SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin ulusal kimlik meselesi


Üniversiteler bu konuya diğer idari kurumlardan daha duyarsız. Yine ÖSYM bize dava açtı. Yıllardan beri devam eden sınavlar var, özellikle yabancı dil ve devlet memurluğu sınavı gibi. ÖSYM bunların sorulan üzerinde telif hakkı olduğunu iddia ediyor. Biz burada telif hakkının söz konusu olamayacağına, ücretli olan bu sınavlarda zaten soru kitapçıklarının satılmasıyla bunun alındığına, öğrencinin bundan ticari kazanç sağlamak için satamayacağına ama bundan edinme hakkı olduğuna karar verdik. Bunun üzerine bize dava açtılar. Bir gerekçeleri de yabancı dil sınav sorularının hazırlanmasının zor olduğu yönünde. Buna inanmıyorum. Çünkü ülkemizde ÖSYM'nin zannettiğinden daha fazla bu konuda ÖSYM'ye yardımcı olacak iyi yabancı dil bilen kimseler var. Üstelik, ÖSYM'nin bazı soru kalıplarının örneğin Fransa'da uzun yıllardır terk edilmiş olduğunu, kendi girdiğim bir sınav da gördüm.

ADEM SÖZÜER MİT ve TSK kapalıdır, bilgi vermez diye düşünürken karşımıza Ziraat Bankası ve YÖK çıktı. Tarhanlı hocama soracağım: Acaba bizim sorunlarımız nerede, belli klişelerde mi?

H. NURİ YAŞAR Bir şey daha söyleyeceğim, hocanın hoşuna gidecek: Türkiye'de çok önemli bir üniversite YÖK'ten izin almadan bilgi edinme birimi kuramayacağını ve bilgi veremeyeceğini söyledi mesela. Bu durum ülkemizin bırakın hukuk devletini, kanun devleti statüsüne bile varamadığını gösteriyor. Üstelik muhatap da bir üniversite...

ADEM SÖZÜER Ama aynı önemli üniversite işine geldiği konuda, "Bizim yetkilerimiz var, YÖK e bağlı değiliz" de diyor. Asıl mesele nedir hocam? Kuralları koyunca MİT de yanıt veriyor, TSK da...

TURGUT TARHANLI Zihniyet tabii. Oraya varmış oluyor ama doğrular da belirsiz değil. Sosyal konular konusunda, belki tam bir laboratuar testi mümkün değil ama nasıl bir sonuca varacağı konusunda bazı değerlendirmeler yapılabileceğini de biliyoruz. Önemli olan bunların etkili biçimde uygulanma iradesinin varlığı. Türkiye'nin şu anda içinde bulunduğu çizgi, bunu geliştirmeye uygun görünüyor. Bu çizgide kararlı bir şekilde yürümek istikran da yaratacaktır ama taviz vermeksizin..

ADEM SÖZÜER Yeni Ceza Kanunu'nda bazı önemli düzenlemeler var. Mesela dilekçe hakkının engellenmesi suç olarak tanımlanıyor. Memurlar öğle saatlerinde alkışlı protesto ederler; binlerce, onbinlerce kişi adına soruşturmalar açılırdı. Bu da değiştirildi. Bu tür gösteriler, suç olmaktan çıkarıldı. Ceza Muhakeme Kanunu'nda, devlet sırrı gerekçesiyle mahkemeden bilgi saklanamaz, diye bir düzenleme getirildi.
Bu devlet sırrıyla ilgili nasıl bir kriter getirilebilir? Türkiye'deki uygulama şöyle -ki bizim fakültede de böyleydi- sekreter dahi her şeyin üstüne gizli damgası vurdu mu, bu devlet sırrı olurdu. Böyle mi olmalı?

TURGUT TARHANLI Her sektör için bir şey söyleyemem ama hesap verilebilirliği objektif biçimde sağlayabilecek kriterlerin yasada yer alması önemlidir. Bir anlamda bulanık, karanlık, gri alanlar yaratıp buradan da hesap verebilirlik ilkesini bertaraf edecek düzenlemelere yer verimemesi lazım. Birçok alan açısından bunu dile getirmek mümkün olabilir. Askeri faaliyetler konusunda bile bu yaklaşımın etkili olabileceğini düşünüyorum. Bu alanda yetkili idarelerin işbirliği yaparak belirli kriterler getirilmesi mümkündür. Ülkenin savunması, elbette önemli bir husus. Dolayısıyla bununla ilgili gizli kalması gereken faaliyetler varsa, idare içindeki işbirliğini sağlamak mümkün. Diğer güvenlikle ilgili alanlar için de aynı şekilde belirlenebilir. Önemli olan idarenin hesap verebilirliği güçlü bir biçimde uygulayacağı mesajını vermesi ve buna paralel bir uygulama yapması.


 1 .. 34  35  36  37  38  39  40  41  42   




Maya kehanetleri
Maya Kehanetleri'ne göre 22 Aralık 2012 tarihi dünya için çok önemli.

2012 yılı insanlığın...
Sabetay gerçeği
İzmirli Sabetay Sevi 1648'de 22 yaşında Mesihliğini ilan edip tarihin en gizemli hareketini...
Genelkurmay Başkanı Org. ÖZKÖK'ün Yıllık Değerlendirme Konuşması (20 Nisan 2005)
Değerli Komutan Arkadaşlarım,
Harp Akademilerinin değerli komutan, öğretmen, müdavim ve...
Yankesicilik dolandırıcılık ve kapkaç olaylarına karşı alınacak önlemler
* Yankesiciliğe karşı bayanların otobüse binerken ve alış veriş yaparken omuzlarında asılı bulunan...
Nostradamus'un sırlar dünyası
Nostradamus'un kehanetleri gerçek mi oluyor? Son depremler Fransız kâhinin işaret ettiği 2012'deki kıyametin...
Otonuzun güvenliği için alabileceğiniz önlemler
* Aracınızı risklerden uzak tutmak için öncelikle otoparklara veya iyi aydınlatılmış yerlere bırakmaya...
Lion'lar, Leo'lar, Lioness'ler kimler?
BM'nin tanıdığı ilk sivil toplum örgütü Lions, üyelerine göre insanlara hizmet etmeye zaman ayırıyor.
Derin Devlet
Derin devlet dizisi sona erdi. 6 gün Süleyman Demirel'i yazdık. 4 gün de Kenan Evren'i. En çok gelen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu