31 Mart 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kadir Has'ın anıları
Mete Has'tan dehşet anı
Kayserililer, zenginliği Çukurova'da yakaladı
'1930'lu yıllarda 'flört'ün adı bile yoktu
Kadir Has'tan hayat dersleri
AKBANK'taki ihtilâf Sabancılar'a yaradı
Eski MİT'çi ortak olunca Coca Cola'yı satın aldık
'Üniversitemize mühür bile vurdular'

Kayserililer, zenginliği Çukurova'da yakaladı

Kayseri'nin erkekleri, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra, ekmek parası kazanmak için Adana seferlerine başladı.
Adanalılar, ticareti aynı dönemde Kayserililer'den öğrendi. Adana'nın yeni sâkinleri, sonra fabrikatör oldu.

ÜNLÜ bir düşünür, "Dünyaya geldiğiniz gün, bir yandan yaşamaya, bir yandan da ölmeye başlarsınız." demiş. Evet, anılarımda, yaşamaya başladığım yılların hikâyesini anlatırken; aynı zamanda tükettiğim ömrün muhasebesini de yapacağım. Kederimi ve mutluluğumu, bir ölçüde ortaya koyacağım. Bakalı m, bu yalancı dünyadan ne almış, ne vermişim. Bugüne kadar şu koca dünyadan aldıklarını yanında götürenleri ne gören olmuş, ne de duyan. Bilinen o ki, hayırlı bir şekilde âhirete göçenler, beraberlerinde sadece beş metrelik kaput bezi götürebilmiş. Biz de bunun bilincinde olduğumuz için, ailece çalıştık, çabaladı k, kazandık. Allah'a şükürler olsun, bu arada çok iyi günler gördüm.

Hayatın gerçeklerini aslâ gözardı etmeyi düşünmediğim için, bu dünyadan edindiğim hatırı sayılır nimetleri, yine bu dünyanı n ihtiyaç sahiplerine vermek için karar kıldım. Babamın başlattığı hayırseverliği, bugüne kadar sürdürdüm; ömrüm yettikçe de sürdüreceğim. Devletimizin resmkayıtlarına göre, 1921 yılının 10 Eylül günü Kayseri'de dünyaya gelmişim. Yani, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin henüz kurulmadığı, ama MillMücadele'nin bütün şiddetiyle sürdüğü bir dönemde. İşte o gün, bugün, vatan bildiğimiz bu kutsal topraklarda huzur ve mutluluk içinde yaşıyoruz.

DOKTORSUZ, EBESİZ DOĞMUŞUM
1921 yılında, rahmetli annem Zekiye Hanım, ikinci çocuğuna hâmile kalmış. Kayseri'de kavurucu yaz sıcağının hükmünü kaybettiği bir gün, doğum sancısı çekmeye başlamış. Tabii o tarihte doktor ve ebe olmadığı için, komşular telâş içinde, doğumdan anlayan bir hanım aramaya başlamış. Kısacası, konu-komşunun yardımıyla dünyaya gelmişim.
Rahmetli babamın adı "Nuri Has". Kendisi, köklü bir Kayseri ailesine mensup. Baba tarafımın geliri zayıfmış. Annem Zekiye Has ise, çok zengin bir ailenin kızıymış. Aslında annem de, babam da "Hacı Ağazâdeler Sülâlesi"nden; yani, bugün Kayseri'de, "Hasağalar" diye anılan aileden geliyor. Babam, amcasının torunuyla hayatını birleştirmiş.
Cumhuriyet'in ilânından sonra, "Soyadı Kanunu" çıkınca, "Hacı Ağazâdeler Sülâlesi"ne mensup aileler, "Hasoğlu" soyadını almış. Kanun çıkmadan önce, bir ara "Olgun" soyadını kullanırdık. Ancak, kanunla birlikte soyadımız, kütüğe "Hasoğlu" diye yazıldı. Ama kamuoyunda soyadımız, "Has" olarak bilinir. Bilindiği gibi, Harp Yılları'nda Adana ve çevresi Fransız işgâli altında imiş. Dolayısıyla, Orta Anadolu'dan, Çukurova'ya ticaret için gidenlerin tekrar memlekete dönmesi mümkün olmayabilirmiş. Zaten, erkeklerin büyük çoğunluğu silah altına alındığından, evleri yaşlı erkekler bekliyormuş. Fakat, Cumhuriyet'in ilânıyla birlikte, hayat normale dönmeye başlamış. Orta Anadolu'nun insanları, ekmek için yollara düşmüş. O tarihlerde zenginlik, Adana ve çevresindeymiş. Kayseri erkekleri de, hayvan sırtında Çukurova'nın yolunu tutmuş.
20. asrın başlarında yokluk ve kıtlık kol geziyormuş. Ama, tasarrufa çok önem veren babam, annemin babası Hacı Ali Ağa ile çalıştığı yıllarda, çok güzel para kazanmış. Onu, çarçur etmemiş, biriktirmiş. Zamanla kendi işini kurmuş. İşte o yıllara "Kaç-kaç dönemi" denilirmiş. Herhalde bu sözle, "Buralardan kaç, zengin yerlere git." mesajı verilmek isteniyormuş. Kayseri erkekleri de, hem para kazanmak, hem de memleketlerinin ihtiyaç maddelerini temin etmek için Adana seferlerine başlamı ş. Gençliğinde kasap çıraklığı ile hayata atılan babam Nuri Ağa da, işte bu Çukurova kervanına katılmış. Adana'ya ulaşınca, önce ufak tefek halı ticaretine girişmiş, daha sonra ticaretin her çeşidini denemeye yönelmiş. 40'lı 50'li yıllarda ise, Türkiye'nin sayılı zenginleri arasına girmiş.
Adanalılar, ticareti Kayserililer'den öğrenmiş. Kayserililer daha sonra sanayici olmuş. Adana'da zenginliği yakalayan Kayserililer'den rahmetli babamı n yanı sıra Nuh Naci Yazgan, Mustafa Özgür ve Hacı Ömer Sabancı kısa zamanda büyük servete ulaşmış ve ekonomiyi canlandı rmak için hatırı sayılır yatırımlar yapmış. şimdi sırası gelmişken, ilkokul yıllarına ait bir güzel hâtıramı burada nakledeyim. Biz, Gazi İlkokulu'nun son sınıfında öğrenci idik. Yani, sene 1933. Atatürk, Adana'ya geldi. Biz öğrencileri, topluca şehrin en mûtena yerindeki Atatürk Parkı'na götürdüler. Hepimiz pırıl pırıl giyinmiştik. Daha dün gibi hatırlıyorum, çok heyecanlıydık. Atatürk, bizim bulunduğumuz yere geldi, hepimizi selâmladı, "Nasılsınız çocukları" diye sordu. Biz de "Sağol." çektik. Çok şık giyinmişti. O büyük insanı ilk ve son defa orada gördüm.
Henüz 11 yaşındaydım. İlkokulu zorlanmadan bitirmiştim ama, kitaplara ve okumaya karşı fazla bir ilgim yoktu. Serde Kayserililik var ya; bir an önce iş hayatına atılıp, zengin olmak istiyordum. Fakat bu düşüncemi, babama açmam mümkün değildi. Çünkü, kendisi okuma-yazma bilmemenin acı ve sıkıntısını çekiyor, bunu her vesile ile bizlere hissettiriyordu.

