Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Meclis'teki 50 kadın vekilden sekizi eşlerininkinin yanında kendi kızlık soyadını da birlikte kullanıyor. CHP ve MHP'li milletvekilleri ise sadece eşlerinin soyadını tercih ediyor
TBMM'nin kadın milletvekilleri ile ilgili ilklere bir yenisi daha eklendi. Meclis'te kadın vekil sayısında rekor kırılınca, uzun yıllar süren tartışmalar ve AİHM'ye kadar taşınan davalar sonucunda kabul edilen kızlık soyadı kullanma konusunda da rekor kırıldı. Meclis'te 8 kadın milletvekili kızlık soyadını kullanıyor. Bunlar, AK Parti'den Fatma Salman Kotan, Canan Candemir Çelik, Fazilet Dağcı Çığlık, Çağla Aktemur Özyavuz, Gönül Bekin Şankulubey, Nükhet Hotar Göksel, Özlem Piltanoğlu Türköne ve DTP'de Ayla Akat Ata. Kadın milletvekillerinin neden kızlık soyadlarını da kullandıklarına ilişkin ilginç hikâyeleri var.

* Canan Candemir Çelik (AK Parti- Bursa): Evlenmeden önce de avukatlık yapıyordum. Kendi soyadımla tanındığım için ikisini de kullanmak istedim. Ayrıca kızlık soyadını kullanmak kadınlara verilmiş bir hak.

* Çağla Aktemur Özyavuz (AK Parti -Şanlıurfa): Biz üç kız kardeşiz. Erkek evlat olmadığı için kızlık soyadımı taşımak istedim. Eşim de buna sıcak baktı. Urfa bu konularda tutucu değildir.

* Fazilet Dağçı Çığlık (AK Parti-Erzurum): Erzurum'da nüfusa kızlık soyadı ile yazılan ilk kişi benim. Kaldı ki, eşim yaptırmıştı. Bu bayanlara verilmiş bir hak.

* Gönül Bekin Şahkulubey (AK Parti-Mardin): Ben eczacıyım. Diplomam ve kızlık soyadımla tanınmam nedeniyle kullanıyorum. Eşim büyük bir olgunlukla karşıladı.

Ayla Akat AtaSOYADI MÜCADELESİ
Türkiye, AB'ye uyum sürecinde kadınlara eşlerinin soyadları ile birlikte kızlık soyadlarını kullanma hakkını verdi. İzmirli avukat Ayten Tekeli Ünal bunu yeterli bulmadı ve AİHM'ye sadece kızlık soyadını kullanmak için başvuruda bulundu. AİHM bu başvuruyu haklı buldu ve kadınların evlendikten sonra da sadece kızlık soyadlarını kullanabilmelerinin yolunu açtı.