E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
10 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Medical Park Fatih Hastanesi Kardiyoloji Direktörü Prof. Dr. Sebahattin Ateşal; kalp hastaları için sağlıklı orucun reçetesini yazdı:

* Düzenli oruç tutmanın, damar sertliğinden koruyucu ve HDL kolesterolü artırıcı etkileri vardır. Ayrıca, koroner arter hastalıkları için önemli bir risk faktörü olan homosisteinin düzenlenmesine de olumlu bir katkıda bulunur. Normal kişileri koroner kalp hastalıklarından koruyucu etkisi de vardır.

* Oruç tutmanın, kan basıncı ve şeker hastalığı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle de, kalp hastalıklarından korunmada yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle oruç tutmak, sağlık açısından son derece faydalıdır.

* Kalp hastalığı olanlar oruca başlamadan önce doktorları ile görüşmeli, oruç tutup tutamayacaklarına karar verilmeli ve ilaçları ona göre ayarlanmalıdır. İdrar artırıcı ilaç alanlar; oruç süresince sıvı alamayacakları için özellikle sıcak havalarda tansiyon düşüklüğü ve böbrek yetmezliğine maruz kalabilir.

* Günümüzdeki kalp ilaçlarının çoğu uzun etkili olup, bir veya iki dozda alınabilmektedir. Bu nedenle oruç tutacak olanlar, ilaçlarını hekim kontrolünde iftar ve sahur şeklinde ayarlayarak; bu ibadetlerini yerine getirebilirler.

* Durumu stabil olan koroner arter ve hipertansiyon hastaları, daha önceden bu hastalığa yakalanıp oruç tutmuşlarsa; bu hastaların özel bir kontrolden geçmelerine gerek yoktur.

* Kalp yetmezliği olanların, tansiyonu düzensiz olanların ve yeni kalp ameliyatı geçirmiş olanların; kardiyolojik muayeneden geçmeden oruç tutmaya başlamaları sağlıkları açısından son derece tehlikeli olabilir.

* Oruca başlamış kalp hastalarının göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi ve çarpıntı gibi birtakım şikayetleri olursa; mutlaka kardiyolojik muayeneden geçmeleri gerekir.

* Oruç tutmak isteyen kalp hastalarının muayenesi için rutin kontrolden farklı olarak açlık ve bunu takiben tokluk kan şekeri tayini, EKG, eforlu EKG ve ekokardiyografik genel inceleme yeterlidir.

Kalp hastaları oruçlarını hoşafla açsın!
Kalp hastalarının özellikle iftarda yağlı, sindirimi zor ve ağır yiyeceklerden kaçınmaları gerekir. İftarda çorba gibi sulu yiyeceklerle, süt, sütlaç, muhallebi, komposto ve hoşaf gibi tatlılarla oruç açıldıktan birkaç saat sonra, ana öğün yemeği yenilebilir. Meyve ve sebzeleri ise, çok geç saate kalmadan tüketmekte yarar vardır. Sahurda ise tok tutması için ağır ve sindirimi zor gıdalardan kaçınılmalı, kızartmalardan uzak durulmalı, kahvaltı şeklinde sahur yemeği düzenlenmelidir. Özellikle sıcak yaz günlerinde, bol sıvı alınarak oruca hazırlık yapılmalıdır.

İLAÇLAR BOZUYOR!
Bilindiği gibi anjiyografide, damarların ve kalp boşluklarının görülebilmesi için böbreklerden süzülen birtakım radiyopak kontrast maddeler kullanılmaktadır. Ancak bu tür uygulamalar sırasında vücuda dışarıdan ilaç verilmesi, orucun bozulmasına yol açmaktadır. Ayrıca anjiyografi öncesi oruç nedeniyle susuz kalmak; böbrekten süzülen bu maddenin süzülmesini azaltarak, bazen geri dönüşü olmayan birtakım böbrek hasarlarına neden olabilir. Bu nedenle kendilerine anjiyografi veya benzeri bir tetkik uygulanacak kişilerin, oruç tutmamaları gerekmektedir.