SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin ulusal kimlik meselesi


Şimdi devlet ve vatandaş ilişkisine ilişkin bir iki söz söylemek istiyorum: Kültürel farklılıklar olabilir, bu farklılıklar enstitülerce korunmaya alınabilir, araştırması yapılabilir. Fakat bu farkılıkları, grup mantalitesi oluşturmak ve siyasi söyleme alet ederek ayrılıkçı bir tavır sergilemek, hem siyasi hem de toplumsal açısından çatışma unsuru olarak sorunlar yaratacaktır. Farkılıkların tartışılması, araştırılması ve korunması için bireysel temel hak ve özgürlükler çerçevesinde olumlu gelişmeler görüyorum. Ayrıca insanların bakış açısı değişiyor. Farklıdan, ötekinden korku azalıyor. Yapılacak çok iş ve alınacak çok sayıda tedbir var. Devletin yapılan yasal düzenlemeleri takip etmesi ve uygulamada ortaya çıkan sorunları gidermek için makro düzeyde politikalar geliştirmesi ve kanun yaptırımını sağlaması gerekir.
ADEM SÖZÜER Genel olarak devletin vatandaşına bakışı açısından zaten bir sorun var; farklı kimlikleri olanlar bakımından daha çok sorunlar oluyor. Aslında bütün vatandaşlar açısından devletle ilişkilerde bir tartışma yaşıyoruz. Bir hikmeti hükümet anlayışı hâlâ egemen mi? Bu anlayışın yansıması mı kimlik meseleleri? Beş on sene evvel bu konuşmaları yapamazdık. Sadece resmi kısıtlamalar, yasaklamalar yüzünden değil kendi kendimizi de sansürlüyorduk... Ama biz artık bunları konuşuyorsak devletin de kendini bir reforma tabi tutması gerekiyor mu?
TURGUT TARHANLI Kuşkusuz ve zaten şu sıradaki yönelimin de bu olduğunu düşünüyorum. Bunun görüldüğü ve başka kanunlarla da birlikte buna imkan veren uygulamaları izliyoruz. Örneğin hesap verebilirlik ilkesi çok önemli. Belki çok hukuki değil ama devlete hesap sorabilmesi için insanın bazı hak ve özgürlükleriolması gerekir, eğer gücü ön planda tutmuyorsanız. Hukuken hak aranabilmesi, hak ve özürlüklerin buna imkan veren araçlar olarak tanımlanması ve böyle tasarlanmış olması karşısında hesap verme sorumluluğunun ortaya konulması önemlidir. Ne demek hesap vermek? Aslında ilişkilerde, hukukun çizdiği sınırlar içinde olmaktan çok, güce meyleden birtakım sapmalar olduğunu görebilmek -sapma diyorum çünkü hukuk sınırlan içinde değil- dolayısıyla o verdiği zararı da tamir edebilme iradesinin etkili kılınması.
Buna neden gerek duyuluyor? Bu, aslında temel bir adalet anlayışını ifade eder. Hatta insanın varlığıyla eşdeğer bir maziye sahip olduğunu bile söylemek mümkün. Eski Yunanda Aristoteles'te var, İslam düşünürlerinde var: Adaleti gerçekleştirme, sorunun tarafları arasında, varolması gerektiği düşünülen eşitliğin yeniden inşa edilebilmesi; bunun için etkili olabilecek bir çabanın ortaya konulması... Bütün sistem böyle bir temel üzerine kuruluyor.
Sorduğunuz soru bu bağlamda, devlet aygıtlarının işleyişinde ortaya çıkabilecek bir mağduriyetin giderilmesine yönelik araçların daha etkili ve geniş bir hukuki yelpazede tanımlanmasıyla ilgilidir diyebilirim. Zira her bireysel mağduriyetin sonucunda, sosyal ilişkiler düzeni içinde bir kaybın, dolayısıyla bir eşitsizliğin doğmuş olduğu dikkate alınmalıdır. Dolayısıyla hukuki açıdan bir reformun anlamı, böyle bir durumun önlenmesi ve giderilmesi olarak adlandırılabilir.

ADEM SÖZÜER "Adalet, eşitlik, özgürlük, hukuk devleti" dediniz; bu kriterler Kopenhag'dan çok daha önce bizim kriterlerimiz, yükümlülüklerimiz olmalıydı...
TURGUT TARHANLI Kopenhag'la ilgili bir şeyler ekleyeyim; Aslında Kopenhag Kriterleri'nin çerçevesinin çizilmesinde, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin AB'ye entegrasyon süreci çok belirleyici olmuştur. İkinci Dünya Savaşı'ndan bugüne, arada uzun bir sosyalist düzen dönemi ve ardından birey ve idare arasındaki ilişkilerin yeniden tanımlanmaya başlandığı AB'ye uyum ve üyelik süreci. İşte böyle bir sürecin başlangıcındaki kalkış hattının özüdür Kopenhag kriterleri ve sonuçta, Türkiye bakımından da belirleyici oldu.


 1 .. 32  33  34  35  36  37  38  39  40  .. 42   




Maya kehanetleri
Maya Kehanetleri'ne göre 22 Aralık 2012 tarihi dünya için çok önemli.

2012 yılı insanlığın...
Sabetay gerçeği
İzmirli Sabetay Sevi 1648'de 22 yaşında Mesihliğini ilan edip tarihin en gizemli hareketini...
Genelkurmay Başkanı Org. ÖZKÖK'ün Yıllık Değerlendirme Konuşması (20 Nisan 2005)
Değerli Komutan Arkadaşlarım,
Harp Akademilerinin değerli komutan, öğretmen, müdavim ve...
Yankesicilik dolandırıcılık ve kapkaç olaylarına karşı alınacak önlemler
* Yankesiciliğe karşı bayanların otobüse binerken ve alış veriş yaparken omuzlarında asılı bulunan...
Nostradamus'un sırlar dünyası
Nostradamus'un kehanetleri gerçek mi oluyor? Son depremler Fransız kâhinin işaret ettiği 2012'deki kıyametin...
Otonuzun güvenliği için alabileceğiniz önlemler
* Aracınızı risklerden uzak tutmak için öncelikle otoparklara veya iyi aydınlatılmış yerlere bırakmaya...
Lion'lar, Leo'lar, Lioness'ler kimler?
BM'nin tanıdığı ilk sivil toplum örgütü Lions, üyelerine göre insanlara hizmet etmeye zaman ayırıyor.
Derin Devlet
Derin devlet dizisi sona erdi. 6 gün Süleyman Demirel'i yazdık. 4 gün de Kenan Evren'i. En çok gelen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu