SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Festival Jürileri

Altın Lale Jürisi

25. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin Uluslararası Altın Lale Yarışma Jürisi yedi kişiden oluşmaktadır:

Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin 25. yılında Uluslararası Altın Lâle yarışmasının jüri başkanlığını aralarında Cyrano de Bergerac da olan dönem filmlerinin başarılı Fransız yönetmeni Jean-Paul Rappeneau üstleniyor.

Jean-Paul Rappeneau (Yönetmen)
Prune Engler (La Rochelle Festivali yöneticisi)
Reha Erdem (Yönetmen)
Nick James (Sight & Sound dergisi baş editörü)
Makram Khoury (Oyuncu)
Lidia Ravera (Yazar)
Işık Yenersu (Oyuncu)

Ulusal Yarışma Jürisi

25. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin Ulusal Yarışma Jürisi beş kişiden oluşmaktadır. Bu yıl 8 filmin yer aldığı Ulusal Yarışma'nın jüri başkanlığını ünlü sanatçı Zuhal Olcay yapıyor.

Zuhal Olcay (Oyuncu)
Reis Çelik (Yönetmen)
Giorgio Gosetti (Venice Film Days Festivali'nin yöneticisi)
Leyla Özalp (Yapımcı ve Yardımcı Yönetmen)
Daniela Sannwald (Sinema Eleştirmeni)

--------------------------------------------------------------------------------

ALTIN LALE JÜRİSİ

Başkan: Jean-Paul Rappeneauz (Yönetmen)

En saygın ve popüler Fransız senarist ve yönetmenlerindendir. Sinemaya ilk girişi asistanlıkla oldu. 1959’da Yves Robert’in yönettiği Signé Arsene Lupin’in senaryosunun yazarları arasındaydı. Yeteneği, Louis Malle için yazdığı Zazie Metroda (1960) ve Vie privée (1961) ile kanıtlandı. 1964’te Philippe de Broca’nın L’Homme de Rio / Rio’lu Adam filminin senaryo yazarlarından biriydi ve film büyük bir başarı kazandı. Bundan sonra yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını üstleneceği ilk filmi La vie de chateau geldi. Film, 1966’da Louis Delluc ödülünü aldı. 1971’de, beş yıllık bir aradan sonra, Les mariés de l’an 11 ile sinemaya döndü. 1975’ten sonra senaryo yazma yeteneğini yalnızca kendi yönettiği filmlerde kullandı. Son dönemde çektiği Le Hussard sur le toit / Damdaki Süvari (1995), Bon Voyage / Herkes Kendi Yoluna (2003)ve hem eleştirmenlerce hem de halk tarafından beğenilip birçok ödül alan, başrolünü Gérard Depardieu’nün üstlendiği Cyrano de Bergerac (1990) bu filmlerden birkaçıdır.

Prune Engler (La Rochelle Festivali yöneticisi)

1972’de film ve edebiyat dalında yüksek lisansını aldı. Sinema endüstrisine Filmoblic ve Pi Productions’da 1972-1974 arasında yapım sekreteri olarak girdi. 1975-1980 arasında Hugo Santiago, Jacques Fansten, André Téchiné, Bertrand van Effenterre, Edwin Baily gibi yönetmenlerin filmlerinde devamlılık stajyeri, yönetmen asistanı stajyeri, asistan ve oyuncu seçimi yönetmeni olarak çalıştı. 1980-1984 arasında, oyuncu ajansında Danielle Peccoux’un asistanlığını yaptı. 1985-2000 arasında, La Rochelle Uluslararası Film Festivali’nde farklı bölümlerde görev aldı. Kısa filmlere verilecek olan maddi yardımları ve bu filmlerin dağıtımlarını belirleyen CNC Ulusal Cinema Merkezi tarafından atanan “seçilmiş yardımcılar komitesi” üyesidir. 2000’de La Rochelle Film Festivali’nin yönetmenliğine atanmıştır.