BABAMDAN, MEYDAN DAYAĞI
Babamın tüm yazışmalarını, işyerindeki Kâtip Efendi yerine getirirdi. O, çok güvenilir bir kişi idi. Kâtip Efendi'nin aynı zamanda muhasebecilik görevi de vardı. Düşünebiliyor musunuz; 20. asrın ortaları na doğru Adana'nın en zenginleri arasına dahil olan babamız Nuri Has, gazetesini dahi okuyamı yor, yanında çalıştırdığı Kâtip Efendi'yi adeta bilgisayar, hatta televizyon gibi kullanıyordu. Yani, Kâtip Efendi okursa, babam dünya haberlerini öğ- reniyordu. Babamın okur-yazar olmadığını pek kimse anlamazdı. Kendisi bir kâğıdı imzalayacağı zaman, "Parker" marka altın dolma kalemini cebinden çı- karır ve büyük bir dikkatle evrâkın üzerine üç çizik atardı. İşte bu, Nuri Has'ın imzası idi. Babam, aynı zamanda yelek cebinde ve masasının çekmecesinde birer mühür de bulundurur, duruma göre, kâh imza atar, kâh mühür basardı. İlkokulu bitirdikten sonra, 1933 yılının sonbaharı nda, gönülsüz bir şekilde Adana Ticaret Lisesi'nin orta kısmına kayıt oldum. Birinci sınıfı kör-topal geçtim. İkinci sınıfa gelince, tökezlemeye başladı m. İlk yarı yıl karnesini aldım. Manzara hiç de iyi değildi. Kırık notlarımı, babamdan sakladım. Ama bir süre sonra okulumuzu ziyaret eden babam, bu durumu öğrenmiş. O gün eve, barut fıçısı gibi gelmi şti. Beni, önce sorguladı, sonra esaslı bir meydan dayağı çekti. Doğrusu hak etmiştim. Bu dayak faslından sonra, Adana'daki öğrenimimi noktalayıp, İstanbul'a gönderilmem gündeme geldi. Çünkü, benden önce Mahmut ağabeyim de İstanbul'daki Boğaziçi Lisesi'ne gitmişti.

