E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Öğrencilerine kavuşmayı bekleyen 220 bin işsiz öğretmen var. Öğretmen açığı ise eğitim sendikalarına göre 200 bini aştı. Çözüm yeni sözleşmeli öğretmenlerde
Ücretli ve sözleşmeli öğretmenler sorunu bir yanda çözülmeden dururken bir başka sorun ise öğretmenlik formasyonu almış ancak bir türlü atanamayan öğretmenler. Her yıl bu öğretmenlere yeni mezun 40 bin 'aday öğretmen' ekleniyor. İşsiz öğretmenlerin sayıları 220 bini çoktan aşmış durumda. Bir yanda iş bekleyen adaylar varken ülkede öğretmen açığı ise Milli Eğitim Bakanlığı'na göre 41 bin, eğitim sendikalarına göre de 200 binin üzerinde. Bu yıl ağustos ayında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) 237 bin öğretmen adayı girdi. En son geçen ay yapılan atamalarda 15 bin 185 kadrolu, 2 bin 300 sözleşmeli olmak üzere 17 bin 485'i aday öğretmen olarak atandı.

FARKLI RAKAMLAR
Türkiye'deki 70 eğitim fakültesinde halen 160 bin öğrenci öğretmen olabilme hayali ile öğrenim görüyor. Eğitim fakültelerinin her yıl mezun sayısı ise yaklaşık 40 bin. Bu da işsiz öğretmenlere her dönem yeni eklenenler olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin ne kadar öğretmen açığı bulunduğuna ilişkin rakamlar ise birbirini hiç tutmadığı gibi aralarında büyük uçurumlar bulunuyor. MEB öğretmen açığını 29 Ağustos itibariyle 41 bin 131 diye açıklarken eğitim sendikaları ise 200 binin üzerinde olduğunu savunuyor. TÜBİTAK'ın desteğiyle Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hülya Çıngı'nın koordinatörlüğünde yapılan araştırmaya göre de ilköğretimde 65 bin, ortaöğretimde 15 bin olmak üzere 80 bin öğretmen ataması yapılması gerekiyor.

AÇIĞI KAPATMAK ZOR DEĞİL
Öğretmen açığının 200 binin üzerinde olduğunu savunan Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, atanmayı bekleyen 220 binin üzerinde öğretmen bulunduğuna dikkat çekerek, "Elimizde bu sayı varken açığı kapatmak hiç zor olmaz" diyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın planı ise "Norm fazlası öğretmenlere gerekli ders yükü vermek, geri kalanını ücretli öğretmen görevlendirerek gidermek."