Reha Erdem (Yönetmen)

Yönetmen ve senaryo yazarıdır. Sinema okumak için Boğaziçi Üniversitesi’ndeki tarih eğitimini yarıda bırakıp 1983’te Paris’e gitti. Paris 8 Üniversitesi Sinema Bölümü’nü bitirdi. Modern Sanat Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. İlk uzun metraj filmi A Ay’ı 1989’da çekti. Film Nantes Film Festivali’nde ödül aldı. Film, Locarno, Moskova, gibi festivallere katıldı ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Yılın En İyi Filmi seçildi. 1999’da çektiği ikinci filmi Kaç Para Kaç En İyi Yabancı Film dalında Türkiye’nin Oscar adayı oldu ve birçok seçkin uluslararası festivale katıldı. Üçüncü filmi Korkuyorum Anne’yi 2004 yılında çekti. İlk kez 23. Uluslararası İstanbul Film Festivalinde gösterilen film, burada Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) ödülünü aldı; aralarında Göteborg, Kopenhag, Montpellier, Stuttgart Türk Film Festivali’nin de olduğu uluslararası festivallere katıldı ve birçok ödül kazandı. Son filmi 5 Vakit, ilk kez bu yılki festivalde izleyiciyle buluşacak.

Nick James (Sight & Sound dergisi baş editörü)

Dünyadaki en eski ve en saygın sinema dergilerinden (1933’te yayınlanmaya başlayan) “Sight and Sound”da editör, Britanya Film Enstitüsü’nün (British Film Insititute - BFI) ticari grubunda ise kültürel danışman olarak çalışıyor. Eski bir rock müzisyeni olan Nick James, 1991’de sinema editörü olarak çalışmaya başladığı Londra kent rehberi dergisi “City Limits” ile kendine ikinci bir meslek buldu: Sinema gazeteciliği. 1995’te editör yardımcısı olarak “Sight and Sound”a girdi; 1997’den beri bu dergide editörlük yapıyor. Michael Mann filmi Heat / Büyük Hesaplaşma üzerine yazdığı kitap, 2003’te BFI’ın “Modern Klasikler” dizisinden yayımlandı. 2003’te yayınlanan İngiliz Sineması: İlişkinin Sonu adlı BBC belgeselinde yazarlık ve sunuculuk yaptı.

Makram Khoury (Oyuncu)

1945’te Filistinli Arap bir ailede doğdu. Akko’da büyüdü ve eğitim gördü. 1965’te Kudüs’e yerleşti. Burada, üzerinde büyük etkisi olan Jaqueline Croneberg ile tanıştı. Croneberg’in Hamaagal Tiyatrosu’nda iki yıl çalıştı. 1970’te Londra’daki Mountview Tiyatro Okulu’nda eğitim gördü; 1973’te İsrail’e döndü ve yaklaşık yirmi yıl geçirdiği Hayfa Belediye Tiyatroları’na girdi. 1995’ten bu yana İbranice, Arapça ve İngilizce oyunlarda bağımsız oyuncu ve yönetmen olarak çalışıyor. Birçok yönetmenle birlikte İsrail, Filistin, Güney Afrika, Danimarka, İngiltere, Almanya ve Fas’ta sahneye konan oyunlarda rol aldı. Yüzden fazla oyunda, aralarında Münih ve Suriyeli Gelin’in de bulunduğu birçok sinema ve televizyon filminde rol aldı. Birçok ödülün yanı sıra, İsrail devletinin verdiği İsrail Ödülü’nün de sahibidir.

Lidia Ravera (Yazar)

Hem kurgusal hem de belgesel kitap yazarıdır. Televizyon ve sinema filmlerinin senaryolarını yazmıştır, aynı zamanda İtalyan gazetesi “l’Unita” ile birlikte de çalışıyor. Halen Roma’da yaşıyor. Daha yirmi yaşındayken yazdığı ilk romanı “Porci con le ali / Kanatlı Domuzlar” sinemaya aktarıldı. Filme uyarlanan romanları ve yazdığı makaleler arasında “Nessuno al suo posto”, “Due volte vent'anni”. “Ammazzare il tempo”, “Bambino mio”, “Sorelle”, “In quale nascondiglio del cuore”, “Maledetta gioventù”, “Né giovani né vecchi”, “Un lungo inverno fiorito”, “La festa è finita”, “Il freddo dentro” sayılabilir. Eserleri Almanca, İspanyolca ve Flamanca’ya çevrildi.

