E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
VKV Amerikan Hastanesi Uyku Kliniği Bölüm Şefi Dr. Sabri Derman; uykularını yeterince alamayan çocukların okuma, yazma ve matematik problemleri çözme becerilerinin bir hayli bozulduğunu dile getirdi. Dr. Sabri Derman, uykunun özellikle beyinleri henüz gelişim sürecinde olan anaokulu ve ilköğretim yaşındaki çocuklar için büyük ö nem taşıdığını söyledi ve şöyle devam etti:

BEYNİ ETKİLER!
"Çok karmaşık bir bilgisayara benzetilebilecek olan beyin; verileri işlemek, belleğe kaydetmek, bilgileri birbirleriyle ilintilendirmek, sınıflandırmak, gerektiğinde kolay ve doğru hatırlamak, doğru çıkarsama yapmak için gerekli işlemlerin çoğunu uyku sırasında gerçekleştirir. Bu nedenle, özellikle gelişme çağındaki çocukların uykularını yeterince aldıklarından emin olmak gerekmektedir." Dr. Derman, okul çağındaki çocukların uyku düzenleriyle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Okul çağındaki çocuklar için kaç saat uyku yeterlidir?
Uyku; vücudumuzun değil, beynimizin dinlenmesi için şarttır. Aslında beyin uyku sırasında dinlenmez. Dışarıdan değil, vücuttan ve kendi içinden kaynaklanan verileri işleyerek; uyanıkken olduğu kadar çok çalışır. Erişkinlerin tam dinlenebilmesi için gerekli olan uyku süresi, genetik yapıya ve alışkanlıklara bağlı farklılıklar gösterse de; uzmanlar, ilkokul öncesi küçük çocukların 11- 13 saat, ilk ve orta okuldaki çocukların ise 10-11 saat uyumaları gerektiğini söylüyor.

UYUM ŞART
* Geç saatlere kadar uyumayan bir çocuğa, ailesi nasıl bir tepki vermelidir?
Ergenlik yaşındaki gençlerin çoğunun, gece saat 02.00-03.00'e kadar yoğun telefon trafiği yaşadıklarına sıklıkla şahit oluyoruz. Bu konuşmalar sadece uyku saatinden çalmaz. İçeriklerinin anlamına bağlı olarak, uykunun kalitesini de etkiler. Ebeveynlerin uyku saatleri konusunda tatlı-sert bir disiplin içinde olmaları, sınırlarını belirlemeleri ve ödünsüz uygulamaları gerekiyor. Ailedeki diğer erişkinlerin de, bu konuda uyum içinde davranmaları kesinlikle gerekli.

Sağlıklı bir uyku için bu kurallara uysun!
* Çocuğunuzun her sabah aynı saatte uyanmasını sağlayın.
* Öğleden sonra yani okuldan sonrası şekerleme yaparsa; bunun süresi yarım saati aşmasın.
* Yatakta bir şeyler okumasın, televizyon seyretmesin, telefonla konuşmasın ya da yemek yemesin.
* Öğleden sonraları sodalı içecekler tüketmemeye özen göstersin.
* Yatağa aç girmesin ama akşam yemeklerini hafif yesin. Yatmadan önce çok fazla su içmesin.
* Çocuğunuzun yatak odası sessiz, karanlık ve 23-24 derece ısıda olsun.

Notları hızla düşer
Louisville Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre; uyku süreleri bir hafta bir saat azalan çocukların dikkat, konsantrasyon, öğrenme ve hafıza becerilerinde son derece belirgin azalmalar oluyor. Yapılan başka araştırmalar ise; uykuları yetersiz olan çocukların okuma, yazma ve matematik problemleri çözme becerilerinin bozulurken ders notları ise hızla düşüyor.