Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kasım

TBMM, tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yaptı ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ı birlikte ağırladı.

1 KASIM:

- TBMM Genel Kurulunda, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Yasa Tasarısının görüşmelerinde, CHP ile AK Parti milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter'in, İstanbul'da gettoların oluşmasında AK Parti zihniyetinin ne kadar etkili olduğunu gördüklerini belirterek, ''Tarikat odaklı gettolar bunlar... Öyle mahalleler, semtler var ki buradan geçemezsiniz, yürüyemezsiniz'' sözlerine, AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi, ''atma, atma'' diyerek tepki gösterdi. Bir grup CHP'li yerinden kalkarak Çerçi'ye doğru yürümek istemesi, AK Parti ve CHP Grup başkanvekilleri tarafından engellendi.AK Parti İstanbul Milletvekili Özlem Piltanoğlu Türköne de tasarı üzerine konuşurken, ''Bugün çok kültürlülük, demokrasi, inanç özgürlüğünden bahsedenlerin; başörtüsüne, bez parçasına nasıl tahammül edemediklerini gördük. Okuma yazma bilmeyenlerden, çağdaş eğitimden bahsedenlerin; başörtülüleri üniversite kapısında nasıl mahrum ettiklerini çok iyi biliyoruz'' dedi.

- Tasarı, TBMM Genel Kurulunda sabaha karşı kabul edildi. Tartışmalara neden olan Beyoğlu ilçesinde bulunan Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılması da düzenlemeden çıkarıldı.

BAŞBAKAN'IN ABD GEZİSİ

6 KASIM:

- Partiler, grup toplantılarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretini değerlendirdi.CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''ABD Başkanı George Bush'un, PKK'yı bir terör örgütü ve ABD'nin düşmanı olarak ilan etmiş olmasını önemsemek istiyorum'' derken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Başbakan Erdoğan'ın Bush ile yaptığı görüşmede, dağ fare doğurmuştur, neticede Türkiye için her manada bir hüsran ve hezimet olmuştur'' görüşünü savundu.

- DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, ''Şimdi aslında teşekkür edilmesi gerekirken, adeta suçlanan bir grup konumuna getirildik. Yani 8 gencin ailelerine kavuşması için, hiçbir zarar görmemesi için çaba gösteriyorsunuz ve suçlu oluyorsunuz'' dedi.

7 KASIM:

- TBMM Adalet Komisyonu, geçen dönem yasalaşamayan ancak bu dönem Hükümet tarafından yeniden Meclise sunulan temel ceza mevzuatına uyum öngören yasa tasarısını benimsedi.170 kanunda değişiklik düzenleyen 651 maddeden oluşan tasarıya göre, bir örgütün faaliyeti çerçevesinde orman yakanlar, müebbet hapse çarptırılacak, kuru sıkı tabancayı, öldürmeye elverişli silah haline dönüştürenlere, 1 yıldan 3 yıla kadar ve 30 günden 100 güne kadar adli para cezası verilecek, hak sahibinin izni olmaksızın, alenileşmemiş bir eserin içeriği hakkında kamuya açıklamada bulunan; bir eserle ilgili yetersiz ve yanlış kaynak gösteren kişiler, 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

- TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edilen Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun Tasarısına göre, kurusıkılar, 1 yıldan fazla hapse mahkum olanlar, ateşli silahlarla işlenen suçlardan hüküm giyenler ile 18 yaşından küçüklere satılamayacak.-CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, gazetelerde yer alan haberler üzerine partisinin 16-18 Kasımda yapacağı kampı iptal etmek zorunda kaldıklarını bildirdi.

"13 YILDIR AYRI YAŞIYORUM"

8 KASIM:

- 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Meclise iade ettiği nükleer santral kurulmasına ilişkin yasa, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

- TBMM Adalet Komisyonunda, geçen dönemden kadük kaldığı için yenilenen ve sigara içme yasağı kapsamını genişleten, 18 yaşından küçüklere sigara satanlara 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilmesini, taksi, otobüs, dolmuş, uçak, tren ve vapurlarda sigara içilmemesini öngören kanun teklifi benimsendi.