Işık Yenersu (Oyuncu)

1963 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı’nı bitirdi ve Devlet Tiyatrosu Sanatçısı oldu. Konservatuvarın Tiyatro Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı. İlki 1964’te, sonuncusu 2004’te olmak üzere oynadığı oyunlarda yirmiye yakın ödül aldı. Uzun yıllar TRT radyo ve televizyonunda sayısız film, şiir ve dizi seslendirdi; televizyon filmi ve oyunlarında oynadı. 1969 ve 1982 yıllarında burslu olarak Paris’te staj gördü. 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde görevine son verildi. Suçlular Aramızda adlı filmde Metin Erksan’ın ve Ağıt filminde Yılmaz Güney' in asistanlığını yaptı. Tunç Başaran’ın Sen de Gitme filmindeki rolüyle 1997 Uluslararası İskenderiye Film Festivalinde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü aldı. Turan Yılmaz’ın 2001 yapımı Büyükada’da 4.5 Yıl adlı ödüllü belgesel filminde ve bu yılın ulusal yarışma filmlerinden, Cem Başeskioğlu’nun yönettiği Sen Ne Dilersen’derol aldı. Yaşamı, Kerime Şenyücel tarafından Tiyatronun Narin Çetin Divası Işık Yenersu adıyla belgesel yapıldı.

--------------------------------------------------------------------------------

ULUSAL YARIŞMA JÜRİSİ

Başkan: Zuhal Olcay (Oyuncu)

Ankara Devlet Konservatuarında tiyatro eğitimini tamamladıktan sonra aynı kurumda görev yaptı. 1999’da kendi tiyatrosunu kurdu. Dünyaca ünlü müzikal “Evita” oyununda rol aldı. Sayısız sahne temsilinde bulundu; Türkiye’de yirmiye yakın başrol oyunu sahneledi ve tiyatro – sinema alanlarında En İyi Kadın Oyuncu dalında sayısız ödül kazandı. “Othello” (Sheakspeare), “Martı” (A. Çehov), “Balkon” (J.Genet), “Ayırma” (T. Kempinski), “Kvetch” (S. Berkoff) oyunlarında rol aldı. Yavuz Özkan, Ömer Kavur, Tomris Giritlioğlu, Tayfun Pirselimoğlu gibi yönetmenlerle çalıştı. Televizyon dizilerinde rol aldı. 2002-2004 yılları arasında “Siyah-Beyaz Dinleti” adı altında müzikal bir gösteri yaptı. Tiyatro oyunculuğunun yanısıra müzikal kariyere de sahiptir. Yoğun ilgi alan beş solo albümü vardır.

Reis Çelik (Yönetmen)

1961’de Ardahan’da doğdu. İstanbul Belediye Konservatuarı’nda müzik ve tiyatro okuduğu sıralarda çeşitli edebi ve siyasi dergilerde yorumları, öykü, eleştiri yazıları ve şiirleri yayınlandı. 1982 yılından itibaren çeşitli gazetelerde ekonomi-politika muhabiri olarak çalışmaya başladı. Türkiye’deki ilk özel televizyon yayını özelliği taşıyan “Video Gazete”de sırasıyla kameramanlık, kurguculuk, yönetmenlik ve genel yönetmenlik yaptı. 1986 yılında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde çalışan Türk işçilerine yönelik “Türkiye’den Selam” adıyla paket televizyon yayını başlattı. Bu dönemde belgesel filmler çekmeye başladı ve çeşitli kuruluşlara 600 dolayında da reklam filmi, çok sayıda da siyasal kampanya filmi çekti. Almanya, Danimarka, Hollanda ve Avustralya’da fotoğraf sergileri açtı. 1996 yılında, senaryosunu ortaklaşa yazdığı Işıklar Sönmesin adlı ilk uzun metraj filmini yönetti. Bunu 1998 yılında Hoşçakal Yarın ve 2003 yapımı İnat Hikâyeleri izledi.

Giorgio Gosetti (Venice Film Days Festivali'nin yöneticisi)

1956’da Venedik’te doğdu. Roma’daki La Sapienza Üniversitesi’nin Edebi Eleştiri Tarihi bölümünden onur derecesiyle mezun oldu. 1989’dan bu yana profesyonel gazetecilik yapıyor ve ANSA ajansının kültür bölümünde çalışıyor. “Tamtamcinema” ve “Cineuropa” günlük internet gazetelerinin kurucusudur. Ayrıca sekiz sinema monografisi ve film yazıları yazmıştır. 1974’te İtalya’da Antennacinema Festivali’ni kurdu. 1979-1984 arasında Venedik Film Festivali’nin daimi projeler bölümünü idare etti. 1992-1996 arasında festivalin yönetmen yardımcısıydı. 1988’de Cattolica’daki Mystfest Gizem Filmleri Festivali’nin yöneticisi oldu. 1991’de Courmayeur’de Noir in Festival’i kurdu. 1999-2004 arasında İtalyan Sineması Tanıtım Ajansı’nın sorumlusu oldu. 2004 ve 2005’te Venedik Film Festivali’nin başarılı bağımsız bölümü “Le giornate degli Autori - Venice Days”in genel temsilciliğine getirildi. Halen, Ekim 2006’da yapılacak olan Roma Film Festivali’nin yöneticisidir.

