Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mayıs

TBMM, Anayasa Mahkemesinin ''toplantı yeter sayısının 367'' olduğuna ilişkin kararının ardından yaptığı toplantıda, Cumhurbaşkanını yine seçemedi.

TBMM Genel Kurulundaki, 1. tur oylamada, cumhurbaşkanı seçimi için öngörülen toplantı yeter sayısı (367) bulunamayınca Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül cumhurbaşkanı adaylığından çekildi.

1 MAYIS:

- Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusunu kabul ederek, Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasını iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç bu kararı, ''Anayasa ve hukuk devleti kazanmıştır. Demokrasinin olmazsa olmazları bugün galip gelmiştir.

Anayasa ve hukukun üstünlüğünün, son derece ciddi bir tartışma süreci içinde kazandığı bir noktadayız'' şeklinde değerlendirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik ise Anayasa Mahkemesinin kararını değerlendirirken, ''Yeniden bir oylama yapılır. Nisap bulunamıyorsa seçim kararı alabileceği gibi hiç buna ihtiyaç duymaksızın seçim kararı da alabilir'' dedi.

- AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, 25 yaşla ilgili Anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını açıkladı.

- AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Hakkı Aşkar, partisinden istifa etti. Aşkar'ın istifasıyla AK Parti'nin milletvekili sayısı 352'ye düştü.

2 MAYIS:

- AK Parti, genel seçimin 24 Haziranda yapılmasını öngören yasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

CUMHURBAŞKANI SEÇİM TURLARI

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Anayasa Mahkemesi kararını etkilemeye yönelik sözler sarf ettiğini savunarak, ''Sayın Baykal, felaket tellallığı yaptı, ağır tahrik yolunu seçti'' dedi.

- Genel Kurulda, AK Parti'nin, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin grup önerisi kabul edildi. Buna göre turların; 6 Mayıs, 9 Mayıs, 12 Mayıs ve 15 Mayısta yapılması benimsendi.

- AK Parti, cumhurbaşkanının halk tarafından ve ''5 artı 5'' sistemiyle seçilmesini, seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını öngören anayasa değişikliği paketi hazırladı.

- TBMM Anayasa Komisyonu, genel seçimin 24 Haziran 2007'ye alınmasına ilişkin seçim önergesi ile yapılacak bir erken seçimde, seçilme yaşının 25 olarak uygulanmasını öngören Anayasa değişiklik teklifini görüştü. Komisyon, görüşmelerin ardından, genel seçimin 22 Temmuz 2007'de yapılmasını kararlaştırdı; seçimde de seçilme yaşının 25 olarak uygulanmasını benimsedi.

3 MAYIS:

- TBMM Genel Kurulunda, 22 Temmuzda yapılacak seçimde, 25 yaşındakilerin de milletvekili olabilmesi ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören Anayasa değişikliği teklifi 1. tur oylamada kabul edildi.

MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ 22 TEMMUZDA

- Genel Kurulda, milletvekili seçiminin 22 Temmuz Pazar günü yapılmasına ilişkin önerge kabul edildi.

- AK Parti, ''seçimlerin 4 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının 5 artı 5 sistemi ve halkoyuyla seçilmesini'' içeren Anayasa değişikliği teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

4 MAYIS:

- TBMM Anayasa Komisyonu, ''Seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını, cumhurbaşkanının 5 artı 5 sistemi ve halkoyuyla seçilmesini'' öngören Anayasa değişiklik teklifini görüşmek üzere toplandı. Sert tartışmaların yaşandığı komisyonda, görüşmelere yarın devam edilmesi kararlaştırıldı.

MİLLETVEKİLLERİ BİRBİRLERİNİN ÜZERİNE YÜRÜDÜ

5 MAYIS:

- Dünkü sert geçen görüşmelerin ardından tekrar toplanan Anayasa Komisyonunda, bugün de AK Parti ile CHP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı, milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü. Tansiyonun yer yer çok yükseldiği görüşmelerin sonunda CHP'li üyeler toplantıyı terk etti. Görüşmelerin sonunda, ''Seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını, cumhurbaşkanının halkoyuyla ve '5 artı 5' şeklinde seçilmesini'' öngören Anayasa değişikliği teklifi kabul edildi.

6 MAYIS:

- TBMM Genel Kurulu, Anayasa Mahkemesinin, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin verdiği iptal kararının ardından, 1. tur oylamayı tekrar yapmak üzere toplandı. Genel Kurulda, cumhurbaşkanı seçiminin 1. tur oylaması için öngörülen toplantı yeter sayısı (367), yapılan iki yoklamada da bulunamadı. Bunun üzerine AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğini açıkladı.

7 MAYIS:

- Genel Kurulda, ''seçimlerin 4 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının halk tarafından ve ''5 artı 5'' sistemiyle seçilmesini'' öngören Anayasa değişikliği teklifinin 1. tur görüşmeleri yapıldı.

8 MAYIS:

- AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, 22 Temmuzda yapılacak genel seçimde, milletvekili seçilme yaşının 25 olarak uygulanmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin askıya alındığını söyledi.

