Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Temmuz

22 Temmuzda yapılan milletvekili genel seçimlerinin hemen ardından oluşan TBMM, ilk iş olarak Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı seçimlerine sahne oldu. 23. Dönem Parlamentosu, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ü Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ı da Türkiye'nin 24. Meclis Başkanı olarak seçti.

Genelde Temmuz ve Ağustos aylarında tatil olan TBMM, bu yıl ise yoğun bir mesai yaptı. Bu dönemin belli başlı olayları şöyle:

5 TEMMUZ:

- Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu, merkez sağda birleşmeyi başaramadığı için Genel Başkan Erkan Mumcu'nun istifasını istedi.

6 TEMMUZ:

- TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın İletişim Başdanışmanı Kemal Öztürk, Arınç'ın odasında gizli kamera bulunduğu iddialarıyla ilgili olarak, kameranın, tutanak görevlileri ve teknik personelin TBMM Başkanlık Divanı Salonundaki toplantıları daha iyi izleyebilmeleri amacıyla yerleştirilmiş basit bir düzenek olduğunu ve istenilen işlevi yerine getirmediği için de söküldüğünü bildirdi.

12 TEMMUZ:

- TBMM Başkanı Bülent Arınç, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada,''(Sayın Sezer'in 16 Mayısta görev süresi bitti, bu makam boşaldı) diyorlarsa, 106. maddeye göre benim vekaletime karşı çıkmamaları lazım. Şu anda ne Meclis Başkanlığına ne cumhurbaşkanlığına adayım'' dedi.

- Anavatan Partisi Kars Milletvekili Selami Yiğit, partisinden istifa etti. Yiğit'in istifasıyla milletvekili sayısı 19'a inen Anavatan Partisi TBMM'de grup hakkını kaybetti.

MAAŞ İSTEMEYEN VEKİLLER

17 TEMMUZ:

- AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Alevi seçmenlerden, 22 Temmuz seçimlerinde AK Parti'yi desteklemelerini istedi.

18 TEMMUZ:

- Zülfü Livaneli (Bağımsız-İstanbul), Turhan Çömez (AK Parti-Balıkesir), Ersin Arıoğlu (CHP- İstanbul), Cengiz Kaptanoğlu (AK Parti-İstanbul), Muharrem Eskiyapan (AK Parti-Kayseri), Memduh Hacıoğlu (Bağımsız-İstanbul) ve Hasan Özyer (ANAVATAN-Muğla) TBMM Başkanlığına başvurarak, 3 aylık maaşlarını istemediğini bildirdi. AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir de dilekçesinde, yeniden milletvekili seçilmesi halinde maaşının ödenmesini istedi. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül, 3 aylık maaşını, Türkiye İsrafı Önleme Vakfına bağışladı.

20 TEMMUZ:

- TBMM Başkanı Bülent Arınç, yeniden Meclis Başkanı olması konusunda bir ısrarı olmadığını belirterek, ''Sade milletvekili olarak çalışmam da mümkün. Bundan gocunmam. Ancak partim bana nasıl bir görev verecek bunu bilmem mümkün değil'' dedi.

CEZAEVİNDEN, GEÇİCİ BAŞKANLIK DİVANINA

24 TEMMUZ:

- 22 Temmuz seçimlerinin ardından 23. Dönem Meclisinin profili de ortaya çıkmaya başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ile AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er, 6 dönem üst üste TBMM'ye giren parlamenterler olarak, bu alanda önemli bir rekora imza attı.

- TBMM Geçici Başkanlık Divanında katip üye olarak görev alacak en genç 6 milletvekilinden 4'ü AK Parti'li, 2'si ise bağımsız. Cezaevinde tutukluyken İstanbul'dan bağımsız milletvekili seçilen Sebahat Tuncel de Geçici Başkanlık Divanında görev alacak.

- Milletvekillerinin işlemlerini yaptırabilmesi için TBMM Şeref Salonunda, masa oluşturuldu. TBMM'de işlemlerini yaptıran ilk milletvekili MHP'li Bekir Aksoy oldu.

- TBMM Başkanı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, cumhurbaşkanlığı için fevkalade iyi ve isabetli bir aday olduğunu, gönlünden geçenin, Gül'ün cumhurbaşkanı olabilmesi olduğunu söyledi.

- Arınç, AK Parti Genel Merkezinde, Başbakan ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile MKYK üyelerini, seçimlerdeki başarısından dolayı kutladı.

26 TEMMUZ:

- AK Parti Genel Başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kaydını, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya yaptırdı.

28 TEMMUZ:

- Eski Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, kayıt işlemleriyle ilgili bilgi almak üzere geldiği Mecliste, Kürtçe yemin edip etmeyeceklerine yönelik, ''Uzlaşı ve diyalog ortamı için Parlamentodayız. Hassasiyetleri gözönünde tutacağız. Gerginlik politikasını yürütmeyeceğiz. Ama bizim iyiniyetimiz her zaman tek başına yeterli olmaz. Aynı tutumu herkesten bekliyoruz'' dedi.

''YABANCI DİLLER BÖLÜMÜNE KÜRTÇE YAZDIĞI İDDİASI''

29 TEMMUZ:

- Seçimde, DTP'nin desteklediği bağımsız milletvekillerinden 19'u, TBMM'de kaydını yaptırdı.

30 TEMMUZ:

- TBMM Başkanı Arınç, DTP destekli bazı bağımsız milletvekillerinin Mecliste kayıt sırasında, ''Bildiği Diller'' kısmına ''Kürtçe'' yazdığı iddialarıyla ilgili olarak, ''Biz beyana tabiyiz. Bu beyanlarda Anayasa ve içtüzük bakımından bir yanlışlık varsa, bunu tashih etmesi için arkadaşlara duyuruda bulunabiliriz'' dedi.

- DTP, TBMM'de grup kurma hakkını elde ettiğine ilişkin 20 milletvekili imzalı dilekçeyi, TBMM Başkanlığına sundu.

- DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ''Meclise destek'' amacıyla Genel Kurula katılacaklarını söyledi.