Leyla Özalp (Yapımcı ve Yardımcı Yönetmen)

Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. 1979 - 2001 yılları arasında yirmi sekiz sinema filmi, iki televizyon dizisi ve bir belgesel filmde yardımcı yönetmen, yönetmen asistanı, yapım koordinatörü, görevli yapımcı ve yapımcı olarak çalıştı. 1993 yılında Haliç’te yaşamış kültürlerin anlatıldığı Mozaik adlı bir belgesel film yönetti. 1991 yılında oluşturulan TÜRSAK - Türkiye Sinema ve Audovisüel Kültür Vakfı’nın kurucu üyelerindendir. 2003’te, çalıştığı filmlerin çekim öykülerini anlattığı “Seni Seviyorum Sinema” adlı anı kitabı yayınlandı. Aynı yıl, Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde ilk kez kamera arkasındaki altı kadın sinemacıya verilen “Bilge Olgaç Başarı Ödülü”nü aldı. Birlikte çalıştığı yönetmenler arasında Atıf Yılmaz, Yusuf Kurçenli, Ali Özgentürk, Türkân Şoray, Erden Kıral, Zeki Ökten, Reha Erdem, Ferzan Özpetek, Sinan Çetin, Semih Kaplanoğlu, Yavuz Turgul sayılabilir.

Daniela Sannwald (Sinema Eleştirmeni)

Almanya’nın Offenbach/Main kentinde doğdu. Psikoloji eğitimi aldı ve doktora tezini film tarihi üzerine hazırladı. O zamandan beri Almanya’nın Tagesspiegel, İsviçre’nin Tagesanzeiger gazetelerinde ve Avusturya’da yayımlanan RAY’de serbest yazar olarak çalışmaktadır. Film tarihiyle ilgili kitaplara makaleleriyle katkıda bulunmaktadır. Son olarak, Berlin Filmmuseum’de Alman aktris, şarkıcı ve yazar Hildegard Knef üzerine yapılan serginin küratörlüğünü ve katalog editörlüğünü üstlendi. 1999’da 18. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde FIPRESCI jüri üyeliğinde bulundu. 1999’dan itibaren sürekli olarak Türk sineması üzerine yazılar yayımlamaktadır. En büyük Alman-Türk topluluğu merkezi olan Berlin-Kreuzberg’de oturması dolayısıyla her daim Türk sineması ve Türk diliyle karşı karşıya bulunmaktadır.
 
SİNEMA BİR MUCİZEDİR - Fransız Kültür Merkezi (11:00)
MAZEPPA - Beyoğlu (11:00)
TAKSİ HIRSIZI - Atlas (11:00)
HEIDI - Rexx (11:00)
KÖPEK, GENERAL VE KUŞLAR - İstanbul Modern (11:00)
PROGRAM 1: AVUSTRALYA KOLEKSİYONU - Sinepop (11:00)
KÖTÜ ZAMANLAMA - Emek (11:00)
BABAM VE OĞLUM - Fransız Kültür Merkezi (13:30)
KAR PASTASI - Rexx (13:30)
OBABA - Emek (13:30)
AURA - Beyoğlu (13:30)
DUMANLI KAFALAR - Atlas (13:30)
PROGRAM 2: AVUSTRALYA SEÇKİSİ - Sinepop (13:30)
DONDURMAM GAYMAK - Fransız Kültür Merkezi (16:00)
NEREYE GİDİYORSUN YAVRUM? - Atlas (16:00)
13 - Emek (16:00)
IRAK PARAMPARÇA - Sinepop (16:00)
PİYANİST - Beyoğlu (16:00)
PARIS, TEXAS - Rexx (16:00)
BAYAN HENDERSON SUNAR - Rexx (19:00)
YALNIZ JİM - Emek (19:00)
UZAY DÜŞÜ - Atlas (19:00)
DANTELCİ KIZ - Fransız Kültür Merkezi (19:00)
ZAMAN HAYDUTLARI - Sinepop (19:00)
KAPIMI ÇALMA SAKIN - Rexx (21:30)
TEKLİF - Emek (21:30)
İŞÇİNİN ÖLÜMÜ - Beyoğlu (21:30)
SIRADAN ÂŞIKLAR - Sinepop (21:30)
KAHVE VE SİGARA - Atlas (21:30)
BENİMLE OL - Atlas (24:00)
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.