Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Kimler risk altında?
Öncelikle ailesinde diyabet hastası olan herkes risk taşıyor. Ayrıca doğum sırasında 20 kilodan fazla kilo alan ya da 4 kilodan daha ağır bir bebek doğuran anneler; 45 yaşın altında yüksek tansiyonu bulunan, kan yağları yüksek olan ya da şişmanlık sorunu yaşayan kişiler de risk taşıyor. Amerikan Diyabet Birliği'ne göre; 45 yaşın üzerindeki herkesin diyabet riskine karşı glikoz yükleme testi yaptırarak, kapsamlı bir kontrolden geçerek riskini ölçtürmesi gerekiyor.

Tip1, ergenlikte çıkıyor
Diyabetin en yüksek görülme dönemi ergenlik çağı. Tip1 diyabet dediğimiz diyabet türünün nedeni tam olarak açıklanamıyor. Hastalarda insülin salımı çok az ya da hiç yoktur. Bu yüzden tedavileri cilt altından insülin ile yapılır. Buna ek olarak diyabet eğitimi ve egzersiz tedaviye eklenir.

Tip2, 40 yaşı hedef alıyor
Erişkinlerde görülen Tip2 diyabet ise daha çok 40 yaş üzeri kişilerde ortaya çıkıyor. Tip2 diyabetin belirtileri arasında ise sık idrara çıkma, kilo kaybı, yaraların geç kapanması, el ve ayaklarda uyuşma, sık geçirilen enfeksiyonlar, bulanık görme, cinsel sorunlar, kuru ve kaşıntılı cilt bulunuyor.

HASTALIĞIYLA YÜZEREK SAVAŞIYOR

Arda Beyazıt; 13 yaşında, yedinci sınıf öğrencisi. Yedi senedir diyabet hastası. Arda'nın hastalığı, aşırı kilo kaybetmesi ve sürekli su içmesinden anlaşılıyor. Hastalığa yakalandıktan sonra doktorunun önerisi ile spora başlıyor. Bu hastalıkla kulaçları sayesinde savaşıyor. Haftanın altı günü yaklaşık iki saat yüzüyor. Ağustos 2008'e kadar günde beş kez iğne oluyordu. Şimdi ise, üzerinden sadece yüzerken çıkardığı insülin pompası kullanıyor. Arda gün geçtikçe iyileşiyor. Arda'nın en büyük hayali ileride çok iyi bir yüzücü olup yurtdışında ülkesini temsil etmek.

İNSÜLİN İĞNEMİ YAPIP MAÇLARA ÖYLE ÇIKIYORUM

Ayşe Naz Baykal 19 yaşında, üniversite ikinci sınıf öğrencisi. Sekiz yıldır diyabet hastası, on yıldır basketbol oynuyor. Son 6 aydır da insülin iğnesi ve her gün lantus solostar kullanıyor.

Önce çok korktum
Baykal, başta hastalığı basketbol oynamasına engel olacak diye çok korkmuş. Ancak sonra sporcu olmasının, hastalığına karşı en büyük avantaj olduğunu anlamış. Doktorları da spor yapmasını teşvik etmiş. Şimdi basketbola son derece sağlıklı bir şekilde devam edebiliyor. Genç kız, sekiz yaşında Ankara ODTÜ Koleji'nde başladığı basketbola daha sonra altı yıl Bodrum Marmara Koleji'nin formasıyla devam etmiş. Geçen sene genç sezonunu Beşiktaş'ta kapattıktan sonra bu sene yine Marmara Koleji'nde forma giyiyor. Hastalığının etkisi ile kendisine, yediklerine çok daha fazla özen gösterdiğini, bunun da spor hayatında daha başarılı olmasını sağladığını söylüyor. Performansının takım arkadaşları ile aynı olduğunu belirten Baykal, insülin iğnesini yapıp maçlara çıkıyor ve hem hastalığı ile savaşıyor, hem de karşı takımı terletiyor.