E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Okul çocuklarını fast-food gıdalardan uzak tutmak için ailelere çok önemli görev düştüğünü söyleyen Beslenme Uzmanı Emel Unutmaz, uyardı: Yasaklamak değil mantıklı çözümler üretmek lazım! Bir öğün hamburger yiyen çocuğunuza, sonraki öğün sebze yedirip; denge kurun!
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz; okul çağı çocuklarının sağlıklı beslenmesi konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı:

* Okul çağında beslenme neden özel bir önem kazanıyor?
Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar az da olsa özgürlüklerini kazanır ve kararlarını kendileri vermeye başlarlar. Bu kararlar içinde en önemlilerinden biri de; yapılan beslenme tercihidir. Okul dönemi çocukların kendi kararlarını verdikleri, aynı zamanda da kalıcı alışkanlıklar kazandıkları bir dönemdir. Gününün aktif geçen süresinin çoğunu okulda geçiren bir çocuk için beslenme öyle planlanmalıdır ki; ne sıkıcı olmalı, ne de eksik kalmalıdır. Bu konunun görünmez kahramanları; anne-babalardır.

BASKICI OLMAYIN!
* Çocuğun beslenmesiyle ilgili, anne-babaların en sık yaptığı hata nedir?
Anne-babalar her şeyden önce çocuklarını doğru gözlemlemelidir. Çoğu zaman, anne çocuğun beslenmesi ile ilgili endişelerinin önüne geçemez. Çocuk yeterli beslense dahi, anne bunu yeterli görmeyerek sürekli baskı yapar. Çocuk da buna tepki olarak, tüketeceği besinden vazgeçebilir. Bu noktada, annenin biraz daha rahatlaması ve iyi bir gözlemci olması şarttır. Beslenme ile ilgili olarak çocuğa baskıcı yaklaşılmamalı; eğer bir besini sevmiyorsa, o besine ara verilmelidir. Sonrasında o besin; farklı bir şekilde, farklı bir yöntemle pişirilerek veya servis edilerek tekrar çocuğa verilebilir. Unutmayın ki; artık çocuğunuz bir birey. Kendi kararları ve zevkleri oluşuyor. Onu sevmediği bir şeyi yemeye zorlamak, onun beslenme düzenini ve beraberinde psikolojisini bozabilir.

KAHVALTI ŞART!
* Okul çocuğunun beslenme düzenini oluştururken, en çok neye dikkat edilmeli?
Tabii ki kahvaltıya! Diğer tüm zamanlarda olduğu gibi, okul döneminde de kahvaltı vazgeçilmez öğündür. Kahvaltı; gece boyunca oluşan açlığın giderilmesi, vücut ihtiyaçlarının karşılanması ve okulda dikkat azalmasının önüne geçilmesi açısından vazgeçilemezdir. Çocuklar üzerinde yapılan tüm araştırmalar da göstermiştir ki; okul başarısında kahvaltının yeri büyüktür. Kahvaltı evde yapılması gereken, yani anne-baba gözetiminde yapılan bir öğündür. Bu nedenle de, hiç atlanmamalıdır. Kahvaltı için her zaman tam donatılmış bir masa gerekmez. Çocuğunuz için yapacağınız bir tost, yanında bir bardak süt veya süt içine konulmuş gevreklerle de güzel bir kahvaltı hazırlamış olursunuz. Önemli olan besin çeşitliliğinden vazgeçmeden; karbonhidrat, protein ve yağ içeren bir mönü oluşturmaktır. Karbonhidratlar, beynin enerji kaynağıdır. Bu nedenle bunların her öğünde sofranızda bulunduru.

SAKIN YASAKLAMAYIN!
* Çocukları fast-food beslenmeden korumanın yolu, bu gıdaları tamamen yasaklamak mıdır?
Fast-food tercihleri yasaklamaktan çok, çocuğa bunları nasıl ve ne sıklıkta tüketmesi gerektiğini anlatmalısınız. Çocuğunuz artık, her geçen gün biraz daha özgürleşecek. Bu nedenle ona neyi, nasıl ve neden tercih etmesi gerektiğini mutlaka anlatın. Her çocuğun kabul etme süresi ve tarzı farklıdır. Kimi sözden anlar, kimi uygulamayı taklit eder. Çocuğunuz hamburger veya pizza yiyebilir ama haftada bir kez! Miktarı çocuğunuza göre değişkenlik gösterir ve böyle bir öğünden sonra diğer öğünde sebze yemeği, yoğurt, daha az ekmek ve meyve yiyerek eksik kalan vitamin, mineral ve posayı sağlayabilir.

Su içmeye alışmalı!
Çocuğun beslenmesindeki en önemli öğün kahvaltıdır. Kahvaltı kesinlikle atlanmamalıdır. Elbette ki; diğer öğünler de yeterli beslenmenin sağlanması için ihmal edilmemelidir. Yeterli beslenmenin sağlanamadığı durumlarda, öncelikli olarak büyüme ve gelişme yarım kalır. Enfeksiyon hatalıklarının görülme sıklığı artar ve bunlar daha şiddetli geçer. Kemik gelişimi ve diş sağlığı zarar görür. Şişmanlık sorunu ortaya çıkar. Çocuğun beslenmesinde en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de su tüketimidir. Çocukların vücudunda yetişkinlere oranla daha fazla su bulunmaktadır. Alışkanlıklarının çoğunu bu dönemde kazanacaklarını düşünürsek; çocuklara su içme alışkanlığını da bu dönemde kazandırmak gerekir. Çocuklara su içme alışkanlığını kazandırmalıyız ki; susadıklarında yönelecekleri besin, basit şekerlerle hazırlanmış ve sağlık için son derece zararlı olan, asitli bir içecek olmasın.