Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
* Şehir dışında tedavi olmak için sevk gerekli mi?
Şehir dışında hastane seçmenizde hiçbir sıkıntı yok istediğiniz şehirde tedavi olabilirsiniz. TC kimlik numaranız ile 81 ildeki hastanelere gitme hakkınız var. Ancak gidip dönüş yol parası istediğinizde sevke ihtiyacınız olur.

İKİNCİ GÖRÜŞ NASIL ALIRIM?
* On gün içinde aynı branştan ikinci bir hekime gitme sınırlaması gelmiş ama ben ikinci kez görüş almak istiyorum ne yapabilirim?
Hastanın hastaneye "Ben doktordan emin olmadım, tekrar sizin hastanenizde başka bir doktora görünmek istiyorum" deme hakkı var. Lütfen bu hakkınızı kullanın. SGK'nın anlaşmalı olduğu hastaneler bu imkânı vermezse 170 numaralı telefonu arayarak şikâyetinizi anlatın.

* MR çektirmem gerekiyor ama geçen hafta çektirdiğim için SGK ödeme yapmıyormuş, neden?
Tomografi, MR gibi toplam 222 işlemin tekrarı için 30 ile 180 gün arasında değişen bekleme süreleri getirildi. Aynı bölgede çekim yapılacaksa bu kısıtlama var, çünkü bunların zaten arka arkaya çekilmesi insan sağlığı için tehlikeli. Acil durumlar ve yatan hastalar için bu sınırlama zaten yok. Üniversite hocaları ile bir ekip kurup uluslararası standartları belirledik. MR çekiminden memnun olmadığınız için tekrar gerekiyorsa tekrarını ücretsiz isteyebilirsiniz.

170'i ARAYIN!
* Eczaneye muayene parası ödenir mi?
Muayene ücreti eczanelere ödeniyor. Ama bu konuda şikâyetiniz varsa örneğin "yalnızca kardiyolojiye muayene oldum, göz ve KBB'ye muayene olmadım" diyorsanız hemen 170 numaralı telefonu arayın. Ancak daha önce muayene olup ilaç almadıysanız onun katılım payı ücretini de bu kez ödemek zorunda kalmış olabilirsiniz. O yüzden ne zaman doktora gittiğinizi bir kere daha kontrol edin.

HASTANE SEÇEBİLİR Mİ?
* Hastalar hastane de seçebiliyorlar mı? SGK anlaşması olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Gittiğiniz hastaneye sorabilirsiniz, sgk.gov.tr adresinden anlaşmalı hastaneleri öğrenebilirsiniz.

GRİP ACİL SAYILIR MI?
* Grip nedeniyle ateşlendim, en yakındaki hastaneye gittim ama SGK ile anlaşması yokmuş tedavi ücretini ödedim SGK'dan alamaz mıyım?
Sağlık Bakanlığı'yla birlikte yaptığımız sağlık uygulama tebliğinde de acil halin tanımını yaptık. 24 saat içinde müdahale edilmediği durumda hayatın kaybına kadar gidecek ya da sakatlığa kadar gidecek durumlar acil hal olarak kabul edilir. Basit bir soğuk algınlığı nedeniyle sözleşmesiz bir yere gidilirse acil hal kapsamında sayılmaz.

* Kalp krizi geçiriyorum zannettim, bunun ücretimi alamaz mıyım?
Onu değerlendirmek çok basittir. Kişinin geliş tablosuyla çıkış tablosuna bakılır, buna göre karar verilir. Doktor acilen geldiğini raporlarsa bunun ücretini alırsınız, hiç sorun yaşamazsınız.

* OKUYUCULARDAN GELEN SORULAR VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ - 1...

* OKUYUCULARDAN GELEN SORULAR VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ - 2...