Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mazbatalarını almaya gelen DTP'li bağımsız kadın milletvekillerinin tercihi de pantolondan yana olmuştu...

Kadın vekiller 'pantolon' istiyor

Zübeyde YALÇIN / ANKARA
Meclis'in yeni kadın vekilleri Genel Kurul'a girişte pantolon yasağının kaldırılması için harekete geçti. AK Partili Halide İncekara da "İsteyen mini etek de giyebilmeli" diyor
Meclis'te yeni dönemde kadın vekil sayısı artınca 'pantolon' tartışması da alevlendi. İçtüzük nedeniyle genel kurul, grup ve komisyon toplantılarına pantolonla giremeyen kadın milletvekilleri bu kuralı değiştirmek için kolları sıvadı. AK Partili Halide İncekara, erkeklere "kadınların ne giyeceğini belirlemekten vazgeçin" mesajı verirken, isteyen kadın vekillerin mini etek de giyebilmesi gerektiğini söyledi. Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde çıkartılan bir genelge ile devrim sayılabilecek bir yenilik yapıldı ve kamuda çalışan kadın personel pantolon giyme serbestisi tanındı. Bu kapsamda Meclis'in tüm kadın personeli de pantolon giymeye başladı. Ancak, İçtüzük'te milletvekillerinin kılık kıyafetleri ile ilgili özel bir hüküm bulunduğu için kadın milletvekilleri bundan yararlanamadı. Kadın vekillerin hatırı sayılır bir kısmı pantolonu savunsa da buna karşı çıkanlar ve etekte ısrar edenler de var. SABAH'ın sorularını yanıtlayan kadın vekillerin görüşleri şöyle:

* Halide İncekara (AK Parti-İstanbul): Kadınlar kılık ve kıyafet konusunda baskı altında tutulmamalı. Disiplin, kural önemli ama kadın istediğini giymeli. Bunlar kadının bireysel özgürlüğüdür. Kimisi etekten, kimisi pantolondan hoşlanır. Kadın mini eteği içselleştirebiliyorsa kendi tercihidir, giyebilir. Erkeklerin, kadına bu kadar kılık kıyafet şartı getirmesini doğru bulmuyorum.

* Fazilet Dağçı Çığlık (AK Parti-Erzurum): Aslında bugünkü zamanda pantolon giymenin serbest olması lazım. Pantolon daha rahat ve kolaylık sağlıyor. Ben İçtüzük'ün değiştirilmesine karşı değilim, konu gündeme gelirse destek veririm.

* Fatma Gürkan (AK Parti-Adana): Bayanların etekle girmesinden yanayım. Ben bugüne kadar işimde pantolon giyebiliyordum. Ama etek daha şık olur diye düşünüyorum.

* İlknur İnceöz (AK Parti-Aksaray): Ben kendimi etekle çok rahat hissediyorum.

* Bihlun Tamaylıgil (İstanbul-CHP): Türkiye'nin çok daha önemli konular var. Bunun aciliyet teşkil eden bir konu olduğunu düşünmüyorum.

* Alev Dedegil (AK Parti- İstanbul): Bence pantolon yasağı kalkmalı. İnsanlarda yılların alışkınlıkları oluyor. Ayrıca etek ceket takım ile pantolon takım arasında ciddiyet açısından fark yok.