E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
* Çocuğun sağlıklı gelişmesi için hangi beslenme kurallarına uyulmalı?
Sağlıklı beslenme; çocukların hem normal büyümeleri, hem de okul başarıları için gereklidir. Çocuğun tüm besin gruplarından yeterince aldığı düşünülmüyorsa; ona vitamin desteği verilebilir. Doz ve karar aşamasında ise hekime danışılmalıdır. Vitaminlerin şişmanlık yaptığı, bilimsel olarak doğru değildir.

* Aile büyüme ve gelişme konusunda ne zaman doktora gitmeli ve hangi önlemleri almalıdır?
Bir çocuk boy olarak akranlarından çok geride kalıyorsa ve kıyafet ya da forma ölçüleri hiç değişmiyorsa; ailesinin hiç vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekir.

Akraba evliliği riskli!

* Kalıtımın boy uzamasındaki rolü ne kadardır?
Kısa boylu çocukların anne-baba veya yakın akrabaları da kısa boyludur. Bu çocuklar, akranlarından kısa olarak büyüme eğrilerinin alt sınırlarında büyür. Ergenlik çağında boyları uzar ve anne-baba ortalamalarına göre hesaplanan erişkin boylarına ulaşırlar. 'Anne-babası kısa olan çocukların mutlaka kısa boylu olması gerekir' şeklindeki inanış yanlıştır. Sosyo- ekonomik şartların ve beslenmenin düzelmesiyle, boyda uzama gözlenir. Ülkemizde akraba evliliği nedeniyle oluşan ve genetik geçişli boy kısalığına yol açan, 'iskelet displazisi' diye bir hastalık vardır.