9 KASIM:

- AK Parti İstanbul Milletvekili Necat Birinci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi görüşülürken, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı olduktan 1.5 yıl sonra açtığı bir kasadaki klasörlerde; bakanlık bürokratlarının, ilçe milli eğitim müdürlerinin, il milli eğitim müdür yardımcılarının ve okul müdürlerinin fişlendiğini gördüğünü ve bundan irkildiğini söyledi.

- AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı de bütçe görüşmesinde, kızının başörtüsü nedeniyle üniversiteden atıldığını ifade ederek, ''O kızımın hür olarak okuyacağı günleri bekleyeceğim. Bir gün birbirimize inanacağımız, şüphe etmeyeceğiz günleri hasretle bekliyorum'' diye konuştu.

- DTP Grup Başkanıvekili Fatma Kurtulan, eşi Salman Kurtulan'ın terör örgütü PKK'nın üyesi olduğuna yönelik iddialara ilişkin yazılı açıklamasında, ''Yaklaşık 13 yıldır ayrı yaşadığım ama resmi olarak devam eden bir evliliğim bulunmaktadır. Çağdaş düşünce yapısı, özel yaşamda birliktelikleri olan bireylerin, ayrı ayrı tercihlerde bulunmalarını olağan karşılamayı gerektirir'' dedi.

12 KASIM:

- İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret etti.

- DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ile Bağımsız Hakkari Milletvekili Hamit Geylani'nin yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkındaki Başbakanlık tezkereleri, TBMM'ye geldi.

TARİHİ BULUŞMA

13 KASIM:

- TBMM Genel Kurulu, resmi ziyaret için Türkiye'ye gelen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ı birlikte ağırladı.Peres, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerine hitap ederken, ''Demokratik İsrail Devleti'nin yanı başındaki demokratik, bağımsız, refah içinde bir Filistin Devleti, hepimize zarar veren düşmanlık ve terörün son bulmasını mümkün kılacak'' diye konuştu. Abbas da Genel Kurulda, ABD'de yapılacak Annapolis Barış Konferansını ''müstesna bir fırsat'' olarak tanımlayarak, ''Bu müstesna fırsatın hafife alınması, tehlikeli sonuçlar doğuracak. Bu müstesna fırsatı muhakkak değerlendirmek, başarmak için elden gelen gayreti sarf etmemiz lazım. Biz diyalog için elimizi uzatıyoruz'' dedi.Böylece TBMM Genel Kurulu, iki liderin aynı gün milletvekillerine hitap etmesiyle bir ilke sahne oldu. Daha önce 25 ayrı devlet adamı TBMM'de milletvekillerine seslenmiş, ancak iki devlet adamı aynı gün Mecliste konuşma yapmamıştı.

- Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, TCK'nın 301. maddesinde yeni bir revizyon yapmayı düşündüklerini ve konunun bu yıl bitmeden Meclis gündemine gelebileceğini söyledi.

DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI TEKLİFİ

14 KASIM:

- MHP grup başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ı ziyaret ederek, ''Devletin ve milletin bölünmez bütünlüğüne yönelik suçlarda, milletvekilliği dokunulmazlığının hemen kaldırılması'' konusunda hazırladığı anayasa değişikliği teklifi için destek istedi.

- TBMM Başkanı Köksal Toptan, DTP Grup Bakanvekili ve Van Milletvekili Fatma Kurtulan'a ait olduğu iddia edilen fotoğrafla ilgili olarak, ''Onun olmamasını temenni ediyorum'' dedi.

- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığının 2008 yılı bütçesi görüşülürken, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, bölücü terör örgütüne mensup teröristlerden, ''Gerilla'' diye söz etmesi tartışmalara neden oldu.

16 KASIM:

- CHP Genel Başkan Yardımcılığı ve partideki tüm görevlerinden istifa ettiğini bildiren yazıyı CHP Genel Başkanlığına gönderen Ankara Milletvekili Eşref Erdem, CHP'nin kimi önemli yöneticilerinin, ülkenin ve halkın ihtiyaçlarına yanıt verecek politikalar üretmek yerine, küçük çıkar hesapları içinde olmalarına, sorunu sadece delege hesapları olmaktan ibaretmiş gibi görmelerine tanık olmaktan büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

20 KASIM:

- TBMM Genel Kurulunda, lisans eğitimini tamamlayanların 2 yıl, yüksek lisans eğitimini tamamlayanların ise 1 yıl askerliğini tecil ettirmesine imkan tanıyan Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısı kabul edildi.