YAHUDİLER, KAYSERİ'DE NİÇİN BARINAMIYOR
KAYSERİ'DE yerli halkın kökeni, Selçuklu Türkleri'ne kadar dayanıyor. Bu toprakların eski sâkinleri arasında, Selçuklular'dan önce Rumlar ve Ermeniler de varmış. Ama, Yahudiler her nedense burada hiç barınamamış. Tarih kayıtlarında, Yahudiler'in, Kayseri'yi mesken tuttuklarına dair tek satır yok. Ekmeğini ticaretten çıkaran Yahudi ile, aynı yolun yolcusu Kayserili'nin aynı ortamda birlikte barınması herhalde mümkün olmamış. Bizim atalarımız, Orta Asya'dan Kayseri'ye halıcılığı getirmiş ama; pastırma ve sucuk imalâtı nı gayrimüslimlerden öğrenmiş. Asırlardan beri, bu üç madde Kayseri'nin "alâmet-i fârika"sı, yani sembolü olmuş. Memleketimizde halı dokuma işi, hem Türkler, hem de Ermeniler tarafından çok önemsenmiş. Geçen zaman içerisinde, yörede çok değerli halılar dokunmuş. Yerli halk, bunun ticaretini yaparak güzel para kazanmış. Evlerdeki genç kızlar ve kadınlar, halı dokuyarak aile bütçesine katkıda bulunmuş. Halı işliklerinde çalışan erkekler ise, evlerinin geçimini temin etmiş. Kısacası halı işi, Kayserili'nin "ekmek teknesi" olmuş. Bizim ailemiz de, ekmeğini önce halıda aramış, sonra ticaret ve sanayiye yönelmiş.


DERLENEN HABERLER
Hayırsever işadamı Kadir Has hayatını kaybetti
Hayırsever işadamı Kadir Has hayatını kaybetti
Kalp krizi geçiren hâyırsever işadamı Kadir Has vefat etti. Türkiye'ye pek çok ilki getiren Kadir Has'ın başta eğitim ve sağlık olmak üzere Türkiye'ye sayısız bağışları oldu.

Kadir...devamı
Kadir Has'a son veda
Kadir Has'a son veda
Önceki gün kalp krizi sonucu hayatını kaybeden hayırsever işadamı işadamı Kadir Has devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.
Has'ı son yolculuğuna Demirel'in yanı sıra Başbakan...devamı
Kadir Has'ın anıları
Kadir Has'ın anıları
Kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden hayırsever işadamı Kadir Has'ın yaşamı birbirinden ilginiç anılarla doluydu. Has, otobiyografisini "Vatan Borcu Ödüyorum" kitabında topladı. Kitabı...devamı
Kadir Has'tan son vefa Yassıada'ya
Kadir Has'tan son vefa Yassıada'ya
Gazeteci Hulusi Turgut, Türkiye'nin en büyük hayırseverlerinden Kadir Has'ın, Bayar-Menderes-Polatkan ve Zorlu'nun adını taşıyan okulları açmak üzereyken, hayata gözlerini yumduğunu SABAH'a...devamı
'Hayırsever listesi yapsalar 1 numara Kadir Has olurdu'
'Hayırsever listesi yapsalar 1 numara Kadir Has olurdu'
"Kadir Has'ın bugüne kadar yaptığı bağış miktarı 500 milyon doları geçti" diyen Nuri Has, sürekli zenginlerin listelenmesini eleştirdi ve "Hayırsever listesinde babam birinci olurdu"...devamı
Kadir Has'ın anıları
Kadir Has'ın anıları
Kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden hayırsever işadamı Kadir Has'ın yaşamı birbirinden ilginiç anılarla doluydu. Has, otobiyografisini "Vatan Borcu Ödüyorum" kitabında topladı. Kitabı...devamı
Kadir Has'ta "UNESCO Mevlana Yılı" etkinlikleri
Kadir Has'ta "UNESCO Mevlana Yılı" etkinlikleri
Kadir Has Üniversitesi'nin 10. kuruluş yılı etkinlikleri çerçevesinde belirlenen ''UNESCO Mevlana Yılı'', özel bir programla kutlandı. Üniversitenin Haliç Salonu'nda, ünlü neyzen Süleyman...devamı


MAHMUT ÖVÜR
Kadir Topbaş'tan "yeşil" cevap
FATİH ALTAYLI
Kadir Has örneği
HINCAL ULUÇ
Kadir Has!..
Milli Takım'ın EURO 2008 yolculuğu
Milli Takım, 2008 Avrupa Şampiyonası elemelerinde tam dişine göre rakiplerle eşleşti. Artık son iki büyük...
Mehmet Okur'lu Batı karması fark attı
Tüm dünyada basketbolseverlerin ilgiyle takip ettiği NBA All-Star karşılaşmasında Batı karması, doğu...
Tartışma yaratan andıç
Genelkurmay'ın basın kuruluşlarını takip edip hazırladığı andıçın detayları büyük gürültü koparttı.
Çankaya Savaşları
SABAH, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle bugüne kadarki Çankaya seçimlerini büyüteç altına alan bir...
Temiz İnternet Kampanyası
SABAH gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla "Temiz İnternet" kampanyası başlattı.. İnternette...
Mortgage yasalaştı
Kamuoyunda mortgage (tutsat) olarak bilinen tasarının Meclis'ten geçerek yasalaşmasının ardından konut...
Aşkın bilimi
Sevgilisi olanların iple çektiği sevgilisi olmayanların duymak dahi istemediği Sevgililer Günü... İşte o...
Küresel ısınma
Amerikan, İngiliz ve Avustralyalı bilimadamları ortak bir raporla dünyanın 10 yıl sonra çevre felaketleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu