Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yaşamak için sıra bekleyenler

Volkan'ın artık zamanı kalmadı!

Volkan Ali Çilingir 5 yaşında... Doğuştan lösemi hastası ve tam iki yıldır kemik iliği listesinde. Babası işçi annesi ise çalışmıyor. Yurtdışından iliği uyan bir hayırseverin kemik iliğini bağışlamasını bekliyorlar. Bu yazıyı kaleme aldığımız sırada annesi arıyor, "Volkan'ın artık beş günde bir kan alması gerekiyor. Lütfen yazın çocuğuma ilik verecek biri bulunsun, vakti kalmadı" diyor. Aileden kimsenin kemik iliği uymayınca Volkan'a doktorların önerisi ile bir kardeş yapmışlar. Fakat minik Serra'nın iliği de tutmamış.

TÜM UMUTLAR YURTDIŞINDA
Kemik iliği bankasındaki tüm kanlar taranmış sonuç alınamamış. Yurtdışından ilik bulabilmek için 2 yıl önce Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin listesine yazılmışlar. Farklı ülkelerden dört tane verici çıkmış. Aile her biri için bin YTL yatırmış. Ancak sonuçlar uyumsuz çıkmış. Bu sırada durumu kötüleşen Volkan 4 ay önce felç geçirmiş. Elleri, ayakları, boynu tutmaz hale gelmiş. Ailesinin büyük gayreti ile son bir aydır yeniden yürümeye başlamış.

Kardeşinin iliği bile Enes'in hastalığına çare olamadı

ENES Akıncı, kemik iliği listesinde adı yazılı yüzlerce çocuktan biri. Yalnızca 7 yaşında. Dört yaşından beri lösemi hastası. Ailesinden kimsenin kemik iliği uymadı. Ailesi her bir test için 900 YTL bulup tarama yaptırdı, son umut 2.5 yaşındaki kardeşi Talhan'dı, ama ne yazık ki onun da kemik iliği tutmadı.

Enes iki yıldır Akdeniz Üniversitesi listesinde. Portekiz'den bir aday var. 15 günde bir kan alıyor. Okula başlaması gerekiyordu ancak başlayamadı. Enes, her sonuçsuz kalan girişimden sonra annesine şu yürek yakan soruyu soruyor: "Gene mi olmadı anne?"

Türkiye'de kimsenin iliği Poyraz'a uymadı

POYRAZ Dönmez daha 5 yaşında. Fankoni anemisi hastası. 14 aylıkken tek böbrekli olduğu anlaşılmış. Hastalığının testleri uzun sürdüğü için tam olarak teşhisi üç yaşında konmuş. İki yıldır kemik iliği bulmak için savaş veriyorlar. Adı listelerde yazılı bekliyor. Aileden birinin mutlaka kemik iliği tutar zannetmişler. Herkes taranmış sonuç olumsuz çıkmış. Türkiye'deki kemik iliği bankasına yazılmışlar. Tarama yapılırken dualar okunmuş ama sonuç yine olumsuz. Türkiye'den kimsenin iliği Poyraz'a uymamış.

KARDEŞ BİLE YAPTILAR
Aile Poyraz'ın hayatını kurtarır umuduyla ona bir kardeş yapmaya hazırlanmış. Anne hamile kalınca umutlanmışlar. Bebek anne karnındayken minik bebeğin dokularının ağabeyine uymadığı anlaşılmış. Son umut olarak yurtdışı için Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yazılmışlar. Yurtdışından ilik bulma umudu taşıyorlar. Yaşamak için haftada üç gün kan ve trombosit alıyor. Herşeye rağmen gülüyor.

Aynı hastalıktan ağabeyini kaybetti

UFUK Eser 10 yaşında. Üç çocuklu bir ailenin ortanca çocuğu. Ve fankoni anemisi... Ailesi bu hastalığı o doğmadan tanıyordu. İlk oğullarını bu hastalık nedeniyle kaybetmişler. Kemik iliği sırası beklerken ölen oğullarının acısını dindirmek için bir çocuk yapmışlar, sağlıklı olmuş. Sonra umutlanıp ona bir kardeş daha yapmak istemişler. Ufuk dünyaya gelmiş. Ancak kötü haber çok geçmeden anlaşılmış. Ufuk da fankoni anemisi. Üstelik her şeye yeni baştan başlamışlar. Aile taranmış, Türkiye taranmış kemik iliği bulunamamış.

Akdeniz Üniversitesi kemik iliği bankasına yazılmışlar. Yurtdışından ilik bulabilmek için. Bir yıldır umutla bekliyorlar. Bu sırada üç tane verici aday aday çıkmış ama henüz tahliller yapılmaya başlanmamış. Ufuk, her gün olmasa bile haftanın belirli günleri okuluna devam ediyor. Çocukça gülümsemesine bakmayın, hastalığını da kemik iliği bulunmazsa ne olacağını da çok iyi biliyor.

Bir yıldır bekliyor

HARUN Reşitboz 10 yaşında, iki yıl önce hastalıkla karşılaşmış. Vücudundaki morluklar, önemsemediği, düşme zannettiği çürükler artınca ailesi doktora götürmüş. Teşhis aşamasında Harun artık yataktan kalkamayacak duruma gelmiş. Hastanede yatarken teşhis konulmuş: "Aplastic Anemi". Bunun anlamını ailesi öğrenmiş. Artık Harun'un yaşamak için üç günde bir trombosit alması gerekiyor.

Ailesi üç günde bir kan bulmak bile kolay olmazken kemik iliği için uğraşmaya başlamış. Aileden kimsenin iliği tutmamış, yurtdışı taramaları için ismi Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin listesinde.