LAGENDIJK'IN AÇIKLAMALARI

21 KASIM:

- Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonunun 58. Genel Kurulunda, Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, ''DTP'nin kapatılması çözüme katkı sağlamaz, DTP'nin parlamentoda olması bir fırsattır. DTP'nin de daha net bir şekilde terör örgütü PKK ile arasına mesafe koyması lazım'' dedi.DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonunda yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorusu üzerine, PKK'yı ''şiddeti kullanan bir örgüt olarak'' tanımladı.

- Aralarında Vedat Türkali, Murathan Mungan'ın da bulunduğu bazı yazar, bilim adamı ve avukatlar, DTP grup toplantısına katılarak, partinin kapatılmasına karşı destek verdiler.

- DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ve ÖDP Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ile ayrı ayrı görüşen Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Daniel Cohn-Bendit, Türkiye'de zor ve sıkıntılı bir sürecin yaşandığını savunarak, ''DTP'nin yasaklanması girişiminin yanlış olduğunu'' söyledi.

PKK'NIN FAALİYETLERİ KINANDI

22 KASIM:

- CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Toplantısının ardından, ''PKK'nın terör örgütü olarak kınandığını'' içeren bir deklarasyon yayınlanmasını istedi. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ise bu öneriye, ''Ortak bir deklarasyon yayınlama konusunda hazırlık yapmadık ve ben bu işe pek de destek vermiyorum'' diyerek karşı çıktı.

- Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Genel Kurulu sona erdi. Genel Kurul, terör örgütü PKK'nın bütün terör faaliyetlerini, oy birliğiyle aldığı kararla kınadı. Lagendijk, ''TCK'nın 301. maddesinin Türkiye'nin imajını zedelediğini, Türkiye'nin AB içindeki düşmanlarının bunu istediğini'' belirterek, ''Düşmanlarınızın elinden bu silahı alın'' önerisinde bulundu.

- Şehit aileleriyle de bir araya gelen Lagendijk, AB'nin terörizme karşı yaklaşımının değiştiğini belirterek, ''10 yıl önce daha az bilgi sahibiydik ve saçmalıyorduk. Ama son yıllarda Madrid'de, Londra'da meydana gelen olaylar terörle ilgili algımızı değiştirdi'' dedi.

TARTIŞMALI YASA TEKLİFİ

28 KASIM:

- TBMM Adalet Komisyonunda, hakim ve savcı atamalarının yasal dayanağa kavuşturulmasını amaçlayan kanun teklifi, 9 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi.Hakimler ve Savcılar Kanununda değişiklik öngören kanun teklifinin Adalet Komisyonundaki görüşmelerine, komisyon üyesi olmayan yaklaşık 50 CHP'li milletvekili de katıldı.

- Anayasa Mahkemesinin iptal kararın ardından yürürlüğü ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

- CHP ve DSP, 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısına muhalefet şerhi koydu.

29 KASIM:

- CHP, TBMM Adalet Komisyonunun hakim ve savcı atamalarının yasal dayanağa kavuşturulmasını öngören kanun teklifine ilişkin raporunu, muhalefet şerhini beklemeden hazırlamasına tepki gösterdi.

- TBMM Genel Kurulunda kabul edilen, Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) yapısı ile denetimini yeniden düzenleyen kanun tasarısına göre, TFF Genel Kurulu,üyelerin katılımıyla 30 gün içinde yapılacak, spordan sorumlu bakan, Genel Kurulun olağanüstü toplanması için çağrıda bulunamayacak.

30 KASIM:

- TBMM Genel Kurulunda, hakim ve savcı atamalarının yasal dayanağa kavuşturulmasını öngören ve 6 maddeden oluşan kanun teklifi, yaklaşık 12 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi.