Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bahar mevsiminin gelmesiyle son günlerde artış göstermeye başlayan kene vakalarına çeşitli firmalar koruyucu spreyler geliştiriyor.

Özellikle Kelkit Vadisi'nde görülen kene vakalarına karşılık, Tokat'ta bir firma tarafından elbiseye sprey şeklinde uygulanan bir karışım üretildi.

Türkiye'de Bakanlık izni ile satışa sunulan kene kovucu spreyler, vatandaştan yoğun ilgi görüyor. Sivas Suşehri ilçesinde, kısa süre önce eczanelerde satışa sunulan Sağlık Bakanlığı onaylı kene kovucu ilaçlar, giysiler üzerine uygulanıyor ve cilde direk temas etmemesi konusunda yetkililer uyarıyor. Ayrıca, ateşe atılmaması ve gıda maddeleri ile temas etmemesi gereken spreyler, giysiler üzerindeyken uygulama yapılmaması konusunda tavsiye ediliyor.

İlacın kullanma talimatı hakkında bilgi veren firma yetkilileri, spreyin giysilere rüzgârdan korunaklı, iyi havalandırılmış bir yerde uygulanması, spreyin dik tutularak, kumaşın hafif nemlendirilerek kullanılması ve kumaşa sıkılan spreyin tamamen kuruduktan sonra en az 2 ile 4 saat giyilmemesi konusunda uyardılar.

Kıyafet yıkanmadığı takdirde, spreyin 15 gün etkisinin sürdüğünü belirten yetkililer, bu süre sonunda kıyafetlerin mutlaka yıkanması gerektiğini belirttiler.

Balık avı ve pikniklere gitmeyi çok sevdiğini belirten İtfaiye Eri Kenan Matur, "Balık avı ve piknik yapmayı çok seviyorum. Mesai saatlerim dışında balık avına giderim. Ayrıca işimiz gereği, arazilerde çok bulunmaktayız. Bu güne kadar kıyafetimde üç defa kene buldum. Fakat vücuduma temas etmeden kendi imkânlarımla attım. Kene kovucu spreylerin satıldığını bir arkadaşım söyledi. Bende Eczaneden bu spreyden aldım ve elbiselerimde kullanacağım" dedi.