Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ağustos

1 AĞUSTOS:

- TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, milletvekillerinin yemin törenine katılmayacağını bildirdi.

- 23. Dönem milletvekillerinin odaları, TBMM Geçici Başkanlık Divanında yapılan kura çekimiyle belirlendi.

3 AĞUSTOS:

- 22 Temmuz Milletvekili Genel Seçimlerinde, DSP kontenjanından seçilen Adana Milletvekili Mustafa Vural, Ankara Milletvekilleri Emrehan Halıcı ve Mücahit Pehlivan, Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, İstanbul Milletvekilleri Ayşe Jale Ağırbaş, Hasan Macit, Ahmet Tan, Süleyman Yağız ve Hüseyin Mert, İzmir Milletvekili Recai Birgün ve Harun Öztürk, Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, CHP'den istifa ettiler. İstifalarla birlikte CHP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 99'a düştü.

- 22 Temmuz seçimlerinin ardından oluşan 23. Dönem Parlamentosu'nun 1. yasama yılı, 1 Ekime kadar sürecek. Meclis, 2. yasama yılının başlayacağı 1 Ekime kadar sadece 2 ay çalışmış olacak.

MİLLETVEKİLLERİ AND İÇTİ

4 AĞUSTOS:

- 23. Dönem milletvekillerinin kayıt işlemleri için TBMM Şeref Holünde oluşturulan bankolar kaldırılırken, 546 milletvekilinin kayıt işlemi tamamlandı.

- 23. Dönem, milletvekilleri andiçti. TBMM Genel Kurulunun saat 15.00'de başlayan toplantısını, en yaşlı üye olan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Geçici Başkan sıfatıyla açtı. Saat 01.20'de sona eren tören, verilen aralarla yaklaşık 10,5 saat sürdü. Törende, 548 milletvekili andiçti.

DTP'LİLER İLE BAHÇELİ'NİN TOKALAŞMASI

- DTP'li milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Osman Özçelik ve Hasip Kaplan, birleşim açılmadan önce Genel Kurul salonuna gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanına giderek tokalaştı. DTP'li milletvekilleri, Bahçeli'nin yanında oturan MHP'li milletvekilleri Cihan Paçacı, Mehmet Şandır ve Sebahattin Çakmakoğlu ile de tokalaştıktan sonra tekrar yerlerine oturdular.

- DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Genel Kurul Salonunda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaşmasıyla ilgili olarak ''Fikirlerimiz farklı olabilir ama aynı çatının altında çalışacağız. Medeni insanlarız, ilişkilerimiz olacak'' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DTP ve MHP'li milletvekillerinin tokalaşmasını ''Özellikle bölücü terör örgütü noktasındaki hassasiyeti, Parlamento çatısı altındaki bütün partilerimizin ortak olarak göstermesi lazım'' diye değerlendirdi.

- 23. Dönem milletvekillerinin andiçme törenine, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanları katılmadı.

MECLİS BAŞKANLIĞI İÇİN 3 ADAY

6 AĞUSTOS:

- Meclis Başkanlığı için başvuran ilk milletvekili Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç oldu.

- 23. Dönem'in ilk soru önergesini CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin verdi. Ersin, Türk Hava Yolları rötarlarını Meclis gündemine taşıdı.

- CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, TBMM Başkanlığına mal bildiriminde bulundu, tüm milletvekillerini de mal bildiriminde bulunmaya davet etti.

- Bağımsız İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın, Özgürlük ve Dayanışma Partisi'ne (ÖDP) katılmasıyla, TBMM'de temsil edilen parti sayısı 6'ya çıktı.

7 AĞUSTOS:

- Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, düzenlediği basın toplantısında, ''Milletin emanetini bu dönemde bıraktığını'' ifade ederek, Meclis başkanlığına aday olmayacağını açıkladı.

- Bağımsız Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu'nun, BBP'ye katılmasıyla, TBMM'de temsil edilen parti sayısı 7'ye çıktı.

8 AĞUSTOS:

- AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ve MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay, TBMM Başkanlığı için aday gösterildi.Toptan, AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten 12 milletvekilinin imzasıyla, Toskay da MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural, Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ve Ankara Milletvekili Cihan Paçacı'nın imzasıyla TBMM başkanlığına aday gösterildi.

- TBMM Başkanlığı için başvuru süresi saat 24.00'de sona erdi.

TOPTAN, 24. MECLİS BAŞKANI OLDU

9 AĞUSTOS:

- Meclis başkanını seçmek üzere, Geçici Başkan Şükrü Elekdağ başkanlığında toplanan Genel Kurulda, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Meclis Başkanı adaylığından çekildiğini açıkladı.

- TBMM Genel Kurulunda, Meclis başkanı seçiminin ilk tur oylaması sonucunda, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, TBMM'nin 24. başkanı oldu. TBMM Genel Kurulunda yapılan ilk tur oylamaya 535 milletvekili katıldı. 450 oy alan AK Parti Zonguldak Milletvekili Toptan, yeni Meclis başkanı seçilirken, diğer aday MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay 74 oy aldı, 7 oy boş çıktı, 4 oy da geçersiz sayıldı.

- TBMM Başkanlığına seçilen Köksal Toptan, teşekkür konuşmasında, AK Parti milletvekili olduğunu anımsatarak, ''Ama şimdi ben, bu yüce Meclisin Başkanıyım; bütün partiler benim partim, bütün milletvekilleri benim milletvekillerimdir'' dedi.

- TBMM Başkanı seçilen AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, görevi geçici başkan Şükrü Elekdağ'dan devraldı.

- TBMM Danışma Kurulunda, AK Parti'ye düşen 3 TBMM başkanvekilliğinden 1'inin MHP'ye verilmesi kararlaştırıldı.

38 YIL ARADAN SONRA, KADIN BAŞKANVEKİLLERİ

10 AĞUSTOS:

- TBMM Genel Kurulunda, CHP'den Güldal Mumcu ile MHP'den Meral Akşener, Başkanlık Divanına seçilen iki kadın oldu. Böylece, TBMM'yi 38 yıl aradan sonra ilk kez kadın başkanvekilleri yönetecek. İki kadın milletvekilinin aynı dönemde TBMM başkanvekili seçilmesi ise Cumhuriyet tarihinde bir ilk oldu.

- Genel Kurulda, Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşmasının ardından TBMM Başkanı Köksal Toptan, Cumhurbaşkanı seçimi için adaylık başvuru süresinin bugünden itibaren başladığını söyledi.

- Manisa Milletvekili Erdoğan Yetenç, CHP'den istifa etti. CHP'nin sandalye sayısı 98'e düştü.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dün TBMM Genel Kurulunda tokalaşmadığını söyledi.

GÜL, CUMHURBAŞKANI ADAYI

14 AĞUSTOS:

- Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığına aday olduğuna ilişkin dilekçeyi TBMM Başkanı Toptan'a sundu. Gül, kişisel başvurusu ile birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da içinde yer aldığı toplam 232 AK Parti milletvekilinin imzasını taşıyan 8 ayrı dilekçeyle, cumhurbaşkanlığına aday gösterildi.

- Gül, Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, ''Görevimi yerine getirirken bütün ilkem, Anayasayı takip etmek olacaktır. Anayasa bizim kılavuzumuz olacaktır'' dedi.

15 AĞUSTOS:

- CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Gül'ün cumhurbaşkanı seçilirse, dokunulmazlığının kalkacağını ve böylece yargılanacak ilk cumhurbaşkanı olacağını savundu.

16 AĞUSTOS:

- AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, ''60. Hükümet'in listesinin yeni Cumhurbaşkanına sunulması'' isteğini değerlendirirken, ''Keşke Anayasa Mahkemesi, YÖK ve Danıştaya üye atarken de aynı hassasiyeti gösterseydi'' dedi.

