31 Mart 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kadir Has'ın anıları
Mete Has'tan dehşet anı
Kayserililer, zenginliği Çukurova'da yakaladı
'1930'lu yıllarda 'flört'ün adı bile yoktu
Kadir Has'tan hayat dersleri
AKBANK'taki ihtilâf Sabancılar'a yaradı
Eski MİT'çi ortak olunca Coca Cola'yı satın aldık
'Üniversitemize mühür bile vurdular'

Mete Has'tan dehşet anı

4 NİSAN 1971 pazar günü, Kadir amcamla evimize ulaştık. Kapıyı, eli silahlı 3 ki şi açtı. Hemen ardından, üzerimi aradılar. 'Silahın neredeş' dediler. Olmadığını söyledim. 'Biz, silah taşıdığını biliyoruz. Onun için bu aramayı yaptık' cevabını verdiler.

Kendilerini DevGenç üyesi olarak tanıtan teröristler, bizden 400 bin lira fidye istiyorlardı. Bu rakam, o tarihlerde çok büyük bir servetti. Hemen tedarik edilmesi mümkün değildi. Ama, eli silahlılar, bu parayı almadan gitmek istemiyorlardı. Saatler ilerledikçe, ortam gerginleşiyordu. Eniştem Tâlip Bey'le, bana doğru bakıp, 'Hadi' dediler, o anda enişteme baktım; gözlerini önüne eğmiş, dudaklarını ısırıyordu.
Teröristler, birbirlerine 'Osman 1, Osman 2' şeklinde hitap ediyorlardı. Elinde sten tabanca olan 'Osman 1' kod adlı terörist, ayaklandı. Evden çıkmaya hazırlandı. Kendisini takip etmemizi söyledi. 'Osman 1'in peşinden yürümeye başladım. Benim ardımdan, eniştem geliyordu. Onun da arkasında 'Osman 2' kod adlı terörist vardı.

MEÇHULE DOĞRU GİDİYORUZ

Boynumuz bükük, evden çıktık. Kapıda duran lacivert Mercedes otomobilimle gitmeye karar verdiler. Arabam, o ana kadar hiç böylesine kara yüzlü, hatta azrail kılıklı bir hayâlet gibi görünmemişti. Eniştemle, beni arkaya oturttular. 'Osman 1' direksiyona geçti; 'Osman 2' de yine arka koltukta yanımıza oturdu.
Evin dışında nöbette bekleyen 'Osman 3' ise, ön koltuğa yerleşti. Teröristler, birbirleriyle konuşurken, kod adları olan numaralarını söylüyorlardı.
Direksiyondaki terörist, arabayı nasıl çalıştıracağını sordu. Târif ettim. Hemen ardından, gözlerimize flaster yapıştırıp, üstüne de gözlük taktılar. Mercedes, büyük bir gürültüyle çalıştı. Yola koyulduk. Lastik seslerinden, yolun asfalt olduğunu anlayabiliyordum. Fakat, çok dönüp dolaştık. Hangi istikamete gittiğimizi kestiremiyordum.
Araba, bir meçhulde durdu. Bizi indirdiler. Kolumuza girip, birkaç adım yürüttüler. Birkaç basamak merdiven çıktıktan sonra, sağdaki bir kapıdan içeri girdik. Orada, gözlerimizi açtılar. Odada tek kişilik bir somya vardı. Yatağın üzerinde de bir battaniye seriliydi. Perdeler ise, sıkı sıkıya kapatılmıştı. Zaten, tüm eşyalar da bundan ibaretti.
Teröristler, karşımıza geçip dikildiler. Silahları, sürekli ellerindeydi. Aralarından, başkanları olduğunu zannettiğim birisi, 'İkiniz de yatağa oturun.' dedi. Sözlerini şöyle sürdürdü: 'Sakın bir yanlışlık yapmayın, kurşunu yersiniz.'
'Osman 2' kod adlı terörist de karşımıza oturup, kucağına sten tabancayı yerleştirdi. Gözünü kırpmadan bize bakıyordu. Hiç konuşmuyorduk.
Saatler böyle ilerlemeye başladı. Daha sonra, bir bavul getirip, ortaya yere koydular. 'İsterseniz, ayaklarınızı bunun üzerine uzatın.' dediler.
Sabaha karşı eniştemle birlikte biraz kestirmişiz. Gözümüzü açtığımız zaman, sabahın 7'si olmuştu. Kapalı perdelerin aralığından, soluk bir ışık görünüyordu.
Akşam üstü saat 17.00 civarında, yüzlerinin gülmekte olduğunu farkettik. Biraz sonra, bize şunları söylediler: 'Bu dakikadan itibaren, artık misafirimizsiniz. Çünkü, fidye elimize ulaştı. Kadir Bey'in, 1 günlük kârına el koyduk.'
PARAYLA CANIMIZ KURTULDU
Bunun üzerine şu soruyu yönelttim: 'Eğer para gelmeseydi, bizi gerçekten öldürecek miydinizş' Karşımdaki genç cevap verdi: 'Evet. Ne yazık ki, öldürecektik. Çünkü, sizi vurmazsak; bir daha kimseden para alamayız. Bu para, bizim ideallerimiz için şart. Herkes, bu parayı, Rusya'dan aldığımızı sanıyor; halbuki biz, bu yolla temin ediyoruz.'
Teröristlere 'Peki, niyetiniz neş' diye soracak oldum. İçlerinden biri yüzünü astı ve sert bir dille, 'Soru sormak yok' dedi.
Vakit geceyarısı olmuştu. Bir gece önce söyledikleri komutu tekrarladılar: 'Haydi, gidiyoruz.'
Kurtulduktan sonra Mahir Çayan, Ulaş Bardakçı, Oktay Etiman, Kamil Dede ile bayan terörist Rüçhan Manas tarafından kaçırıldığımızı öğrendik.


