Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Eğitim için Almanya'ya giden Alev Dedeğil, mecburen aile şirketinin başına geçmek zorunda kalınca işçilerle zam pazarlığına oturmuş. Ancak 'bu iş bana göre değil' diyerek şirketi 7 yıl önce kapatmış
AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil, göçmen bir ailenin kızı olarak İstanbul'da dünyaya gelmiş. Siyasal Bilgiler okurken 12 Eylül darbesi gelmiş ve okuduğu okul Marmara Üniversitesi'ne bağlanmış. Dedegil, darbe muhtıralardan fenalık gelmiş bir jenerasyona denk düştüğünü belirterek, o dönemi şöyle anlatıyor. "Üniversite yıllarımda politiktim ama yanlı değildim. Kendimi bir gruba ait görmüyordum. O dönem ortada olmak çok zordu. Büyük bir eziyet görüyordunuz. Çok kötü yıllardı. Gözümüzün önünde insanlar öldü. 13 Eylül'de tüm Türkiye barıştı! Mutlu ve mesut bir hayata geçiş yaptık."

Boğaziçi Üniversitesi'nde siyaset bilimi üstüne ihtisas yapan Dedegil, eğitimini Almanya'da sürdürmüş. Ancak eğitimi bitmeden kendi deyimiyle bir 'travma' yaşamış, hiç istemese de Türkiye'ye dönüp aile şirketinin başına geçmiş. 14 yıl boyunca sevmediği bir işi yapmış, aile şirketini yönetmek zorunda kalmış. 2000 yılında kadar bu görevi sürdürmüş ancak "yeter, buraya kadar" deyip, şirketi kapatmış. Ticaretin kendisine göre olmadığı ve bu işten çok bunaldığını anlatan Dedegil'e en zor gelen şeylerden biri ise işçiler ile ücret pazarlığı yapmak olmuş: "Ben günde 4 milyon lira sigaraya para veriyorum. Ayda 150 YTL ediyor. Bir işçiyle oturup maaşındaki 20 YTL artış için pazarlık yapıyorsunuz. Ben bunları yapamadım. Buna uygun kişi değildim. Beni mutlu eden bir hayat değildi."

İKİ CİNS BİRLİKTE EVRİLMELİ
Dedegil'in araştırma yaptığı ve uzmanlık alanlarından biri kadına yönelik şiddet. Avrupa ülkelerinde bile kadınların yüksek oranlarda şiddete maruz kaldıklarını belirten Dedegil, "Türkiye'de Kadına yönelik şiddet afet kapsamına alınacak kadar büyük" diyor. Şiddet başta olmaz üzere kadın sorunlarını çözmek için erkeklerin de bu işe dahil edilmesi gerektiğini savunuyor Dedegil, "İki cinsin birlikte evrilmesi gerekir" diyor.