SABAH - Festival Onur Ödülü
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kukla Bayramı başladı
Hangi gösteriler var?
Program
Festival Onur Ödülü

Festival Onur Ödülü

Bu yıl Festival Onur Ödülü iki büyük isime veriliyor: Oğuz Aral ve Müşfik Kenter. Bu iki ustanın ismi bir arada anılınca, akla gelen tek bir isim var; "Bir Garip Orhan Veli". Oğuz Aral, bu oyunu, dünya kuklasında, 'figür kuklası' olarak adlandırılan teknikle hazırlamıştır ve Türk tiyatrosu için yeni olan bu teknik, yıllar içerisinde seyirci karşısında büyük bir başarı kazanmıştır. Festivalimizin, bu başarıyı festivalin 10. yılında, gündemine alma isteği, Aral'ı vakitsiz kaybedişimizle, bu yıl gerçekleştirilecek.

OĞUZ ARAL
Oğuz Aral, İstanbul Silivri'de 1936 yılında doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin üçüncü sınıfından ayrılarak, 1950'den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başladı. 'Güncel, halkın anlayabileceği basite indirgenmiş' bir karikatür anlayışına önem veren Aral, kendi mizahi görüşü ve doğrultusunda birçok karikatürcü yetiştirdi.

GIRGIR mizah dergisinin kurucusu ve yönetmeni olan Aral, daha sonra AVNİ dergisini çıkardı. Aral, GIRGIR dergisinin tirajını 300 bin adedin üzerine çıkararak, Avrupa'nın üçüncü büyük güldürü dergisi durumuna getirdi.

'Avanak Avni' tiplemesinin yaratıcısı Oğuz Aral, 'Hayk Hmmer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam ve Vites Mahmut' gibi tiplemeleriyle de tanınıyordu.

Karikatürleri ölümüne kadar Hürriyet gazetesinde yayınlanan Aral'ın, tiyatro, müzik ve sinema konularında da çalışmaları bulunuyor.

Anadolu'nun çeşitli yerlerinde pantomim gösterileri sergileyen Aral, Koca Yusuf (1966), Direkler Arası (1967), Bu Şehri İstanbul (1968), Ağustos Böceği ile Karınca (1971) adında çizgi filmleriyle de Türk çizgi film sektöründe önemli bir yere sahip. Oğuz Aral, Yazar İnci Aral ve karikatürist Tekin Aral'ın ağabeyi.

Sanatçı kişiliğiyle, pek çok kuşağı etkilemiş olan Oğuz Aral'ın en büyük hayallerinden biri, figür tiyatrosunu hayata geçirmekti. Bu düşünü, ilk kez profesyonel bir sahnede, "Bir Garip Orhan Veli" adlı oyunla gerçekleştirdi. Müşfik Kenter'in mükemmel yorumuyla birleşen bu çalışma, Aral'ın düşündeki figür tiyatrosu "Huysuz ihtiyar" adlı oyunla devam etti.

MÜŞFİK KENTER
1947'de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. 1950 yılında Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'ne girdi ve 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi. Aynı yıl Ankara Devlet tiyatrosu'na girdi, 1959 yılına kadar burada çalıştı. 1959 yılında İstanbul'a gidip, kardeşi Yıldız Kenter'le Karaca Tiyatrosu'nda Muhsin Ertuğrul ile birlikte çalıştı.

1960 61 yılları arasında Site Tiyatrosu'nu kurdular.

Müşfik Kenter İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller'den burslar alarak Amerika ve İngiltere'de tiyatro araştırmaları yapmış ve incelemelerde bulundu.

İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi. Yüzün üzerinde oyun sergiledi ve yönetti.

Bir çok Türk yazarının oyunlarının yanı sıra, Shakespeare, Çehov, Gorki, Brecht, İonesco, Pinter, Albee, Arthur Miller gibi yazarların oyunlarını sahneledi ve oynadı.

Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığını ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliğini sürdürüyor.

Oğuz Aral'ın figür tiyatrosu düşünü, "Bir Garip Orhan Veli" oyunundaki yorumuyla, kesin bir başarıya ulaştırdı. Bu oyun, Müşfik Kenter'in, Orhan Veli ile özdeşleşmesini sağlamıştır ve 20 yılı aşkın süredir bu oyun, seyirciyle buluşmaktadır.





Maya kehanetleri
Maya Kehanetleri'ne göre 22 Aralık 2012 tarihi dünya için çok önemli.

2012 yılı insanlığın...
Sabetay gerçeği
İzmirli Sabetay Sevi 1648'de 22 yaşında Mesihliğini ilan edip tarihin en gizemli hareketini...
Genelkurmay Başkanı Org. ÖZKÖK'ün Yıllık Değerlendirme Konuşması (20 Nisan 2005)
Değerli Komutan Arkadaşlarım,
Harp Akademilerinin değerli komutan, öğretmen, müdavim ve...
Yankesicilik dolandırıcılık ve kapkaç olaylarına karşı alınacak önlemler
* Yankesiciliğe karşı bayanların otobüse binerken ve alış veriş yaparken omuzlarında asılı bulunan...
Nostradamus'un sırlar dünyası
Nostradamus'un kehanetleri gerçek mi oluyor? Son depremler Fransız kâhinin işaret ettiği 2012'deki kıyametin...
Otonuzun güvenliği için alabileceğiniz önlemler
* Aracınızı risklerden uzak tutmak için öncelikle otoparklara veya iyi aydınlatılmış yerlere bırakmaya...
Lion'lar, Leo'lar, Lioness'ler kimler?
BM'nin tanıdığı ilk sivil toplum örgütü Lions, üyelerine göre insanlara hizmet etmeye zaman ayırıyor.
Derin Devlet
Derin devlet dizisi sona erdi. 6 gün Süleyman Demirel'i yazdık. 4 gün de Kenan Evren'i. En çok gelen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu