizi sevdiğini bildiğinizi ama annelerle çocukların sevgilerini farklı şekilde gösterdiklerini söylemelisiniz. Dudaktan öpüşmek gibi tutumların da çocuğun yanlış bilgilendirilmesine neden olacağını bilmelisiniz. Benzer bir açıklama ile yanaktan öpmek, durumu çözer. Birinin dokunuşları onu rahatsız ediyorsa, ona buna izin vermemesini söyleyin ve bu kişiyi nasıl durduracağını öğretin. Böyle bir şey olduğunda, erişkinlere haber vermesi gerektiğini bilsin. Ancak cinsellik eğitiminde kötü amaçlı dokunmalara aşırı vurgu, çocuğun sizden gelen şefkatli dokunuşları yanlış algılamasına neden olabilir.

Küçükken konuşun
Çocuğunuzla cinsellik hakkında konuşmaya, erken yaşta başlayın. Çocuğunuza ağzının ya da burnunun yerini öğretirken, "Bu senin penisin" veya "Bu senin vajinan" diyerek, cinsel organlarının yerlerini de öğretin. Büyüdükçe, bu bilgilere yenilerini de ekleyin.