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, bunu, ''Tepki içeren bir jest'', MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ise ''Hem hükümete, hem de yeni seçilecek cumhurbaşkanına bir jest'' olarak değerlendirdi.

17 AĞUSTOS:

- MHP'li 9 milletvekili, Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu'nu cumhurbaşkanı adayı göstermeye karar verdi.

19 AĞUSTOS:

- DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, 11. cumhurbaşkanı seçiminde aday olduğuna ilişkin dilekçeyi TBMM Başkanlığına sundu.

- Cumhurbaşkanlığı adaylığı için belirlenen süre saat 24.00'de sona erdi.

İLK İKİ TURDA SONUÇ ALINAMADI

20 AĞUSTOS:

- TBMM Genel Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanını seçmek üzere toplandı.

- TBMM Başkanı Köksal Toptan, yoklama sonucunda, Anayasanın öngördüğü 367 milletvekilinin çok üzerinde bir sayınn Genel Kurulda bulunduğunu bildirerek, çalışmaları başlattı.

- 11. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasında, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül 341, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu 70, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ise 13 oy aldı. 448 milletvekilinin katıldığı oylamada, 23 oy boş çıktı, 1 oy da geçersiz sayıldı. İlk turda hiçbir aday, Anayasada öngörülen üçte iki çoğunluğa (367) ulaşamadı.

- CHP, 11. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasında, Genel Kurul salonuna girmedi.

21 AĞUSTOS:

- TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın başkanlığında ilk toplantısını yapan TBMM Başkanlık Divanında, Meclis Başkanvekilleri Güldal Mumcu ve Meral Akşener'in siyah tayyör ve fırfırlı beyaz gömlek giymeleri kararlaştırıldı.

24 AĞUSTOS:

- TBMM Genel Kurulunda, 11. Cumhurbaşkanı seçiminin 2. tur oylamasına 446 milletvekili katıldı. AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül'e 337, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu'na 71, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli'ye ise 14 oy çıktı, 24 oy da boş sayıldı. İkinci turda da adaylar, cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan 367 oya ulaşamadı.

27 AĞUSTOS:

- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Köksal Toptan'a veda ziyaretinde bulundu.

GÜL, 339 OYLA CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ

28 AĞUSTOS:

- TBMM Genel Kurulunda, cumhurbaşkanı seçiminin üçüncü tur oylamasında, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı seçildi. Gül, oylamaya katılan 448 milletvekilinden 339'unun oyunu aldı. Çakmakoğlu'na 70, İçli'ye 13 oy çıktı. Oylamada 24 oy boş çıkarken, 2 oy da geçersiz sayıldı.

- Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte, AK Parti'nin TBMM'deki milletvekili sayısı 340'a düştü.

- Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül, TBMM Genel Kurulu'nda andiçti.

- Siyah takım elbise, beyaz gömlek giyen, kırmızı kravat takan Gül, Genel Kurulda yaptığı teşekkür konuşmasında, ''Görevde bulunacağım süre içerisinde hiçbir ayrım yapmaksızın bütün vatandaşlarımızı kucaklayacağım. Tarafsızlığımı titizlikle koruyacağım ve devlet organlarının uyumlu çalışmasını sağlamak için elimden gelen bütün gayreti göstereceğim'' dedi.

- Gül'ün andiçme törenini CHP, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları izlemedi.

GENEL KURUL SALONUNDA CEP TELEFONUNA ENGELLEME

31 AĞUSTOS:

- TBMM Genel Kurulunda, 60. Hükümetin listesinin onaylandığına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi okundu.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurulda, 1 saat 36 dakikada süren konuşmasıyla, 60. Hükümetin programını okudu.

- Milletvekillerinin, TBMM Genel Kurul Salonunda cep telefonuyla konuşmalarını önlemek amacıyla, salonda engelleyici bir sistem kuruldu.