DERLENEN HABERLER
Hayırsever işadamı Kadir Has hayatını kaybetti
Hayırsever işadamı Kadir Has hayatını kaybetti
Kalp krizi geçiren hâyırsever işadamı Kadir Has vefat etti. Türkiye'ye pek çok ilki getiren Kadir Has'ın başta eğitim ve sağlık olmak üzere Türkiye'ye sayısız bağışları oldu.

Kadir...devamı
Kadir Has'a son veda
Kadir Has'a son veda
Önceki gün kalp krizi sonucu hayatını kaybeden hayırsever işadamı işadamı Kadir Has devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.
Has'ı son yolculuğuna Demirel'in yanı sıra Başbakan...devamı
Kadir Has'ın anıları
Kadir Has'ın anıları
Kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden hayırsever işadamı Kadir Has'ın yaşamı birbirinden ilginiç anılarla doluydu. Has, otobiyografisini "Vatan Borcu Ödüyorum" kitabında topladı. Kitabı...devamı
Kadir Has'tan son vefa Yassıada'ya
Kadir Has'tan son vefa Yassıada'ya
Gazeteci Hulusi Turgut, Türkiye'nin en büyük hayırseverlerinden Kadir Has'ın, Bayar-Menderes-Polatkan ve Zorlu'nun adını taşıyan okulları açmak üzereyken, hayata gözlerini yumduğunu SABAH'a...devamı
'Hayırsever listesi yapsalar 1 numara Kadir Has olurdu'
'Hayırsever listesi yapsalar 1 numara Kadir Has olurdu'
"Kadir Has'ın bugüne kadar yaptığı bağış miktarı 500 milyon doları geçti" diyen Nuri Has, sürekli zenginlerin listelenmesini eleştirdi ve "Hayırsever listesinde babam birinci olurdu"...devamı
Kadir Has'ın anıları
Kadir Has'ın anıları
Kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden hayırsever işadamı Kadir Has'ın yaşamı birbirinden ilginiç anılarla doluydu. Has, otobiyografisini "Vatan Borcu Ödüyorum" kitabında topladı. Kitabı...devamı
Kadir Has'ta "UNESCO Mevlana Yılı" etkinlikleri
Kadir Has'ta "UNESCO Mevlana Yılı" etkinlikleri
Kadir Has Üniversitesi'nin 10. kuruluş yılı etkinlikleri çerçevesinde belirlenen ''UNESCO Mevlana Yılı'', özel bir programla kutlandı. Üniversitenin Haliç Salonu'nda, ünlü neyzen Süleyman...devamı


MAHMUT ÖVÜR
Kadir Topbaş'tan "yeşil" cevap
FATİH ALTAYLI
Kadir Has örneği
HINCAL ULUÇ
Kadir Has!..
Milli Takım'ın EURO 2008 yolculuğu
Milli Takım, 2008 Avrupa Şampiyonası elemelerinde tam dişine göre rakiplerle eşleşti. Artık son iki büyük...
Mehmet Okur'lu Batı karması fark attı
Tüm dünyada basketbolseverlerin ilgiyle takip ettiği NBA All-Star karşılaşmasında Batı karması, doğu...
Tartışma yaratan andıç
Genelkurmay'ın basın kuruluşlarını takip edip hazırladığı andıçın detayları büyük gürültü koparttı.
Çankaya Savaşları
SABAH, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle bugüne kadarki Çankaya seçimlerini büyüteç altına alan bir...
Temiz İnternet Kampanyası
SABAH gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla "Temiz İnternet" kampanyası başlattı.. İnternette...
Mortgage yasalaştı
Kamuoyunda mortgage (tutsat) olarak bilinen tasarının Meclis'ten geçerek yasalaşmasının ardından konut...
Aşkın bilimi
Sevgilisi olanların iple çektiği sevgilisi olmayanların duymak dahi istemediği Sevgililer Günü... İşte o...
Küresel ısınma
Amerikan, İngiliz ve Avustralyalı bilimadamları ortak bir raporla dünyanın 10 yıl sonra çevre felaketleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu