Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Onlar aşklarıyla da tarih oldular

Dünyada eserleriyle tarihe geçen ünlü bazı kişiler, aşklarıyla da tarih oldular.

Padişah, kral, ressam, yazar, şair ve buna benzer hayatın önemli kesitlerinde yer alan önemli tarihi kişilikler, sadece neden oldukları savaşlarla, yazdıklarıyla veya çizdikleriyle değil, özel hayatlarında yaşadıkları aşklarla da insanlığın hafızalarında yer almaya devam ediyor.

Söz konusu kişilerden İran Şahı Rıza Pehlevi, İsviçre'de eğitimini sürdüren Süreyya Bahtiyari'nin fotoğrafını görür görmez aşık olmuştu. Pehlevi ve Bahtiyari, 12 Şubat 1951'de Tahran'da eşsiz bir düğün töreniyle evlendi.Evliliklerinin üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen Süreyya'nın çocuk sahibi olmaması, tarihe mal olan Şah'ın evliliğinin sonu oldu. Şah, baskılara daha fazla dayanamadı ve 13 Şubat 1958'de, Süreyya'dan boşandığını açıkladı.

KLEOPATRA'YA OLAN AŞK

MÖ 41'de, Roma ordularının komutanı Antonius, Doğu eyaletlerinin idaresine atandıktan sonra, Kleopatra'yı Mısır'ın altın ve buğday ihtiyacını görüşmek üzere Tarsus'a davet etti.

Tarsus'ta yeşeren aşk, bir başka Romalı komutan Oktavius'un saldırısı nedeniyle hüzünle sonuçlandı. Aşıklar Oktavius'un ordularından İskenderiye'ye kadar kaçtı. Ancak Antonius yakalanacağını anlayınca, ilk olarak kendisi, daha sonra da Kleopatra intihar etti.

Osmanlı tahtında en uzun süre hakimiyetini koruyan padişah olan Kanuni Sultan Süleyman da seferdeyken büyük aşkı Hürrem Sultan'a şiirler yazdığı çeşitli tarihi kaynaklardan aktarılıyor.

ONA BAKTIM VE DİLİM TUTULDU

Floransa'da doğan İtalyan yazar Dante Alighieri, ''İlahi Komedya'' eseriyle karşılıksız aşkı Beatrice'yi ölümsüzleştirdi. Dante'nin büyük aşkı Beatrice'yi 9 yaşındayken gördüğü çeşitli kaynaklarda yer alıyor.49 yaşındaki Arjantin diktatörü Juan Domingo Peron, aktrist Eva Duarte ile 1944 ocak ayında deprem felaketzedelerine yardım kampanyasına çağrıda bulunduğu zaman tanıştı. 24 yaşındaki güzel Eva ve Albay Peron, kısa bir süre sonra birlikte yaşamaya başladı.

Eva'ya aşkını ''Ona baktım ve dilimin tutulduğunu hissettim'' diye tanımlayan Peron, birlikteliği nedeniyle tepki toplamıştı. Ancak tüm eleştirilere karşın, aşk galip gelmiş ve Peron ile Eva, 22 Ekim 1945'te evlenmişti. Yakalandığı hastalık sonucu 26 Temmuz 1952'de ölen Eva, Arjantinlileri yasa boğmuştu.

AŞKI İÇİN ÇOCUĞUNU BIRAKTI

Rus ressam Gala'nın, severek evlendiği eşi ve çocuğunu bırakıp,dünyaca ünlü ressam Salvador Dali'ye gittiği biliniyor.

Dali ile 50 yıl geçiren Gala'nın, bu aşktan hiçbir zaman pişmanlık duymadığı belirtiliyor. Gala'ya olan aşkı ünlü ressam Dali'nin renklerine ve çizimlerine de yansıdı.