Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mart

TBMM, mart ayının sonlarında yapılan 11. Cumhurbaşkanı seçimi, sürece ve toplantı yeter sayısına ilişkin tartışmalara sahne oldu.TBMM Genel Kurulunda, cumhurbaşkanı seçimi için yapılan ilk tur oylamaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığını grup toplantısında açıkladığı Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül tek aday olarak katıldı. Ancak Gül, seçilebilmek için Anayasanın öngördüğü 367 oyu alamadı. Oylamaya AK Parti'den 351, CHP'den 1, ANAVATAN'dan 2, DYP'den 2, bağımsızlardan 5 milletvekili olmak üzere toplam 361 milletvekili katıldı. Gül, oylamada 357 oyda kaldı.

1 MART:

- TBMM Genel Kurulunda, emeklilerden sonra çalışanlar için de vergi iadesi uygulamasına son veren ve yerine asgari geçim indirimini getiren kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, asgari geçim indirimi, mükellefin kendisi için asgari ücretin yıllık brüt tutarının yarısı olacak. Eşi çalışmayan işçi ve memurlara, ayrıca brüt asgari ücretin yüzde 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere, ilk 2 çocuk için yüzde 7,5, diğer çocuklar için yüzde 5 oranında indirim sağlanacak. Asgari geçim indirimi, 1 Ocak 2008'den itibaren elde edilen gelirler için geçerli olacak.

5 MART:

- CHP, TBMM Genel Kurulunda, bazı AK Parti'li milletvekillerinin sahte oy kullandığını iddia etti. TBMM Başkanı Bülent Arınç da iddiayla ilgili olarak, ''Sözü edilen birleşimde adı okunduğu sırada salonda bulunmayan milletvekillerine ait yoklama pusulaları, toplantı yeter sayısına (yoklama) dahil edilmemiş ve bu pusulalardan dolaylı hukuki bir sonuç doğmamıştır. Başkanlığımızın, delillerin yok edilmesi veya suçluların adaletten kaçırılmasına aracı olması söz konusu değildir'' dedi.

- Belediyeler dahil kamuda çalışan geçici işçilerin kadroya alınmasına ilişkin kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

''AMAN, BÜLENT (ARINÇ) AĞABEY DUYMASIN''

6 MART:

- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AK Parti grup toplantısının yapıldığı salona girerken, partili izleyicilerin yoğun sevgi gösterileriyle karşılandı. Gül, gazetecilerin, ''TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, grup toplantılarında izleyicilerin tezahürat yapmamasına ilişkin'' istemini hatırlatarak, tezahüratla ilgili soru sormaları üzerine gülerek, ''Bülent (Arınç) ağabey duymasın, aman...'' diye espri yaptı.

7 MART:

- TBMM Adalet Komisyonu, Uyuşmazlık Mahkemesi üyelerinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yerine yüksek mahkemelerin genel kurullarınca seçilmesini öngören kanun tasarısını benimsedi.

- TBMM Genel Kurulunda, emniyet teşkilatına 20 bin polis kadrosu tahsis edilmesine ilişkin tasarı kabul edildi.

8 MART:

- TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, yabancı doktorların da Türkiye'de çalışmasına imkan tanıyan kanunun, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iade ettiği 5 maddesini, iade gerekçelerine katılarak kanun metninden çıkardı.

- TBMM Genel Kurulunda, 70 YTL olan yurt dışına çıkış harcının 15 YTL'ye indirilmesini öngören yasa tasarısı kabul edildi.

GRUP KONUŞMALARI 1 SAAT YAYINLANACAK

12 MART:

- TBMM Başkanı Bülent Arınç, AK Parti, CHP ve ANAVATAN grup toplantılarının, Meclis TV'den en fazla bir saat yayınlanmasına ilişkin yazıyı, parti gruplarına iletti.

13 MART:

- TBMM Başkanı Bülent Arınç, TBMM'de düzenlenen Türkiye Okul Meclisleri 4. Olağan Oturumunda, başkanlık koltuğuna imam hatipli bir öğrencinin oturmasıyla ilgili olarak, ''Bunlar, cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle siyasi ortamı germek isteyen kişilerin art niyetli tutumlarıdır. İmam hatipli bir üyenin, en yaşlı üye olması kasıtlı bir tutum değildir. Bazıları, imam hatipli öğrencilerin seçme ve seçilme hakkına müdahale etmemizi istiyor, bunu asla yapmayacağız'' dedi.

14 MART:

- Çocuk ve Gençlerde Artan Şiddet Eğiliminin Araştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Trabzon'da yaptığı incelemeleri rapor haline getirdi. Rapora göre, Trabzon'da cezaevinde bulunan 18 yaşından küçük 16 çocuktan 7'si adam öldürmeden tutuklu bulunuyor.

- Anavatan Partisi İstanbul Milletvekili Göksal Küçükali, partisinden istifa etti. Küçükali'nin istifasıyla Anavatan Partisi'nin TBMM'deki sandalye sayısı 20'ye düştü.

- TBMM Genel Kurulunda, şans oyunlarında dağıtılan ikramiye tutarlarını yeniden düzenleyen kanun tasarısı kabul edildi. Kanuna göre, şans oyunlarında ödenecek ikramiyeler, oyun planlarıyla belirlenecek. Her kurum ve kuruluşun düzenlediği tüm şans oyunları için bir takvim yılı içinde ödeyeceği ikramiyelerin toplamı, aynı dönemdeki hasılatının yüzde 40'ından az, yüzde 59'undan fazla olamayacak.

TBMM ONUR ÖDÜLÜ PROF. DR. DOĞRAMACI'YA

15 MART:

- TBMM Başkanı Arınç, bu yılki TBMM Onur Ödülü'nün Prof. Dr. İhsan Doğramacı'ya, 47 kurum ve kişiye de ''Üstün Hizmet Ödülü'' verilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

- TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin grup önerisi görüşülürken tartışma yaşandı. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat, kendisine laf atan AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Işık'a ''Terbiyesizlik etme, terbiyesiz'' diyerek bağırdı. Bazı CHP'li milletvekilleri kürsüye doğru yürüdü. Işık, Genel Kuruldan çıkarılmak istenirken, kürsüde bulunan Özpolat'a tükürdü.

- TBMM Genel Kurulu'nda, vergi denetim elemanları, muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerin, her yıl 1-20 temmuz arasında tatil yapmalarını öngören kanun teklifi kabul edildi.

21 MART:

- Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanuna göre, kaçak eşyaya el koyanlara yılda en fazla 2 bin 685 YTL olarak verilen ikramiye, 5 bin 369 YTL'ye çıkarılacak. Gümrük bölgelerinde, uyarılara silahla karşılığa yeltenilmesi ve meşru müdafaa durumuna düşülmesi halinde; memurlar, saldırıyı etkisiz kılacak oranda doğrudan hedefe ateş edebilecek.

ARINÇ, GENELKURMAY BAŞKANI VE KUVVET KOMUTANLARINI KABUL ETTİ

26 MART:

- TBMM Başkanı Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'i makamında kabul etti.

28 MART:

- TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iade ettiği Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yasa kabul edildi. Kanuna göre, emeklilerden sonra çalışanlar için de vergi iadesine son verilerek, yerine asgari geçim indirimi uygulaması getiriliyor. Yatırım teşviki sağlanan 49 ilde, enerji, SSK primi ve vergi teşviklerinden yararlanma koşulları, 30 işçiden 10 işçiye indirilecek.