13 Şubat 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aşkın bilimi
Özel parti ve konserler!
Öpücük hala öpücük mü?
Çok özel hediyeler!
Kadınların bayılabilecekleri hediyeler
Erkeklerin bayılacağı uçuk hediyeler!
En romantik filmlerden seçtiklerimiz
Dijital oyuncaklar!
Aman bu hediyeleri almayın!
Top 10 Aşk parçaları

Aşkın bilimi

Hazırlayan: NİLÜFER ŞENSÖZ - GAYE DURSUNOĞLU

Sevgilisi olanların iple çektiği sevgilisi olmayanların duymak dahi istemediği Sevgililer Günü... İşte o 'büyük gün' dolayısıyla, hem sevgilisi olanlara hem de aşkı arayanlar için önerilerimize kulak verin.

Aşık nasıl olunur? İlk görüşte aşk var mı? Aşk insanı delirtir mi? İşte bilim gözüyle aşk...Âşık olmanın üç aşaması bulunuyor ve her bir aşamada salgılanan hormonlar farklı. Âşıkken beynimizde oluşan aktiviteler "akıl hastalığı" olan bir kişinin beyninde gözlemlenen aktivitelerden çok da farklı değil. Biriyle ilgilenmeye başladığımız zaman, aslında bilinçaltımızdan farkında olmadan o kişinin genleriyle ilgileniyor olabiliriz."



Koku kişiyi beğenme konusunda çok önemli bir faktör. Görünüşü ya da kokusu anne babamızı andıran kişileri beğenmeye daha çok meyilliyizdir.
Bilim, bir ilişkinin kısa süre içinde biteceğini ya da uzun bir süre devam edeceğini belirleyebilir.

Cupid'in kimyasalları:

Kızarmış yanaklar, hızla atan bir kalp ve terli eller âşık olduğumuzun habercisi olan en önemli işaretleri. Fakat vücudumuzun içinde de, aşk meleği Cupid'in okunun bize isabet ettiğini gösteren birçok kimyasal değişiklik olur. Aşk söz konusu olduğu zaman, görünen o ki insanlar biyokimyalarının merhametine kalıyorlar.

Bu alandaki en tanınan biyokimyacı New Jersey'deki Rutgers Üniversitesi profesörü Helen Fisher, insanların 3 aşamada âşık oldukları tezini ortaya atmıştır ve her bir aşamada farklı kimyasalların devreye girdiğini savunur.

Aşkın aşamaları:

1.AŞAMA: ŞEHVET-ARZU

Şehvet, seks hormonları olarak da bilinen testosteron ve ostorojen hormonları tarafından yönetilir. Fisher'a göre bu hormonlar kişiye 'dışarı çık ve birilerini bul' komutu verir.

2. AŞAMA: ÇEKİM VE CAZİBE

Bu aşama tam manasıyla bir 'aşk vurgunu' aşamasıdır. İnsanlar aşık oldukları zaman başka hiçbir şey düşünemez hale gelirler. İştahlarını kaybedebilirler, uykusuzluk çekebilirler, günün çoğunu boş boş oturup aşık oldukları kişi ile ilgili hayaller kurmaya harcayabilirler. Bu aşamada 'monoamines' adı da verilen bir grup nörotransmitter beyin hücreleri önemli rol oynar.

Dopamine
: Aynı zamanda kokain ve nikotin alımı ile de devreye girerler.
Norepinepherine: Bir diğer adı da adrenalin dir. Terleme ve kalp atışı hızlanmasında rol oynar.
Seratonin: Aşkın en önemli kimyasallarından biridir ve fazlası insanı resmen geçici olarak "deli" kategorisine sokabilir.



3. AŞAMA: BAĞLILIK


Bu aşama eğer ilişki uzun sürdüyse cazibe ve çekicilik aşamasının sonucu olarak ortaya çıkar. Insanlar sonsuza kadar "bağlılık" aşamasında yaşayamazlar yoksa başka hiçbir işlerini bitiremezler!