9 MAYIS:

- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğine ilişkin dilekçesini TBMM Başkanlığına sundu.

- TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddeleri iptal edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğü 1 Ocak 2008'e ertelendi.

- İstanbul'da 4, İzmir'de 1 yeni vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısı da TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ BENİMSENDİ

10 MAYIS:

- Genel Kurulda, bağımsız adayların, 22 Temmuzda yapılacak milletvekili
genel seçiminde birleşik oy pusulasında yer almasına ilişkin Anayasa
değişikliği teklifi, 2. tur görüşmenin ardından kabul edildi.

- Genel Kurulda, teklifin kabul edilmesinin ardından, ''milletvekili genel seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını, cumhurbaşkanının halk oyuyla ve 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini'' de içeren Anayasa değişikliği paketi de yapılan 2. tur görüşmelerde benimsendi.Kanuna göre, 11. cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, kanunun resmi gazetede yayımını takip eden 40. günden sonraki ilk pazar günü yapılacak. İlk turda, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, oylamayı izleyen ikinci pazar günü, ikinci tur yapılacak. Bu oylamaya, ilk turda en çok oyu alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek. Genel seçimler 4 yılda bir yapılacak. TBMM, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tam sayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak.

15 MAYIS:

- Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan toplu köy grup kredilerinden doğan kefaletin sona erdirilmesine ilişkin yasa teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

17 ÜNİVERSİTE KURULDU

17 MAYIS:

- Genel Kurulda, Karaman, Ağrı, Sinop, Siirt, Nevşehir, Karabük, Kilis, Çankırı, Artvin, Bilecik, Bitlis, Kırklareli, Osmaniye, Bingöl, Muş, Mardin ve Batman'da üniversite kurulmasını öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı.

20 MAYIS:

- CHP Samsun Milletvekili İlyas Sezai Önder vefat etti. Önder'in vefatıyla CHP'nin milletvekili sayısı 150'ye düştü.

22 MAYIS:

- TBMM Genel Kurulunda, Konut Edindirme Yardımı (KEY) kesintilerinin hak sahiplerine ödenmesine ilişkin yasa tasarısı kabul edildi. Kanun, 1987 ile 1995 yılları arasında KEY kesintisi yapılan hak sahiplerine, nakit veya hisse senedi olarak ödeme yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Kanun, emekliler ile hak sahiplerinin mirasçılarının da ödemeden yararlanmasını öngörüyor.

- CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, partisinden istifa etti. Canan'ın istifasıyla CHP'nin sandalye sayısı 149'a düştü.

BONOZEDELERE ÖDEME YAPILACAK

24 MAYIS:

- İmar Bankasından Hazine Bonosu alanlara ödeme yapılmasını öngören tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yasa, İmar Bankası tarafından ikincil piyasada devlet iç borçlanma senedi satışı adı altında toplanan tutarların devlet iç borçlanma senetleriyle nakden ödenmesini öngörüyor.

25 MAYIS:

- DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan, partisinden istifa etti.

26 MAYIS:

- TBMM Anayasa Komisyonunda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Meclise iade ettiği, ''seçimlerin 4 yılda bir yapılması, Cumhurbaşkanının halk tarafından ve 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini'' öngören Anayasa değişikliğine ilişkin yasa yeniden görüşüldü.

27 MAYIS:

- TBMM Anayasa Komisyonu, dün görüşmeye başladığı Anayasa değişikliğine ilişkin yasayı aynen kabul etti.

- Geçici köy korucularının sosyal haklarında iyileştirmeyi ve korucuların sayısını 30 binden 40 bine çıkarmayı öngören teklif, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

28 MAYIS:

- Genel Kurulda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iade ettiği Anayasa değişikliği Kanunu 1. turda aynen kabul edildi.

KOMİSYON, NÜKLEER SANTRALDE CUMHURBAŞKANI SEZER'İN İADE GEREKÇELERİNE KATILDI

- TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kısmen iade ettiği nükleer güç santrallerinin kurulmasına ilişkin kanunu, Sezer'in iade gerekçelerinin de aralarında bulunduğu bazı değişikliklerle kabul etti.

- TBMM Adalet Komisyonu, polisin suçu önlemedeki etkinliğini artırmayı öngören kanun teklifini benimsedi.

29 MAYIS:

- Lübnan'da bulunan BM UNIFIL görev gücünde yer alan Türk Silahlı Kuvvetlerinin, görev süresinin, 5 Eylül 2007'den itibaren 1 yıl uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

30 MAYIS:

- TBMM Onur Ödülü, Prof. Dr. İhsan Doğramacı'ya verildi.

31 MAYIS:

- Genel Kurulda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iade ettiği Anayasa değişikliği kanunu 2. turda da aynen kabul edildi.

- TBMM Başkanı Bülent Arınç, 22. Dönem 5. Yasama Yılının sona ermesi dolayısıyla TBMM bahçesinde kapanış kokteyli verdi.