Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Soya radyoterapinin etkisini nasıl artırıyor?

SOYANIN meme kanseri dışında bazı kanser türlerinden radyoterapi ve kemoterapi tedavisinin etkisini artırdığı kanıtlandı. Şimdi ilaç gibi kanser hastalarına tedavi sırasında kaç doz verileceği araştırılıyor.

Soyanın kanserden koruyucu etkisini kanıtlayan Karmonos Tıp Merekezi en zorlu kanserler olarak bilinen baş ve boyun kanserlerinde radyasyonun etkisini artırmak için soya kullanmaya başladı. Beslenmenin kanser üzerine etkileri Amerika'nın en ünlü kanser merkezlerinden biri olan Karmonos'ta araştırılıyor. Soyanın en çok kullanıldığı Japonya ve Çin'de, meme ve prostat kanseri oranları Batı ülkelerine göre çok düşük olması Dr. Fazlul Sarkar'ın bu konuda çalışma yapmasına neden olmuş. Dr. Sarkar'ın araştırmaları, soya kullanımının bazı kanser türlerinde kemoterapi ve radyasyon tedavisinin tehlikesini azalttığını kanıtlamış. Bu konuda yapılan araştırmanın en önemli noktası; soya ile birlikte kullanıldığında kanser tedavisi hayat kurtarmak açısından en önemli iyi sonuçları veriyor. Gençliğinde soyalı yiyenlerin yaşlılığında daha az kanser olduğunu anlatan Dr. Sarkan, "Hiç kanser olmamış bir kişi soyalı beslenerek kanserden korunabiliyor" diyor.

MEME KANSERİ HARİÇ
Ancak soya da ilaç gibi bir özellik taşıyor. Pek çok kanser türünde koruyucu ve radyoterapi ile kemoterapiye yardımcı olan soya meme kanseri olan hastalarda alındığında tedavinin etkisini azaltıyor. Kanserin yayılmasına neden olabiliyor. Dr. Sarkar şimdi büyük bir araştırma grubu ile soyanın dozunu hangi kanser türü için ne kadar ayarlanması gerektiği üzerinde araştırmalarını sürdürüyor. Sarkar, kariyerini kanserden korunma üzerine beslenmeye adamış. Brokoli, karnabahar, ıspanak, brüksel lahanası üzerinde de çalışıyor.