Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Nisan

2 NİSAN:

- Anavatan Partisi Gaziantep Milletvekili Ömer Abuşoğlu trafik kazasında hayatını kaybetti. Abuşoğlu'nun vefatıyla ANAVATAN'ın TBMM'deki grup
hakkı düştü.

3 NİSAN:

- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ağzına ''cibilliyetsiz'' sözünü yakıştıramadıklarını ifade ederek, ''Bir daha ağzına o lafı alma, git ağzını yıka, dişini de fırçala'' dedi.

- Karaman, Ağrı, Sinop, Siirt, Nevşehir, Karabük, Kilis, Çankırı, Artvin, Bilecik, Bitlis, Kırklareli, Osmaniye, Bingöl, Muş, Mardin ve Batman'da üniversite kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

4 NİSAN:

- TBMM Genel Kurulunda, geçici işçilerin kadroya alınmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edildi. Kanuna göre, kamuda ve yerel idarelerde fabrika, şantiye, atölye, çiftlik, arazi gibi işçi istihdamının zorunlu olduğu yerlerde çalışan geçici işçilere, sürekli işçi kadrosu verilecek. Bunların dışında kalan geçici işçiler ise sözleşmeli personel statüsünde olacak.

5 NİSAN:

- TBMM'de düzenlenen törenle, 47 kişi ve kuruluşa TBMM Üstün Hizmet Ödülü verildi.

9 NİSAN:

- İstanbul'un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti olması amacıyla hazırlanan tasarı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

13 NİSAN:

- Bağımsız Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak, Anavatan Partisine katıldı. Koçak'ın katılımıyla Anavatan Partisi, TBMM'de yeniden grup kurdu.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÜRECİ BAŞLADI

16 NİSAN:

- Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. cumhurbaşkanının seçileceği süreç başladı.

17 NİSAN:

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak, ''Şahsımı Çankaya'da görmek istemeyebilirsin, bu senin hakkındır. Her türlü şeyi söyleyebilirsin, bu da hakkındır. Zaten oraya çıkacak olanı sen belirlemeyeceksin. Vekaleti almış olan parlamento belirleyecek. Bunu da 10 kez nasıl belirlediyse 11. kez yine aynı şekilde belirleyecek. Niye rahatsız oluyorsun?'' dedi.

- Erdoğan'a, partisinin grup toplantısında yanıt veren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhurbaşkanlığı seçiminin Türkiye siyasi tarihinde bir dönüm noktası olacağını savunarak, ''Şimdi sadece hükümet değil, aynı zamanda cumhurbaşkanlığı yetkileri de Anayasaya açıktan karşı çıkma arayışındaki bir kadronun, zihniyetin eline geçecektir. Bunun, vahim sonuçları olur'' diye konuştu.

18 NİSAN:

- TBMM Adalet Komisyonu, 1535 maddelik Türk Ticaret Kanunu Tasarısını kabul etti. Tasarıya göre, her şirket, internet sitesi kurmak zorunda olacak. Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları, elektronik ortamda yapılabilecek. Bileşik faiz uygulamasına son verilecek. Anonim veya bir başka şirket kurmak, şirketin sermayesini artırmak amacıyla veya vaadiyle halktan para toplanabilmesi için SPK'dan izin alınacak. Şehirler arası yolculuklarda, otobüslerde, yumurta, soğan, pide ve lahmacun yenilmeyecek; tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak. Bilette belirtilen yerin başka bir kişiye verilmesi durumunda, bilet parasının 3 katı tazminat ödenecek.

- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, bir kez daha görüşülmek üzere 3 maddesini iade ettiği Enerji Verimliliği Kanunu, TBMM Genel Kurulunda aynen kabul edildi. Kanuna göre, enerji verimliliği koordinasyon kurulu oluşturulacak. Merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülme, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla verecekleri karar üzerine yapılacak.

- TBMM Başkanvekili ve CHP Bursa Milletvekili Ali Dinçer vefat etti. Dinçer'in vefatıyla, CHP'nin milletvekili sayısı 152'ye düştü.

GÜL, ARINÇ İLE GÖRÜŞTÜ

20 NİSAN:

- Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ı makamında ziyaret etti. Gül, Cumhurbaşkanlığı tartışmalarının yaşandığı bir dönemde gerçekleşen ve 1 saat süren görüşmenin ardından, ''Biz her zaman bir araya gelip, görüşüyoruz. Sürekli müzakerelerde bulunuyoruz. Bundan olağanüstü bir şey çıkarmayın'' dedi.

21 NİSAN:

- AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, Cumhurbaşkanlığına aday oldu.

23 NİSAN:

- TBMM Genel Kurulu, açılışının 87. yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle özel gündemle toplandı; TBMM Başkanı Bülent Arınç, akşam da resepsiyon verdi.

ERDOĞAN, ARINÇ İLE BİR ARAYA GELDİ

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile TBMM Başkanı Bülent Arınç TBMM'de bir araya geldi. Görüşme, 1 saat 40 dakika sürdü.

24 NİSAN:

- AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) TBMM'de olağanüstü toplandı.

- TBMM Danışma Kurulu, cumhurbaşkanı seçim turlarının tarihlerini belirledi. Buna göre, seçimin ilk turu 27 Nisan cuma, 2. turu 2 Mayıs çarşamba, 3. turu 9 Mayıs çarşamba, son tur ise 15 Mayıs salı günü yapılacak.

"ADAYIMIZ ABDULLAH GÜL"

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanlığına aday göstereceklerini açıkladı.

- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ü kutlayan TBMM Başkanı Bülent Arınç, cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını açıkladı.

- Abdullah Gül ise ''Arkadaşlara, genel başkana teşekkür ediyorum. Genel Başkan kendi iradesiyle böyle bir görevden ve makamdan kendisi uzak durdu, bugünkü makamını tercih etti. Demokrasinin işlediğini herkes görecektir'' diye konuştu.

- Gül, cumhurbaşkanlığına aday olduğuna ilişkin başvurusunu TBMM Başkanlığına yaptı.

- Partisinin TBMM grup toplantısında, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Deniz Baykal, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olmadıysa; bu, millet onu kabul etmediği içindir. Bu sonucun alınması, Türkiye'de demokrasinin zaferi ve başarısıdır'' dedi.

Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, cumhurbaşkanı seçimi turları çerçevesinde, bazı bağımsız milletvekillerini TBMM'de ziyaret etti.

25 NİSAN:

- AK Parti'li 160 milletvekili, Abdullah Gül'ü, cumhurbaşkanlığına aday gösterdi.

- DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde erken seçim çağrısında bulundu.

- TBMM Genel Kurulunda, erkeklere de hemşire olma imkanı tanıyan kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı.

ARINÇ: ''367, 567 ARAMAM, AÇARIM''

26 NİSAN:

- TBMM Başkanı Bülent Arınç, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda tavrının ne olacağının sorulması üzerine, ''İçeride (TBMM Genel Kurulunda) 367, 567 aramam. İçeride yeterli çoğunluğu gördüğüm zaman açarım. Yeterli çoğunluğun ne olduğu da Anayasada iki kere iki dört eder gibi yazılmış. Ona bağlıyım ben. Bu konuda bir tereddüt yok'' dedi. Arınç, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığı konusunda etkisi olduğu görüşlerine karşı, adayın kim olacağı noktasında sadece görüşü alınan bir kişi olduğunu belirterek, ''Hiçbir aday üzerinde 'şu iyidir, bu kötüdür, bu eksiktir, bu fazladır' diye bir değerlendirme yapmadık. Bunu yapmak, bana yakışmaz'' dedi.

- AK Parti Amasya Milletvekili Hamza Albayrak, partisinden istifa etti. Albayrak'ın istifasıyla AK Parti'nin milletvekili sayısı 353'e düştü.

27 NİSAN

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçimi için milletvekillerini TBMM Genel Kurula katılmalarını isteyerek, ''Sizi, milletimize ve vicdanlarınızın sesine kulak vermeye çağırıyorum'' dedi.

- DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turuna katılmama kararı aldıklarını bildirdi.

ARINÇ, GENEL KURULA GİREN CHP'LİLERİN İSİMLERİNİ OKUDU

- TBMM Genel Kurulu, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu için toplandı. TBMM Başkanı Bülent Arınç, ''yeterli çoğunluk'' bulunduğunu belirterek, birleşimi açtı. Genel Kurula, CHP ve ANAVATAN grupları girmedi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasının yapılacağı Genel Kurul Salonuna, birleşim açılmadan 5 dakika önce girerek, CHP sıralarındaki yerine oturdu. Bazı CHP milletvekilleri de oy tasnifi yapılırken, oy pusulalarının bulunduğu komisyon sıralarına geldi ve burada AK Parti'li milletvekilleri ile tartıştı. AK Parti'liler, içeri giren 5 CHP milletvekilini tespit edince, TBMM Başkanı Arınç, isimlerini okudu.

- Cumhurbaşkanı seçimine tek aday olarak katılan AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, ilk tur oylamada seçilebilmek için Anayasanın öngördüğü 367 oyu sağlayamadı. Birinci turda, 361 milletvekili oy kullandı; Gül'e 357 oy çıkarken, 3 oy geçersiz sayıldı, 1 oy da boş çıktı. İlk tur oylamada, AK Parti'den 351, CHP'den 1, ANAVATAN'dan 2, DYP'den 2, bağımsızlardan 5 milletvekili olmak üzere toplam 361 milletvekili oylamaya katıldı.

AK PARTİ'Lİ AŞKAR OYLAMAYA KATILMADI

- Oylamaya muhalefet partilerinden; CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Anavatan Partisi Muğla Milletvekili Hasan Özyer, Anavatan Partisi Malatya Milletvekili Miraç Kandoğan, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan ve DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan katıldı. Bağımsız milletvekillerinden de Amasya Milletvekili Hamza Albayrak, Hatay Milletvekili Fuat Geçen, İstanbul Milletvekili Göksal Küçükali, Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez ve Bayburt Milletvekili Ülkü Güney Genel Kurula girdi. AK Partili milletvekillerinden sadece Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Hakkı Aşkar Genel Kurula gelmedi.

- AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, cumhurbaşkanı adaylığından çekildi.

30 NİSAN:

- CHP Hatay Milletvekili İnal Batu, partisinden istifa ederek DYP'ye katıldı. Batu'nun istifasıyla CHP'nin milletvekili sayısı 151'e düşerken, DYP'nin sandalye sayısı 5'e yükseldi.