Bağlılık en uzun süren aşama ve çiftleri çocuklar dünyaya getirmek için devam ettikleri bu yolda bir arada tutar. Bu aşamada vücudun sinir sisteminin salgıladığı iki önemli hormon var:

Oxytocin: Hipotalamus bezinin doğum anında salgıladığı bir hormon. Aynı şekilde emzirme ve memenin süt üretmesi devresinde de yardımcı olur. Anne ve çocuğun arasındaki o beton gibi güçlü bağa gücünü veren hormon. Oxytocin ayrıca her iki cins tarafından da orgazm anında salgılanır ve seks yapan iki insanın en samimi anlarında "bağlılığı" güçlendirir. Teoriye göre bir çift ne kadar çok seks yaparsa biribirine o kadar derin bağlarla bağlıdır.

Vesopressin: Uzun süren bağlılık aşamasında ikinci önemli kimyasaldır. Böbrekleri de kontrol altında tutar.

AZİZ VALENTİNE'İN ÇARPICI HİKAYESİ...

Aziz Valentine tüm bu kimyasallardan habersizdi ancak 1737 yıl önce hayatı pahasına tüm dünyaya aşkın gücünü gösterdi. İşte Aziz Valentine'in çarpıcı hikayesi:

Eski Roma'da 14 Şubat günü bütün Roma halkı için önemli bir gündü. Çünkü bu günde Roma'da, tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno'ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırdı. Juno ayrıca Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak da biliniyordu. Bu günü takip eden 15 Şubat gününde ise Lupercalia Bayramı başlıyordu.

Bu bayram halkın genç nüfusu için büyük önem taşıyordu. Bunun nedeni ise yaşantıları kesin kurallar ile sınırlandırılmış, bunun doğal sonucu olarak birliktelik yaşama şansı olmayan bu gençler, sadece bu bayram süresince bile olsa birbirlerinin partneri oluyorlardı. Hangi genç bayanın, hangi genç erkek ile bir çift oluşturacağı eski bir gelenek olan ve Lupercalia Bayramı'nın arife günü yapılan bir çekiliş ile belli oluyordu. Romalı genç kızlar isimlerini küçük kağıt parçalarının üzerine yazıp bir kavanoza koyuyorlardı. Genç Romalı erkekler ise kavanozdan bu kağıtları çekerek, üzerinde hangi kızın ismi yazıyorsa o kızla bayram eğlenceleri boyunca beraber oluyorlardı. Bu birliktelikler birbirine aşık olan çiftler için bayram süresinin dışına taşıp genellikle evlilikle sonlanıyordu.

İmparator 2. Claudius, Roma'yı kendi katı kuralları ile zalimce yöneten bir hükümdardı. Onun için en büyük problem ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Ona göre bu durumun tek sebebi Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleriydi. İşte bu yüzden Roma'daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırdı.

Aziz Valentine de, Claudius'un hükümdarlığı zamanında Roma'da yaşayan bir papazdı. Kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte Claudius'un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeye devam etti. Ancak imparator bu durumu bir süre sonra öğrendi. Aziz Valentine insanları evlendirmeye devam ettiği için tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülerek öldürüldü.

Milattan sonra 270 yılının 14 Şubat gününde Hıristiyan şehitliğine gömüldü. O gün bugündür, her yılın 14 Şubat'ı Sevgililer Günü olarak kutlanmaya devam ediyor ve yeryüzünde kadın ve erkek beraber olduğu sürece de kutlanmaya devam edecek gibi.

14 Şubat Sevgililer Günü'nde sevgilinize aşk mesajı göndermek için tıklayınız


DERLENEN HABERLER
Ebedi aşk buna denir!
Ebedi aşk buna denir!
İtalyan arkeologlar, bir çifte ait olduğu sanılan ve 5 bin yıldan fazla süredir birbirine sarılmış bir biçimde yatan iki iskelet buldular.

Arkeolog Elena Menotti, Montova şehrinin...devamı
Sevgililer Günü'nde ünlüler sahnede
Sevgililer Günü'nde ünlüler sahnede
Kenan Doğulu, Candan Erçetin ve Zuhal Olcay, 14 Şubat akşamı İstanbul'daki sevgililerle olacak. 'Diva' Sezen Aksu ile Işın Karaca ise İzmirli aşıkları coşturacak. Tüm dünyayı saran...devamı
Afrodizyak yemekler
Afrodizyak yemekler
Mönüsünde Osmanlı mutfağından 400 orijinal yemek bulunan Asitane Restoran, yüzlerce yıllık saray reçetelerinden afrodizyak etkili yemekleri bulup çıkardı ve Sevgililer Günü için özel bir...devamı
Sevgililer Günü için kolları sıvadı
Sevgililer Günü için kolları sıvadı
Ünlü aktris Sienna Miller, ünlü mücevher markası Godiva'nın Sevgililer Günü için hazırladığı özel kampanyanın tanıtımında yer aldı. 14 Şubat için hazırlanan 'Ateş Üstündeki Kalpler'...devamı
Aşk hastalığının ilaçla tedavisi artık mümkün!
Aşk hastalığının ilaçla tedavisi artık mümkün!
'Mutsuz aşk' bir hastalıktır! Uzmanlar sevdikleri uğruna yemekten ve içmekten kesilen aşıkların, aslında aşk rahatsızlığından mustarip birer hasta olduğunu belirtiyor. Bu tanımdan hareketle...devamı
Pınar sevgililer günü için pilav kitabı çıkarıyor
Pınar sevgililer günü için pilav kitabı çıkarıyor
Pınar Altuğ yaklaşan 'Sevgililer Günü' öncesinde çiftlere kalbe giden yolun mideden geçtiğini hatırlatıyor. Çiftlere, partnerlerinin kalbini fethedecek pilav tarifleri çok...devamı
Kahvaltı bahane aşk şahane
Kahvaltı bahane aşk şahane
Geçtiğimiz hafta düzenlenen çöpçatan kahvaltısına ilgi büyüktü. Kadınların geliş amaçlarını rahatlıkla söylediği organizasyonda erkekler daha çekingendi. 21. yüzyıl insanı, ihtiyacı...devamı
Animasyon ve aşk
Animasyon ve aşk
14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken, Yahoo'da animasyon filmlerdeki birbirinden ilginç romantik sahnelerin derlendiği bir video yayınlandı.


AŞK VE ROMANTİZM DOLU VİDEOYU...devamı
'Aşk ve Hüzün'le Ferhat Göçer BKM'de
'Aşk ve Hüzün'le Ferhat Göçer BKM'de
Şarkıcı Ferhat Göçer, her pazartesi akşamı BKM Sahnesi'nde 'Aşk ve Hüzün' ile seyircinin karşısına çıkmaya devam ediyor. Göçer bu projesinde, bir hayatı, çocukluk günlerinden başlayarak...devamı


DOSYAYLA İLGİLİ DİĞER HABERLER
 Aşk hastalıkları
 Aşk şiirleri kitap oldu
 Evlilik aşkı bitirir çünkü evlilik gerçek aşk sanaldır
 Erkekler aşk acısı çektiğini fark etmiyor!
 Sevgililer 'Afrodizyak Mönü' ile doyacak
HINCAL ULUÇ
Bir Sevgililer Günü..
Sevgililer Günü'nde benzersiz bir gece..
Yaşanmış 'Küçük Bir Aşk Masalı!..'
ELVAN DEMİRKAN
Aşk mı yoksa kontrol hırsı mı?
ÖZAY ŞENDİR
Uzayda aşk başkadır
Gerçekten 'Mutlu Aşk Yoktur'
BALÇİÇEK PAMİR
Tek gecelik bir aşk!
Küresel ısınma
Amerikan, İngiliz ve Avustralyalı bilimadamları ortak bir raporla dünyanın 10 yıl sonra çevre felaketleri...
Barış Manço
7'den 77'ye herkesin sevdiği Barış Manço, ölümünün 8. yılında anılıyor.

Kanlıca'daki Manço'nun kabri...
İsmail Cem vefat etti
Türk siyasetine damga vuran İsmail Cem, akciğer kanseri nedeniyle hayata veda etti. Eski Dışişleri Bakanı...
Kış hastalıkları
Üst solunum yolu enfeksiyonları tehlikeli mi? Zatürreenin ilk belirtileri neler? Nane limon içmek işe...
Papa Türkiye'de
Papa 16'ncı Benedict, Türkiye'ye ayak basarken ve Anıtkabir'e çıkarken haçını sakladı, İslam'la barışma...
Vergi iadesi rehberi
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının (İSMMMO) hesaplamalarına göre, 2006 yılı için asgari...
AIDS: Tak bir kırmızı kurdele!
HIV+ dans ederken, beraber yemek yerken, gülerken, dertleşirken, yardımlaşırken geçmez!

HIV+...
Ekonomiyi yönlendiren kadınlar
Çalışan Türk kadınının sembol ismi olan Koç Holding İdare Meclisi Başkan Vekili Suna Kıraç, sağlığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu